Autobus M. van Poelgeest [Archief Evert Zuiderent]

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

De foto van deze fraaie bus (met gordijntjes als zonwering) is van omstreeks 1925. De heer M.van Poelgeest was in 1920 begonnen met een taxibedrijf in Amstelveen en startte twee jaar later een autobusonderneming.

Het bedrijf bezat meerdere bussen en onderhield onder andere  een lijndienst tussen Amstelveen en Amsterdam (vondelpark), maar reed ook naar Schiphol. Vermoedelijk was deze met een fraaie claxon uitgeruste autobus bij Van Poelgeest in gebruik als touringcar en kon hij worden ingezet op lijndiensten.

Op de zijkant van de bus staat vermeld dat de bus 30 personen kon vervoeren en ook nog 150 kg bagage. Van Poelgeest had ook kleinere bussen (tot 13 personen) in de lijndienst.

Veel Amstelveners kennen de naam Van Poelgeest nog als de hedendaagse autodealer, waar sinds 1952 het merk BMW wordt gevoerd. BMW Van Poelgeest was vroeger in het midden van het Oude Dorp gevestigd en verhuisde later naar de rand van de A9 (Colijnweg). Daar wordt nu een hagelnieuwe showroom gebouwd.

Oproep: oude foto’s van Amstelveen welkom
Heb jij nog een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van Voorheen en wij plaatsen 'm graag! Indien gewenst natuurlijk met naamsvermelding.

Klik op deze link voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen


Meer nieuws

Politiek gisteren 12:20

Aanpassing woontorenplan Groenelaan geeft Burgerbelangen nog geen reden tot juichen

Amstelveen – De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) geeft aan nog niet gerust te zijn op de woningbouwplannen op de plek van het tankstation en de showroom in de wijk Groenelaan (Newa 2), ondanks dat de wethouder na overleg met de projectontwikkelaar vindt dat de plannen opnieuw vormgegeven moeten worden in overleg met buurtbewoners.

Algemeen gisteren 10:03

Weer forse snelheidsovertredingen: rijbewijs inleveren

Amstelveen - Tijdens een korte snelheidscontrole op de Beneluxbaan in Amstelveen zijn gisteren opnieuw diverse hardrijders op de bon geslingerd en mocht een bestuurster haar rijbewijs inleveren omdat ze 56 kilometer per uur te hard reed. Op Rijksweg A9 kon een bestuurder zijn hagelnieuwe snelle auto (net een dag oud) inleveren na een forse snelheidsovertreding (176 km/u waar 100 is toegestaan).