Archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (218)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 218 een oude prentbriefkaart van de luchthaven waar Amstelveen in economische zin zoveel aan te danken heeft: Schiphol.

De prentbriefkaart stamt uit 1938. In dat jaar bedroeg het aantal passagiers van de luchthaven net geen 92.000 personen. Let wel: in 2019 waren dat er bijna 72 miljoen.

Op deze foto is ook een fraai KLM-toestel te zien: een Douglas DC3, met de bijnaam De Gier, zoals op de neus van het toestel is te lezen. De eerste lijndienstvlucht van KLM via Schiphol werd overigens al in 1920 uitgevoerd.

Midden jaren 30 werd Schiphol flink uitgebreid met vier landingsbanen van asfaltbeton. In die tijd werden reizigers overigens door middel van publicaties in dagbladen op de hoogte gesteld van de KLM-vluchten (er was immers nog geen teletekst ;-) ). 

Vele Amstelveners werken of hebben gewerkt bij de KLM en Schiphol. Het KLM hoofdkantoor staat al jaren in Amstelveen, maar de luchtvaartmaatschappij heeft besloten over enkele jaren de gemeente te verlaten voor een nieuw onderkomen op Schiphol Oost.

Door de huidige coronacrisis staan spijtig genoeg duizenden banen op en rond de luchthaven op de tocht. 

Oude foto’s welkom

Deze prentbriefkaart komt uit het archief van Evert Zuiderent. Heb jij nog een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van Voorheen en wij plaatsen 'm graag! Indien gewenst natuurlijk met naamsvermelding.  Wil je verder terugkijken? Klik op deze link voor meer dan 200 voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:37

Amstelveen van voorheen (223)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 223 weer eens een fraaie ansichtkaart van Plein 1960, genomen in de richting van de Rembrandtweg.

112 gisteren 17:07

Jonge straatrover gepakt dankzij hulp buurtbewoner; mes gevonden

Amstelveen - De politie heeft zondag aan het einde van de middag mede dankzij een alerte buurtbewoner een verdachte van een straatroof gearresteerd in Amstelveen Zuid. De politie vond ook een mes dat de verdachte had weggegooid op een schoolplein aan Orion. 

Algemeen 28 nov. 2020 11:06

Kinderen betuigen spijt na brandje in papiercontainer

Amstelveen - In de wijk Middenhoven moest de brandweer er gistermiddag aan te pas komen om een brandje in een papiercontainer te blussen. De brand was onststaan doordat kinderen klein vuurwerk in de klep hadden gegooid.

Advertorial Verkeer & Vervoer 28 nov. 2020 09:00

Elektrisch, hybride of waterstof? Hyundai heeft het

Amstelveen - Stil en schoon vervoer. Beter voor het milieu. Geen uitstoot. Hyundai zet vaart achter het elektrisch rijden in Nederland. Zij is het enige automerk dat keuze biedt uit alle denkbare elektrische aandrijflijnen: volledig elektrisch, hybride, plug-in hybride en waterstof. Welke duurzame mobiele oplossing je zoekt; Hyundai heeft het. Nu en in de toekomst! Nieuwsgierig? Kom de modellen bekijken bij Goldcar in Amstelveen.