Gemeentehuis Amstelveen 1966 (Archief Evert Zuiderent)

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.

Dit raadhuis werd meer dan een eeuw geleden gebouwd voor 14.000 gulden en werd op 1 mei 1897 in gebruik genomen. Door annexatie per 1 januari 1896, een groot deel van het vroegere Amstelveen (Nieuwer-Amstel)  werd toen opgeslokt door Amsterdam, hield Nieuwer-Amstel van de 34.322 inwoners er nog maar 5.468 over. 

Met de annexatie raakte Amstelveen ook zijn prachtige raadhuis aan de Amsteldijk 87 kwijt, evenals veel kostbaar grondgebied dat nu tot Amsterdam Zuid wordt gerekend. Door de krimp kreeg Nieuwer-Amstel een kleiner raadhuis, dat op deze ansichtkaart staat. Dit raadhuis werd overigens in 1980 gesloopt en weer opnieuw opgebouwd in dezelfde stijl: het gebouw wat er vandaag de dag staat is dus een replica en wordt gebruikt als kantoorruimte.

Vele Amstelveners hebben overigens goede herinneringen aan het raadhuis op deze ansichtkaart. De raadzaal deed lang ook dienst deed als trouwzaal. Ook Evert en Bea Zuiderent (die deze ansichtkaart in bezit hebben) trouwden er, nu bijna 51 jaar geleden.

Historie Amstelveen

Heb jij oude foto’s (of historische informatie) van Amstelveen in je bezit die je graag wilt delen in de rubriek Amstelveen van voorheen? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl Amstelveen van voorheen en wij plaatsen 'm graag, indien gewenst met naamsvermelding. Deze foto komt uit de Amstelveense beeldbank.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.