Amstelveen van voorheen (4)

AMSTELVEEN - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In deze vierde aflevering een foto van 'Sporthuis Piet Tijsterman' uit de jaren '50. 

In de beginjaren (de winkel startte in 1948) heette de eerste serieuze sportwinkel van Amstelveen nog Sportcentrum Allround, maar eigenaar Piet Tijsterman gaf de winkel al snel zijn eigen naam. De winkel in het Oude Dorp bediende jarenlang zowat heel sportend Amstelveen: alle voetbalclubs, maar ook schaatsen, turnen en zelfs hengelsport waren enkele producten.

Lang behouden
Het woon- annex winkelpand zoals op de foto te zien zou aanvankelijk snel worden gesloopt voor de bouw van een nieuw winkelcentrum, dat eind jaren '40 nog gepland was in het Oude Dorp. Maar het zou uiteindelijk nog 40 jaar duren eer het pand daadwerkelijk tegen de vlakte ging (1990). Het winkelcentrum Plein ’60 werd eerder al onder aanvoering van burgemeester Rijnders verderop gerealiseerd (het huidige Stadshart Amstelveen) en dus bleef het winkelpand veel langer behouden dan beoogd was.

150 gulden huur
De winkel, waarvoor nooit meer dan 150 gulden huur per maand werd gerekend omdat het in slechte staat verkeerde, was op maandag en dinsdagen ook een soort buurthuis waar de sportweekeinden uitvoerig werden geanalyseerd en besproken.

Na de sloop
Piet Tijsterman overleed in 1993 op 73-jarige leeftijd. Een voortzetting na de sloop van het pand was voor de familie Tijsterman (zoon Jan runde de zaak ook 15 jaar) geen optie. De nieuwbouw aan de Dorpsstraat (waar nu diverse horecazaakjes zitten, zoals The WineKitchen en Damso) bood wel nieuwe winkelruimte, maar die was te klein en te duur om de sportwinkel voort te kunnen zetten. Het gemeentebestuurde eerde Piet Tijsterman recent met een straatnaam in de nieuw te bouwen wijk De Scheg.

Oproep
Heeft u wellicht nog oude Amstelveense foto’s in een schoenendoos liggen die meer aandacht verdienen? AmstelveenZ laat ze, mits rechtenvrij, graag zien via de rubriek ‘Amstelveen van voorheen’. Dat kunnen eventueel ook foto’s zijn uit de jaren ’80 of ’90, of natuurlijk daarvoor. Voor meer informatie kunt u een mailtje sturen naar info@amstelveenz.nl  


Eerdere afleveringen gemist?
Klik hier voor eerdere afleveringen van ‘Amstelveen van voorheen’.

→ aflevering 1

→ aflevering 2

→ aflevering 3

 


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.