Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (7)

AMSTELVEEN – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In deze zevende aflevering een foto van 

het leukste zwembad dat Amstelveen ooit heeft gekend: De Poeloever.

Het buitenzwembad dat gelegen was aan De Poel was aanvankelijk aangelegd als natuurbad en was vanaf de opening in 1934 direct een groot succes. Geopend als 'zweminrichting De Poel' ging het zwembad ook door het leven als Lucas Pesiebad, gevolgd door de naamgeving De Poeloever.

Gemengd
Generaties beleefden er zomers waterplezier. Leuk detail was dat het natuurbad in de begintijd (Jaren '30) een gescheiden bad voor mannen en vrouwen kende om dat in die tijd veel protest bestond tegen gemengd zwemmen.

Streng verboden
In het Reglement van Orde voor ‘Zweminrichting De Poel’, zoals het natuurbad destijds officieel heette, stond in Artikel 9 te lezen: ‘Het is streng verboden dat mannelijke personen zich bevinden in het ondiepe bassin voor vrouwen, eveneens dat geen vrouwelijke personen zich bevinden binnen de afdeeling voor mannen in het ondiepe bassin.

Dat blijkt uit het historische blad ‘Ach Lieve Tijd - Amstelveen’ (no.14), waarin ook staat te lezen dat het een dag na de opening in ’34 direct storm liep en dat het zwembadpersoneel verdubbeld moest worden van drie naar zes personen. De hoofdbadmeester heette Bijlsma.

Paddenstoel
Decennia later, toen het gemengd zwemmen gewoongoed was geworden en ook het raadhuis aan De Poel was neergezet, werd ook het natuurwater vervangen en stond het bad in de volksmond bekend als De Poeloever: een hoge en een lage duikplank, een glijbaan en ook een grote waterpaddenstoel in het ondiepe deel zijn elementen die veel Amstelveners zich nog zullen herinneren.

Drijvend
In het kader van herontwikkelingen binnen de gemeentegrenzen, werd besloten het zwembad, net als binnenzwembad ’t Keerpunt, te slopen om op te gaan in een zwembad: De Meerkamp. Waar op de plek van 't Keerpunt een immens kantoorgebouw (Zwitserleven) terug kwam, bleef de grond van de Poeloever altijd braak liggen: de gemeente gebruikte het grotendeels voor de uitbreiding van parkeerplekken.

Drijvend zwembad
Op het laatste stukje Poeloever-terrein wordt in het voorjaar van 2017 een drijvend zwembadje gerealiseerd met pontons voor circa 25-30 mensen , daar waar ooit de speelweide lag van het vroegere zwembad. Bijgaande ansichtkaarten zijn afkomstig uit het privé-archief van de Amstelveense verzamelaar Evert Zuiderent.

 

Eerdere afleveringen gemist?
Klik hier voor eerdere afleveringen van ‘Amstelveen van voorheen’.

→ aflevering 1 

→ aflevering 2

→ aflevering 3

→ aflevering 4

→ aflevering 5

→ Aflevering 6


Meer nieuws

112 vandaag 17:13

Botsing op Keizer Karelweg

Amstelveen - Op de Keizer Karelweg in Amstelveen is dinsdagmiddag een personenbusje in aanrijding gekomen met een personenauto. Het busje botste in de flank van de personenwagen.

Corona Amstelveen vandaag 15:42

Update RIVM: vier COVID-19 patiënten Amstelveen

Amstelveen - Het RIVM meldt in de laatste update rond het coronavirus (COVID-19) dat in Amstelveen de afgelopen twee weken bij vier inwoners COVID-19 besmettingen zijn vastgesteld. Van geregistreerde ziekenhuisopnames of overleden personen was geen sprake.

Algemeen vandaag 09:57

Inbraak-aanpak Amstelveen trekt de aandacht

Amstelveen - De Amstelveense aanpak om het aantal inbraken blijvend terug te dringen was gisteren voer voor het NOS Journaal. De aanpak in Amstelveen is behoorlijk succesvol; relevant nu inbrekers weer in heel het land volop actief zijn na sterk teruggelopen inbraakcijfers in de piek van de eerste coronagolf.

Algemeen gisteren 15:29

Einde bankgebouw

Amstelveen - De gevolgen van de voorgenomen verbreding van Rijksweg A9 in Amstelveen worden steeds zichtbaarder in het straatbeeld van het Oude Dorp.

Algemeen gisteren 10:20

Ergernis over 'lachgasweide' in Amsterdamse bos

Amstelveen - De enorme troep die feestgangers afgelopen weekeinde in het Amsterdamse bos achterlieten heeft kwaad bloed gezet bij veel bosgebruikers. De Zonneweide veranderde in een lachgasweide, nadat feestvierders honderden lege ballonnen en andere rotzooi achterlieten.