Amstelveen vangt eerste vluchtelingen uit Oekraïne op in hotels en reserveert 5 miljoen euro

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft gisteren en vandaag de eerste 180 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in hotels en is daarnaast voornemens 5 miljoen euro te reserveren voor verdere opvangsteun.  

De gemeente meldt dat inmiddels circa 180 personen zijn ondergebracht in het Ibis Hotel en het Adagio Aparthotel in de wijk Kronenburg.

Burgemeester Tjapko Poppens: 'De gemeenteraad en het college vinden het belangrijk om ook in Amstelveen Oekraïense vluchtelingen op te vangen en hulp te bieden. We hopen dat de vluchtelingen hier tot rust kunnen komen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel hulp er uit de Amstelveense samenleving wordt geboden om deze mensen te steunen en een hart onder de riem te steken. De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal,' zegt hij. 

Voorzieningen

De gemeente registreert momenteel alle mensen die opgevangen worden: 'Daarnaast kijken we welke dagelijkse voorzieningen en (medische) hulp nodig is. De gemeente is hierover in gesprek met maatschappelijke organisaties, zoals Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis, Participe, Joods Maatschappelijk Werk, de Vrijwilligerscentrale en de Oekraïense gemeenschap in Amstelveen.' 

Vergoeding Rijk

Het Rijk geeft aan dat zij de opvang van Oekraïense vluchtelingen door gemeenten gaat financieren. De hoogte van de rijksbijdrage is nog niet bekend, ook niet wanneer het geld beschikbaar komt. Aangezien nu reeds diverse zaken geregeld en daarmee ook bekostigd moeten worden, is op korte termijn een werkbudget nodig. Het college stelt de raad voor om een lokaal fonds ‘Opvang Oekraïners’ van 5 miljoen euro als voorfinanciering beschikbaar te stellen. De gemeenteraad besluit hier nog over.

Zelf mensen opvangen

Inwoners die Oekraïners willen opvangen worden verwezen naar takecarebnb voor een eerste screening: 'Amstelveners die al Oekraïense vluchtelingen in huis hebben, kunnen een afspraak maken om hen te laten registreren. Vragen over opvang en hulp aan Oekraïeners kunnen inwoners stellen via oekraine@amstelveen.nl. Op de website van de gemeente worden de informatie en de meest gestelde vragen regelmatig geactualiseerd (zie amstelveen.nl, klik hier)


Meer nieuws

Politiek gisteren 15:51

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil bestuurlijke vernieuwing

Amstelveen - De lokale politieke Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is van mening dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een onafhankelijke formateur moet worden aangesteld, om zo het beste brede college voor Amstelveen te vormen. Nu werden de onderhandelingen gevoerd door de twee grootste partijen (VVD en D66), in de personen van Herbert Raat en Floor Gordon.

Politiek gisteren 14:37

Dit zijn de komende vier jaar de wethouders in Amstelveen

Amstelveen - De gemeenteraad heeft woensdagavond vijf wethouders benoemd voor de bestuursperiode 2022-2026: Herbert Raat en Adam Elzakalai (VVD), Floor Gordon en Frank Berkhout (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA) zitten - als alles goed gaat - de komende vier jaar in het pluche.

Algemeen gisteren 10:36

Amstelveen heeft weer nieuwe kinderburgemeester en kinderraad

Amstelveen - De 10-jarige Lode, leerling van De Triangel, wordt de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen. Lode werd gekozen uit een groep van 24 kinderen van verschillende basisscholen tijdens de jaarlijkse verkiezing voor kinderburgemeester.