Amstelveen verder met doe-het-zelf-welzijnsbeleid

AMSTELVEEN - Meer verantwoordelijkheid voor inwoners en een groter beroep doen op de zelfredzaamheid en het zelf-organiserend vermogen van Amstelveners. Dat is de koers die h

et Amstelveense college van B&W eerder inzette op welzijnsgebied en die koers wordt nu verder aangescherpt.

Wethouder Jeroen Brandes (Welzijn, PvdA) laat in een uitvoerig persbericht weten dat die aangescherpte koers zal leiden tot een besparing van 350.000 euro in 2018.

BIG
Uit het persbericht wordt onder meer duidelijk dat drie pilots met zogenoemde bewonersinitiatiefgroepen een succes zijn gebleken (Stadsdorp Elsrijk, Villa Randwijck en Buurtkamer Keizer Karelpark). ‘De rol van bewonersinitiatiefgroepen (BIGs red.) zal wat ons betreft steeds groter worden. In een groot aantal wijken zijn de bewonersinitiatiefgroepen al van de grond gekomen,' zegt wethouder Brandes. Maar het college meldt gelijktijdig ook dat BIGS momenteel nog ontbreken  in de wijken Oude Dorp, Patrimonium, Bankras en Kostverloren.

Wijkcoaches
De gemeente wil in de toekomst activiteitenbudget beschikbaar gaan stellen aan BIGS, omdat de formule (die ondersteund wordt door wijkcoaches van welzijnsinstantie AanZ) volgens de gemeente werkt.  Een evaluatie in maart 2015 heeft dat laten zien: bewoners bemoeien zich actiever met sociale samenhang in de wijk.  Uitvoerders en bewoners vragen volgens het college wel 'tijd en ruimte' om het een en ander verder door te zetten. Om deze reden worden de mogelijkheden voor de wijken uitgebreid.

AanZ blijft
Het college besloot de subsidierelatie met de huidige welzijnsinstantie AanZ voor minimaal twee jaar te verlengen. Daarnaast blijft AanZ beheerder van de Amstelveense wijkcentra die eigendom zijn van de gemeente. 'Door samen met AanZ het beleid scherper uit te voeren, denken wij de komende jaren besparingen te realiseren die oplopen tot 350.000 euro in 2018,'zegt Brandes. 'Per jaar zullen we samen met de raad het beleid verder beoordelen en bijstellen waar dat nodig is.’  

Gemeenteraad
Het college stelt de gemeenteraad in juni voor om in te stemmen met voortzetting van het aangescherpte beleid 'Bewoners aan Zet'.

Op de foto
Wethouder Jeroen Brandes (Welzijn, PvdA) voor een plattegrond van de gemeente.


 


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 15:01

A9 bij Amstelveen komend weekend in beide richtingen afgesloten, maar Schipholbrug-hijsklus uitgesteld

Amstelveen - De A9 bij Amstelveen is komend weekend (van vrijdag 31 mei 20.00 uur tot maandag 3 juni 05.00 uur) in beide richtingen afgesloten. In het weekend zou eigenlijk het noordelijke brugdek van de Schipholbrug worden ingehesen, maar die klus is uitgesteld door verwachte windstoten. De weekendafsluiting blijft echter in stand, omdat er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen 28 mei 2024 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'