Amstelveen vervangt VRI-camera's van Chinese makelij uit voorzorg
Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat twee tamelijk nieuwe Verkeersregelinstallaties (VRI) waarbij camera’s van Chinese makelij zijn geïnstalleerd, uit voorzorg vervangen voor camera's die niet in China zijn gemaakt, vanwege de mogelijke kans op spionage en privacyschendingen.
Hoewel de in 2022 geplaatste VRI-camera’s voldeden aan de toen geldende normen en de camera's zijn verbonden via een aparte, beveiligde VPN verbinding, wil Amstelveen geen risico lopen en worden de camera’s dit jaar nog vervangen door camera’s die niet in China zijn geproduceerd. Amstelveen volgt daarmee de nieuwe VNG richtlijnen die camera’s van Chinese makelij voor VRI's uitsluiten.
Vragen GroenLinks en VVD
Een en ander blijkt uit beantwoording van schriftelijke vragen die werden gesteld door GroenLinks en VVD. De partijen uitten hun zorgen over mogelijk spionage, privacy schendingen en mensenrechtenschendingen en wilde het fijne weten van cameragebruik in de gemeente. Het College van B & W in Amstelveen is van oordeel dat de overheid zich niet naïef moet opstellen bij de aanschaf en inzet van elektronica. 'Wij zijn ons bewust van de risico’s die zich kunnen voordoen. Inkooprichtlijnen zoals van de VNG helpen ons weerbaar en alert te zijn op benoemde risico’s,'stelt het College in een brief aan de gemeenteraad.
Verschillende camera's
Gemeente Amstelveen zet camera’s in op drie gebieden: voor Verkeersonderzoek (waaronder VRI's), voor Openbare orde en Veiligheid (OOV) en voor Toezicht op gemeentelijke gebouwen. De Chinese VRI-camera's (onbekend is waar deze gebruikt worden) worden nog dit jaar vervangen, maar dat is voor de OOV-camera’s in Amstelveen niet noodzakelijk omdat die niet van Chinese makelij zijn.
Chinese camera's in raadhuis
In en om het raadhuis van Amstelveen hangen, in het kader van het Toezicht op Gemeentelijke Gebouwen, wel camera's van Chinese makelij. Deze werden in 2017 geïnstalleerd, maar worden niet direct vervangen, maar pas aan het eind vand e levensduur (2027). Deze zogenoemde OEM-camera's zijn volgens het College van B en W namelijk voorzien van een Nederlandse programmering, waardoor de kans op zogenaamde ‘achterdeurtjes’ is geminimaliseerd.
'De camera’s zijn verbonden met een dedicated TCP/IP netwerk dat op geen enkele manier verbonden is met het wereldwijde web. Hierdoor is het risico op interventie van buitenaf zo goed als uitgesloten. De technische levensduur van een camera is 10 jaar, de camera’s staan op de nominatie om vervangen te worden in 2027,'aldus het College.
VNG richtlijnen
Medio 2024 is ook een nieuw camerasysteem gerealiseerd op de Gemeentewerf. Bij deze aanbesteding heeft de gemeente de nieuwe richtlijnen van de VNG gehanteerd, die camera’s van Chinese makelij uitsluiten.