AmstelveenZ

Amstelveen: 'Voorraad sociale huurwoningen ruim op orde'

Amstelveen - De voorraad sociale huurwoningen in Amstelveen is volgens het College van B en W (VVD, D66, PvdA) ruim op orde.

'Op dit moment telt Amstelveen ruim 15.000 sociale huurwoningen. Dat is ruim een derde van alle woningen in Amstelveen', meldt het college  in antwoord op raadsvragen van oppositiepartij Actief voor Amstelveen (AVA).

In de gemeenten in de regio Amstelland/ Meerlanden is het aantal sociale huurwoningen gemiddeld ongeveer dertig procent van de totale woningvoorraad (WIMRA 2017). Amstelveen en Uithoorn zijn de gemeenten met het hoogste percentage sociale huurwoningen. In Amstelveen worden de sociale huurwoningen verhuurd door Eigen Haard (9.726), Woonzorg Nederland (414), DUWO (890) en particuliere partijen (volgens de laatste peiling ruim 4.000).

Definitie sociale huurwoning

Het percentage sociale huurwoningen blijkt met 36 procent zelfs hoger dan aanvankelijk gedacht. Dat komt doordat het tweejaarlijks onderzoek (WiMRA) waar normaal vanuit gegaan wordt, uitgaat van de huurprijs (maximaal 720 euro), terwijl woningcorporatie Eigen Haard uitgaat van het huurcontract. In ruim 1.500 woningen van Eigen Haard wonen mensen die als gevolg van de inkomensafhankelijke huurverhoging inmiddels meer betalen dan 720 euro per maand. Deze woningen zijn echter niet geliberaliseerd. Als deze woningen vrijkomen, worden ze weer verhuurd in het sociale segment (onder de 720 euro).

Voorraad op peil

Het College is met AVA van mening dat Amstelveen zuinig moet zijn op de huidige voorraad. In het coalitieakkoord is afgesproken dat de voorraad sociale woningen gelijk blijft. Om de doorstroming te bevorderen en ter bevordering van een evenwichtige woonvoorraad in de verschillende wijken heeft de gemeente afspraken gemaakt om de verkoop van woningen in de sociale sector te stimuleren. Als er sociale huurwoningen worden verkocht, moeten deze in de nieuwbouw worden teruggebouwd door Eigen Haard, zodat de sociale voorraad gelijk blijft.

Coalitieakkoord

In het coalitieakkoord is verder opgenomen dat de nadruk de komende periode ligt op het realiseren van meer middeldure huur- en koopwoningen. Ook het toevoegen van meer betaalbare woningen in het middensegment bevordert de doorstroming. Zo komen er meer sociale huurwoningen vrij voor huishoudens met een lager inkomen. Dit beleid werkt. Van de huurwoningen die Eigen Haard in 2018 heeft verhuurd in het middensegment is 81% aan doorstromers verhuurd. Genoemde uitgangspunten zullen ook worden meegenomen in de deze maanden door het College op te stellen nieuwe Woonagenda 2020-2024.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.