Rijksweg A9 bij Amstelveen

Amstelveen vraagt versneld onderzoek naar gebruik granuliet bij aanleg A9: 'Veiligheid inwoners op 1'

Amstelveen - De gemeente Amstelveen meldt de komende jaren de vinger aan de pols te houden bij het gebruik van granuliet ten behoeve van de bouw van de nieuwe Rijksweg A9 door Amstelveen. Rond het gebruik van granuliet - dat in heel Nederland gebruikt wordt bij aanleg van wegen - bestaan de nodige zorgen.

Wethouder Herbert Raat (A9, VVD) laat weten dat voor de gemeente de veiligheid van inwoners prioriteit één is en dat er is gevraagd om versneld onderzoek naar de toepassing van granuliet bij het A9 project:  'Gelet op de maatschappelijke discussie over granuliet en de zorgen hierover vragen we de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied versneld onderzoek te doen of het gebruik hiervan veilig is en voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.'

Gebruik granuliet A9 Amstelveen

Bij het A9 project in Amstelveen wordt granuliet toegepast door de aannemer die in opdracht van Rijkswaterstaat de werkzaamheden uitvoert. Het wordt onder andere toegepast bij de op- en afrit 4 (Ouderkerk aan de Amstel) en op de locatie van het toekomstige tankstation ten westen van Amstelveen. De aannemer gebruikt het materiaal om de grond op te hogen voor toekomstige rijstroken.

Erkende kwaliteitsverklaring

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zal namens de gemeente toezicht houden tijdens de uitvoering. Granuliet zou met de juiste certificaten, goed en veilig te gebruiken zijn: ‘Het middel wordt in heel Nederland gebruikt voor de aanleg van snelwegen en moet voorzien zijn van een erkende kwaliteitsverklaring. Gecertificeerde en door het ministerie erkende bedrijven geven deze certificaten af.' De inspectie Leefomgeving en Transport ziet hierop toe. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied houdt toezicht, controleert de benodigde certificaten en zit toe op de naleving van de regels. In geval van overtreding van die regels gaan zij over tot handhaving.’

Eerder besteedde het programma Zembla aandacht aan het gebruik van granuliet.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:20

E-waste Race: schoolklassen zamelen zoveel mogelijk elektronisch afval in

Amstelveen - Zes basisschoolgroepen uit Amstelveen doen dit jaar weer mee aan de E-waste Race. De deelnemende klassen gaan bijna vier weken lang zoveel mogelijk klein elektronisch afval of E-waste inzamelen zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. De organisatie E-waste Race verzorgt verschillende lessen voor de kinderen. 

Algemeen vandaag 11:49

AVA boos over schrappen tijdelijke voetgangersbrug over A9: ‘Onvoorstelbaar’

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) is boos en vindt het onbegrijpelijk dat de tijdelijke voetgangersbrug over Rijksweg A9, ter hoogte van het Bovenlandpad, uit de verbouwingsplannen is geschrapt omdat de brug niet zou passen. ‘Wij vinden het onvoorstelbaar,’ zegt AVA-fractievoorzitter Michel Becker.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:19

Amstelveen van voorheen (299)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 299 een oude foto uit 1979 van de bouw van het raadhuis aan de oever van De Poel.