Politie.nl

Amstelveen wacht nieuwe aanpak winkeldieven

Amstelveen – Naast gemeente Amsterdam wacht ook Amstelveen een nieuwe aanpak van winkeldieven die worden betrapt.

Winkeldieven die voor het eerst in de fout gaan, worden niet automatisch meer aangehouden en strafrechtelijk vervolgd, maar krijgen als zogenaamde 'first offenders', mits voldoenend aan bepaalde voorwaarden, voortaan direct een civiele schadeclaim opgelegd van 181 euro, te voldoen aan de gedupeerde ondernemer.

Belasting
Daarmee is het delict niet langer een belasting voor de politiecapaciteit en de justiële keten. 'Bovendien moet de nieuwe aanpak ervoor zorgen dat minderjarigen die voor het eerst een winkeldiefstal plegen niet meer in de onwenselijke situatie belanden waarbij zij enkele uren moeten verblijven in een politiecel', zo meldt de politie.

De nieuwe aanpak zal gefaseerd worden uitgerold binnen Amsterdam en omliggende Amstelland-gemeenten (waaronder Amstelveen) en geldt alleen bij aangesloten winkeliers.

Groeiend aantal winkeldiefstallen
Het aantal aangehouden winkeldieven in de stad Amsterdam en de Amstellandgemeenten is de laatste jaren gestaag gegroeid. In 2019 heeft de eenheid Amsterdam ruim 5500 aangehouden verdachten van winkeldiefstal verwerkt. De toename van de winkeldiefstallen valt volgens de politie te verklaren door de toenemende economische bedrijvigheid in de regio en een groeiend aantal winkels die zijn gaan werken met zelfscankassa’s en andere vormen van ‘open pui concepten’: 'Grootwinkelbedrijven en grotere concerns hebben hun concepten en openingstijden aangepast om het winkelen nóg aantrekkelijker te maken, wachttijden bij kassa’s te beperken en minder personeel in te zetten. Deze nieuwe vormen van winkelen kunnen bijdragen aan de verleiding om de boodschap niet af te rekenen en zorgen daarmee voor de toename.'

Tijdwinst
'De afhandeling van het grote aantal en relatief lichte vergrijpen betekent  een flinke aanslag op de capaciteit van de politie en het Openbaar Ministerie, die daarmee wordt ingezet op relatief lichte en eenvoudige vergrijpen met een lage prioriteit", stelt Toine van Loenhout, districtschef binnen de politie eenheid Amsterdam.

'De tijd van de afhandeling staat veelal niet in verhouding tot het delict en de schade. Politiemensen  zijn  gemiddeld 6 à 8 uren bezig met de administratieve afhandelingen. Hierdoor zijn steeds minder politiemensen beschikbaar zijn voor het afhandelen van andere ernstige misdrijven met een hogere prioriteit zoals straatroven, geweld, stalking of fraude.'

Betere verdeling politiecapaciteit
'Ook het aantal minderjarige personen die worden aangehouden en ingesloten voor (relatief) eenvoudige delicten vraagt veel aandacht van de politie en het Openbaar Ministerie. Dit plan wil er in de kern voor zorgen dat de politiecapaciteit wordt ingezet op de zaken met de hoogste prioriteit.

Lees meer op de website van de politie.


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.