Amstelveen werkt aan plan om diverse wegen om te zetten naar 30 km/u

Amstelveen – Gemeente Amstelveen werkt aan een plan waarbij nieuwe 30 km/u gebiedsontsluitingswegen geïntroduceerd zullen worden. Het plan is om in de komende jaren diverse 50 km/u-wegen die daarvoor geschikt zijn, stapsgewijs af te waarderen naar 30 km-wegen.

Dat heeft het College van B en W aan de gemeenteraad laten weten in een update over de verkeersveiligheid in Amstelveen. 

GOW-30

Afgelopen jaar werd landelijk een nieuwe wegcategorie toegevoegd binnen de bebouwde kom, de zogenaamde gebiedsontsluitingsweg 30 km/u (GOW-30). Deze nieuwe categorie biedt gemeenten de mogelijkheid om op wegen die een belangrijke ontsluitende functie vervullen, maar die eigenlijk niet goed als 50 km/uur-weg in te richten zijn, af te waarderen naar een 30 km/uur-weg, zonder dat deze de ontsluitende functie voor autoverkeer verliest. Voorwaarde hierbij is wel dat de inrichting van de weg ook dusdanig aangepast wordt, dat voor de weggebruiker duidelijk is dat er een maximum snelheid van 30 km/uur geldt.

Ontsluitingswegen die niet voldoen

Ook Amstelveen kent volgens het College van B en W een aantal ontsluitingswegen die eigenlijk niet voldoen aan de inrichtingskenmerken die gelden voor een 50 km/uur-weg, maar die te belangrijk in het netwerk zijn om af te waarderen naar erftoegangsweg. Welke wegen precies op de nominatie staan is nog niet duidelijk, maar volgens het College moet gedacht worden aan 'diverse wegen in Amstelveen waar wegens gebrek aan ruimte fietsstroken aanwezig zijn in plaats van de voorgeschreven vrijliggende fietspaden.'

Plan in de maak

Het College stelt komend jaar een nieuw categoriseringsplan te gaan opstellen, waarbij de nieuwe wegcategorie gebiedsontsluitingsweg 30 km/u geïntroduceerd zal worden. Dat gebeurt volgens het College ‘op een manier die goed aansluit bij de Amstelveense situatie’.  Op basis van het plan worden in de komende jaren de aangewezen wegen stapsgewijs omgezet worden naar 'GOW-30', als de gemeenteraad er mee akkoord gaat althans. De gemeenteraad krijgt het plan namelijk nog ter goedkeuring voorgelegd.


Meer nieuws

Politiek gisteren 19:56

In memoriam: Tim Lechner

Amstelveen – Lokaal politicus Tim Lechner, initiatiefnemer van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen, is afgelopen donderdag overleden. Lechner was in 2017 initiatiefnemer en mede-oprichter van de destijds nieuwe lokale partij, die in 2018 als nieuwkomer twee zetels in de Amstelveense gemeenteraad behaalde.

Verkeer & Vervoer gisteren 11:43

‘Invoering 30 km/u in hoofdstad klap voor OV-netwerk in regio’

Amstelveen - Vijf gemeenten rond de hoofdstad willen opheldering van het Amsterdamse gemeentebestuur waarom er onvoldoende rekening is gehouden met het effect van het invoeren van 30-km zones (GOW 30*) op het regionale Openbaar Vervoer-netwerk van en naar Amsterdam, ondanks dat de gemeenten daar afgelopen zomer al om vroegen.

Algemeen 25 feb. 2024 18:06

Amstelveen van voorheen (391)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 391 een oude foto van het voormalige café-restaurant d’Amstelhoek op de grens van Amstelveen en Amsterdam.

Verkeer & Vervoer 24 feb. 2024 13:09

A10 geblokkeerd door klimaatactivisten

Amsterdam/Amstelveen - Enkele honderden klimaatactivisten hebben zaterdagmiddag Rijksweg A10 bij Amsterdam geblokkeerd. Leden van Extinction Rebellion trokken rond kwart over twaalf de snelweg op voor een demonstratie, die vooraf was verboden door Amsterdamse burgemeester Halsema.