Het herdenkingsmonument aan de Amsterdamseweg (Beeld, archief David Serphos)

Amstelveen werkt mee aan plaatsing individuele herdenkingstekens (Stolpersteine)

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft besloten om voortaan mee te werken aan verzoeken tot het plaatsen van zogenoemde Stolpersteine (individuele herdenkingstekens) in Amstelveen.

Dit meldt de gemeente in een persbericht, nadat dagblad Het Parool meldde dat Amstelveen tot onvrede van nabestaanden niet wilde meewerken aan de plaatsing van Stolpersteine, ook wel bekend als struikelsteentjes. 

De speciale individuele gedenktekens zijn op meer plekken in Nederland en Europa te vinden, in trottoirs voor de vroegere woonhuizen van mensen die door nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven. In Amsterdam zijn enkele honderden Stolpersteine aangebracht.

Gezamenlijk herdenkingsmonument

Dat Amstelveen per definitie niet zou willen meewerken aan de herdenkingstekens, ligt genuanceerder stelt gemeentewoordvoering naar aanleiding van de Parool-publicatie waarin burgemeester Poppens de wind van voren kreeg van de aanvrager.

Eerder (in 2015) koos Amstelveen al voor een gezamenlijke manier van herdenken waarbij na uitvoerig onderzoek en veel inspanningen zonder onderscheid de namen van 166 omgekomen Amstelveense Joden een plek kregen op een speciaal Herdenkingsmonument. Dat monument werd vorig najaar onthuld aan de Amsterdamseweg.

Deze gezamenlijke manier van herdenken blijft ongewijzigd, maar naast deze collectieve manier van herdenken wil de gemeente ook ruimte kunnen bieden aan individuele vormen van herdenken met Stolpersteine in de openbare ruimte.    

Stolpersteine Amstelveen

Op basis van aanvullende gesprekken met en nieuwe invalshoeken van diverse inwoners en organisaties, ook vanuit de Joodse gemeenschap, gaat burgemeester Poppens op korte termijn in gesprek met de aanvrager en een vertegenwoordiger van stichting Stolpersteine over de plaatsing van Stolpersteine in Amstelveen. 

‘De gemeente en de aanvrager zijn het erover eens dat het belangrijk is om de Joodse inwoners uit Amstelveen, die omkwamen in de Tweede wereldoorlog, te herdenken op een wijze die recht doet aan het grote onrecht en leed dat hen is aangedaan’, aldus de gemeente in het persbericht.


Meer nieuws

Corona Amstelveen vandaag 15:17

Zeer beperkte daling coronabesmettingen in Amstelveen

Amstelveen - Volgens de vandaag bekendgemaakte corona-cijfers van het RIVM is het aantal coronabesmettingen (Covid-19) in Amstelveen de afgelopen periode zeer beperkt gedaald.  

Verkeer & Vervoer vandaag 13:56

Burgemeester Rijnderslaan een maand dicht in één richting

Amstelveen – De Burgemeester Rijnderslaan zal van maandag 25 januari  tot en met vrijdag 26 februari 2021 in één richting (vanaf de zijde Beneluxbaan in de richting van de Keizer Karelweg) worden afgesloten.

Verkeer & Vervoer vandaag 11:35

Glazen wanden bij nieuwe rotondes Beneluxbaan worden vervangen voor spijlen hekwerken

Amstelveen - De gemeente gaat een serie aanpassingen doorvoeren bij de nieuwe rotondes op de Beneluxbaan langs het Amstelveenlijntraject (Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan) om de verkeersveiligheid te verhogen. Een daarvan is het gedeeltelijk vervangen van de glazen afscheidingen bij de nieuwe rotondes.