Amstelveen wijst op onjuiste informatie in 'Zondag met Lubach'

Amstelveen – Gemeente Amstelveen meldt dat de informatie die het tv-programma ‘Zondag met Lubach’ gisterenavond deelde over een Amstelveens WOB-verzoek onjuist is. In een item over WOB-verzoeken meldde Lubach dat gemeente Amstelveen naar verluidt 1600 tot 3200 euro kosten in rekening zou brengen voor het weglakken van tekst in een WOB-verzoek dat werd gedaan door bewoners van het Oude Dorp.

Lubach toonde gisterenavond in het programma onder andere een screenshot van een Amstelveens Nieuwsblad-artikel, dat was gebaseerd op een persbericht van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen. Dat persbericht werd door diverse lokale media overgenomen. Burgerbelangen noemde het in dat persbericht (klik hier voor het origineel) 'interessant' dat voor stukken die werden opgevraagd in het kader van de Wet Openbaar Bestuur (WOB) door de gemeente bedragen zouden zijn gevraagd van 1600 en 3200 euro, zijnde de kosten voor het weglakken van de tekst.’

Niets in rekening gebracht

Lubach ging er mee aan de haal, maar de informatie bleek dus onjuist, meldt de gemeente maandagmiddag in een persbericht. ‘Zondagavond besteedde het tv-programma Zondag met Lubach aandacht aan wob-verzoeken. Ook Amstelveen kwam aan bod. Er werd gesteld dat de gemeente Amstelveen 1.600 tot 3.200 euro in rekening bracht voor een wob-verzoek door bewoners uit het Oude Dorp. Dit is niet juist. Er is niets in rekening gebracht’, meldt de gemeente.

Printkosten, geen lak-kosten

De gemeente meldt aanvullend dat het een zeer omvangrijk verzoek was: 'De geschatte leges voor het totale verzoek bedroegen 1.600 euro aan printkosten (4.600 pagina’s), niet voor lakkosten. Waar het bedrag van 3.200 euro vandaan komt is de gemeente niet bekend.’

De gemeente meldt ook dat het met de verzoekers in gesprek is gegaan: 'Om hen tegemoet te komen heeft de gemeente een lijst verstrekt met de stukken die beschikbaar zijn, zodat verzoekers gerichter documenten kunnen opvragen.  Daarop hebben WOB-verzoekers hun verzoek aangepast, waarna de geschatte leges rond de 80 euro uitkwamen.'

‘Op basis van de huidige legesverordening van de gemeente worden kosten voor wob-verzoeken boven de 80 euro aan de indieners van het verzoek in rekening gebracht. Verzoekers hebben nog niet aangegeven of ze bereid zijn de eventuele kosten te betalen en hun wob-verzoek door te zetten. Er is om die reden nog geen besluit genomen op hun wob-verzoek’, aldus de gemeente.

Weglakken 

Gemeente Amstelveen stelt verder: ‘Op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) mag bepaalde informatie niet openbaar gemaakt worden, hierbij valt te denken aan namen van bijvoorbeeld bewoners. Dit betekent dat bepaalde stukken uit de documenten weggelakt moeten worden.’

Bewoners van het Oude Dorp dienden een WOB-verzoek in om meer te weten te komen over het draagvlak voor de herinrichting van het Oude Dorp.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:11

Amstelveen van voorheen (257)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 257 een oude foto van kaasboerderij Clara Maria aan aan de Bovenkerkerweg 106.

Rubriek: Nog even geduld a.u.b! gisteren 11:42

Nog even geduld a.u.b! (Project A9, Aflevering 5)

Amstelveen  - In de rubriek 'Nog even geduld a.u.b.!' volgt AmstelveenZ.nl de ontwikkelingen rond het grootste infrastructurele bouwproject van Amstelveen: de verdieping en verbreding van de A9 dwars door de gemeente. De werkzaamheden op diverse locaties zijn omvangrijk.

Algemeen 24 jul. 2021 12:14

Amstelveen staat open voor straatnaam Peter R. de Vries

Amstelveen – Gemeente Amstelveen staat open om Peter R. de Vries een straatnaam toe te kennen indien daartoe een verzoek wordt ingediend. De vermoorde misdaadverslaggever woonde 23 jaar in Amstelveen.

112 23 jul. 2021 15:26

Aanrijding op Sportlaan: fiets/auto

Amstelveen - Op de Sportlaan, nabij de rotonde met de Beneluxbaan, heeft vrijdagmiddag een ongeval plaatsgevonden tussen een automobilist en een fietser.