Amstelveen wijst op onjuiste informatie in 'Zondag met Lubach'

Amstelveen – Gemeente Amstelveen meldt dat de informatie die het tv-programma ‘Zondag met Lubach’ gisterenavond deelde over een Amstelveens WOB-verzoek onjuist is. In een item over WOB-verzoeken meldde Lubach dat gemeente Amstelveen naar verluidt 1600 tot 3200 euro kosten in rekening zou brengen voor het weglakken van tekst in een WOB-verzoek dat werd gedaan door bewoners van het Oude Dorp.

Lubach toonde gisterenavond in het programma onder andere een screenshot van een Amstelveens Nieuwsblad-artikel, dat was gebaseerd op een persbericht van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen. Dat persbericht werd door diverse lokale media overgenomen. Burgerbelangen noemde het in dat persbericht (klik hier voor het origineel) 'interessant' dat voor stukken die werden opgevraagd in het kader van de Wet Openbaar Bestuur (WOB) door de gemeente bedragen zouden zijn gevraagd van 1600 en 3200 euro, zijnde de kosten voor het weglakken van de tekst.’

Niets in rekening gebracht

Lubach ging er mee aan de haal, maar de informatie bleek dus onjuist, meldt de gemeente maandagmiddag in een persbericht. ‘Zondagavond besteedde het tv-programma Zondag met Lubach aandacht aan wob-verzoeken. Ook Amstelveen kwam aan bod. Er werd gesteld dat de gemeente Amstelveen 1.600 tot 3.200 euro in rekening bracht voor een wob-verzoek door bewoners uit het Oude Dorp. Dit is niet juist. Er is niets in rekening gebracht’, meldt de gemeente.

Printkosten, geen lak-kosten

De gemeente meldt aanvullend dat het een zeer omvangrijk verzoek was: 'De geschatte leges voor het totale verzoek bedroegen 1.600 euro aan printkosten (4.600 pagina’s), niet voor lakkosten. Waar het bedrag van 3.200 euro vandaan komt is de gemeente niet bekend.’

De gemeente meldt ook dat het met de verzoekers in gesprek is gegaan: 'Om hen tegemoet te komen heeft de gemeente een lijst verstrekt met de stukken die beschikbaar zijn, zodat verzoekers gerichter documenten kunnen opvragen.  Daarop hebben WOB-verzoekers hun verzoek aangepast, waarna de geschatte leges rond de 80 euro uitkwamen.'

‘Op basis van de huidige legesverordening van de gemeente worden kosten voor wob-verzoeken boven de 80 euro aan de indieners van het verzoek in rekening gebracht. Verzoekers hebben nog niet aangegeven of ze bereid zijn de eventuele kosten te betalen en hun wob-verzoek door te zetten. Er is om die reden nog geen besluit genomen op hun wob-verzoek’, aldus de gemeente.

Weglakken 

Gemeente Amstelveen stelt verder: ‘Op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) mag bepaalde informatie niet openbaar gemaakt worden, hierbij valt te denken aan namen van bijvoorbeeld bewoners. Dit betekent dat bepaalde stukken uit de documenten weggelakt moeten worden.’

Bewoners van het Oude Dorp dienden een WOB-verzoek in om meer te weten te komen over het draagvlak voor de herinrichting van het Oude Dorp.


Meer nieuws

Politiek gisteren 21:00

Amstelveen by night (42)

Amstelveen - Tijdens de avondklokperiode deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. Op de 42e dag dat de avondklok geldt, een foto van Molen De Dikkert op de hoek Molenweg/Amsterdamseweg.

Algemeen gisteren 15:54

Amstelveen & KPN sluiten deal: 35.000 huishoudens aan glasvezel

Amstelveen - Zo’n 35.000 huishoudens in Amstelveen krijgen de komende jaren een glasvezelaansluiting voor sneller internet. Wethouder Rob Ellermeijer en Willem Offerhaus van KPN ondertekenden daartoe vrijdag 5 maart 2021 een overeenkomst. 

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 15:40

Steeds meer kleur in Amstelveense bermen en gazons

Amstelveen - In diverse Amstelveense bermen en gazons komen de kleurrijke bloemen weer op nu het voorjaar dichterbij komt. Op diverse plaatsen in Amstelveen, zoals aan de Groen van Prinstererlaan en de Burgemeester Haspelslaan, zijn al volop bloemen te zien.

Algemeen gisteren 15:00

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is uit!

Amstelveen - Vanaf vandaag (5 maart 2021) wordt weer een nieuwe editie van AmstelveenZ Magazine verspreid in Amstelveen en omgeving. In nummer 56 blikken we onder andere terug op oude ingrijpende stadsplannen die uiteindelijk niet werden uitgevoerd.

Verkeer & Vervoer gisteren 12:46

Honderden bewoners Bovenkerk in actie tegen nieuwe bussluis

Amstelveen – Het Actiecomité Veilig Bovenkerk vecht de voorgenomen komst van een bussluis  op de Legmeerdijk/Noorddammerlaan aan omdat het door de gemeente afgenomen draagvlakonderzoek belangrijke informatie miste. Het comite heeft vanmorgen honderden handtekeningen van bezorgde bewoners uit voornamelijk het midden van de wijk overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD).

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 11:44

Wachten op de bloesem

Amstelveen - Het is voorlopig nog even wachten op de bloesem in het Amstelveense Bloesempark in het Amsterdamse bos. Hoewel de 400 kersenbomen in het park behoorlijk in knop staan, is van een bloesemexplosie nog geen sprake.