AmstelveenZ

Amstelveen wil 9 miljoen extra investeren in overkappingen A9

AMSTELVEEN – Als het aan het college van B & W ligt trekt Amstelveen 9 miljoen euro extra uit om de plannen voor de nieuwe Rijksweg A9 verder te optimaliseren, met onder andere een extra overkapping van 80 meter breed.

Het college wil die extra brede overkapping ter hoogte van het voormalige KPMG-gebouw (Bovenlandpad) realiseren. Aanvankelijk zou daar een brugverbinding komen van 17 meter.

Oude Dorp
Ook bestaat bij het college de wens om de overkapping bij het Oude Dorp te verlagen, zodat deze beter aansluit bij de omgeving. Voor beide plannen heeft de gemeente al nauw contact met Rijkswaterstaat.

Miljoenen
Amstelveen investeerde tot dusver 40 miljoen euro in devernieuwing van Rijksweg A9: dat gaat met deze nieuwe plannen in de richting van 50 miljoen. Een volledige ondertunneling, die minimaal 100 miljoen zou kosten (en waar de gemeente verantwoordelijk was voor budget-overschrijdingen) werd uit kostenoogpunt en vanwege de grote financiële risico's geschrapt.

Groene aansluiting op Meanderpark
Wethouder Herbert Raat (VVD, A9) ziet in de vernieuwde plannen een kans om de kwaliteit voor inwoners te vergroten: ‘De derde overkapping (bij het Bovenlandpad) kan zo een groene aansluiting worden op het bestaande Meanderpark.’

9 miljoen euro
Het college vraagt de gemeenteraad  9 miljoen euro beschikbaar te stellen. De gewenste verbreding van het Bovenlandpad zou dus betekenen dat er een derde overkapping in Amstelveen komt. Het gaat om een verbreding van 17 meter naar maar liefst 80 meter breed. Deze overkapping ligt aan de ene kant aan Meandertoren III en IV en aan de andere kant aan het nieuwe woningbouwproject Residence Amstelveen (nu nog het leegstaande voormalig KPMG gebouw). De bekrachtiging van de afspraken tussen Rijkswaterstaat en de gemeente zal uiterlijk 1 januari 2018 plaatsvinden.

BVMB
Volgens de wethouder komt de aanpassing van een derde overkapping uit de koker van Belangenvereniging Meanderbewoners (BVMB). ‘Zij hebben ons geïnspireerd. Over de derde overkapping gaan we in gesprek met de eigenaar van het voormalige KPMG-gebouw. Gezien de kwaliteitsverbetering voor hun deur is het wenselijk dat zij substantieel bijdragen in de dekking van kosten.’

Oude Dorp
In de huidige plannen komt de overkapping bij het Oude Dorp boven het maaiveld uit. De gemeente heeft recent aan Rijkswaterstaat gevraagd om de verdiepte ligging van de A9 bij het Oude Dorp nog 2 meter extra omlaag te brengen. Hiermee kan ook de overkapping omlaag en sluit deze beter aan bij de omgeving. Deze verbeteringen zijn niet eerder in het Tracébesluit opgenomen, omdat de gemeente daar de financiële dekking nog niet bij had gevonden. De gemeente en Rijkswaterstaat onderzoeken samen wat de te volgen procedure is om deze optimalisaties mee te nemen.

Kosten
Het college zal de gemeenteraad in de Kadernota 2018 voorstellen om het bedrag (9 miljoen euro) voor de verdiepte aanleg van de overkapping Oude Dorp en de verbreding van het Bovenlandpad  te reserveren. Het daadwerkelijke bestedingsvoorstel, waar ook de afspraak met Residence Amstelveen onderdeel van uitmaakt, wordt eind 2017 apart aan de raad voorgelegd.


Meer nieuws

Sport vandaag 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 vandaag 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.