Cobra Museum Amstelveen

Amstelveen wil af van huidige subsidieregeling met Cobra Museum

Amstelveen – Amstelveen stopt per 1 januari 2024 de bestaande subsidierelatie met het Cobra Museum. De gemeente wil komen tot een beter passende subsidieregeling voor het museum, waarvoor een nog ontbrekend toekomstbestendig meerjarenplan voor het museum moet worden opgesteld.

Door de subsidierelatie te beëindigen (het museum ontvangt nu ieder jaar ruim een miljoen euro) wordt zowel voor het Cobra Museum als voor de gemeente ruimte gecreëerd om, al dan niet in gezamenlijkheid met de gemeente, verschillende toekomstscenario’s te onderzoeken teneinde een overtuigend, toekomstbestendig meerjarenplan voor het museum te ontwikkelen. Het Amstelveense museum heeft het financieel moeilijk.

Inspelen op ontwikkeling Stadshart

Aanleiding voor de beëindiging van de huidige subsidierelatie is de ontwikkeling van een langetermijnvisie voor de culturele infrastructuur, waardoor de culturele instellingen van Amstelveen beter aansluiten op de 21ste eeuw en een betere aansluiting hebben bij de Amstelveense gemeenschap. 

In dat verlengde kan, indien de gemeente daar voldoende aanleiding toe ziet, een beter passende subsidieregeling worden aangeboden. Nu de plannen over de ontwikkeling van het Stadshart steeds concreter worden, kan het voor het Cobra Museum eveneens van belang zijn reeds nu in te zetten op de ontwikkeling van een overtuigend toekomstplan en zo dit momentum aan te grijpen.

‘Door het traject nu in te zetten kan, bij voortzetting, mogelijk door het museum worden geanticipeerd op deze ontwikkelingen en/of kunnen daardoor eenvoudiger eventuele samenwerkingen worden aangegaan,’ stelt wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD).

Gesprek

De beëindiging van de subsidierelatie met het museum blijkt al op 19 april te zijn aangekondigd bij het museum, in een gesprek  met de musuemdirectie, een afvaardiging van het bestuur van het Cobra Museum, wethouder Raat en een extern adviseur en ambtenaren van de gemeente Amstelveen. De gemeente heeft een beschikking opgesteld, waarin het besluit van het college over de genoemde subsidiebeëindiging wordt geformaliseerd.

Door de beëindiging van de huidige subsidierelatie kan ook eenvoudiger worden aangesloten op het aankomende, gewijzigde subsidiestelsel van de gemeente, welke in november voor de raad is geagendeerd.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:34

Speciale signeersessie Marianne Timmer bij De Wijnschuur

Amstelveen/Nes/Uithoorn - Olympisch kampioen Marianne Timmer komt op zaterdag 9 december 2023 tussen 15.00 en 17.00 uur naar De Wijnschuur in Nes aan de Amstel om haar nieuwe boek 'De Timmerfabriek' te promoten en te signeren.  

Horeca 6 dec. 2023 15:00

X-MAS Bajes Cocktail Night: reserveer je plekje

Amstelveen - In De Bajes aan de Ouderkerkerlaan 1-2 wordt vrijdagavond 15 december 2023 een X-MAS Bajes Cocktail Night gehouden. Je kan nu je plekje reserveren voor deze gezellige cocktailavond in kerstsferen.