Amstelveen wil ‘Circulair Ambachtscentrum’ bij nieuw te bouwen Afvalbrengstation aan rand van gemeente
Amstelveen - Als gemeente Amstelveen de komende jaren een nieuw Afvalbrengstation gaat bouwen aan de rand van de gemeente (in het zuidelijkste puntje nabij de N201), komt daar een zogenaamd 'Circulair Ambachtscentrum' bij. Dat is althans een wens van het College van en B. 'Dat het Afvalbrengstation straks verplaatst moet worden, is een uitgelezen kans om het nieuwe station toekomstbestendig in te richten,' stelt wethouder Frank Berkhout (Afval, D66).
Het ligt in de bedoeling het Afvalbrengstation inclusief de gemeentewerf te verkassen van bedrijventerrein Legmeer naar het bedrijventerrein aan de rand van de gemeente nabij Uithoorn. Op de huidieg Afvalbrenglocatie bestaan plannen om een nieuwe woon/werk-wijk te creeren met de naam ‘Nieuw Legmeer’.
Het college van B&W heeft de ambitie om het nieuwe afvalbrengstation straks zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de eisen van een circulaire economie en daar hoort inde ogen van het College een een Circulair Ambachtscentrum bij.
Wat is een circulair ambachtscentrum
Een circulair ambachtscentrum is een locatie waar verschillende partijen samenwerken aan het verminderen van afvalstromen en inzetten op product- en materiaalhergebruik. Het wordt een combinatie van een milieustraat, kringloop, reparatiewerkplaats en onderwijs met als doel: voorkomen dat materialen onnodig gestort en verbrand worden.
Verder is het idee om in het Circulair Ambachtcentrum samen te werken met AM match, die medewerkers kan leveren om producten te repareren. Kringloopbedrijf De Boem zou hier spullen kunnen selecteren die nog verkoopbaar zijn in hun winkels. In de plannen is ook ruimte voor kunstenaars die het ‘afval’ kunnen verwerken tot kunst en voor educatie aan groepen en scholen.
Wethouder Berkhout: uitgelezen kans
Wethouder Frank Berkhout (Afval): “Het huidige afvalbrengstation bestaat al 25 jaar. Dat het straks verplaatst moet worden, is een uitgelezen kans om het nieuwe station toekomstbestendig in te richten. Want de wereld is veranderd en we hebben een andere kijk op afval. In het afvalstation van de toekomst gaat het om veel meer dan alleen inzamelen. Duurzaam gebruik door demonteren, sorteren en weer te koop aanbieden van grondstoffen wordt steeds belangrijker. Daarom moeten we afval thuis en op het station zo goed mogelijk scheiden en de grondstoffen opnieuw gebruiken. We willen dit samen met verschillende partijen doen om grondstoffen, materialen en producten op een zo duurzaam en efficiënt mogelijke manier te hergebruiken.”
De plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt en de gemeenteraad neemt hierover in het najaar een beslissing.