Getir op het Kostverlorenhof. [Beeld: Gemeente Amstelveen]

Amstelveen wil flitsbezorgdiensten uit winkelcentra weren

Amstelveen - Flitsbezorgdiensten zijn flink in opmars. Op winkelcentrum Kostverlorenhof vestigde zich onlangs Getir - en meer soortgelijke bedrijven willen de Amstelveense markt betreden. Wethouder Floor Gordon (Economische Zaken, D66) heeft niets tegen flitsbezorgdiensten, maar vindt dat de filialen niet thuishoren in een winkelcentrum.

De flitsbezorgdiensten leveren razendsnel producten en gebruiken in het geval van Getir (winkel-)ruimte als voorraadopslag, van waaruit de producten worden geleverd. Het zijn zogenoemde ‘dark stores’ met afgeplakte ramen: je kan er niet naar binnen lopen, producten bekijken of iets afrekenen: de ruimte dient als magazijn, waar bezorgers zich verzamelen.

Slager, bakker, groenteboer

Dat past als het aan Gordon (cq. gemeente Amstelveen) ligt niet binnen de detailhandelsformule op een winkelcentrum, omdat dergelijke winkels de levendigheid en veiligheid (verkeersbewegingen) absoluut niet ten goede komen. ‘Het zijn meer distributiecentra,  dan detailhandelslocaties’, stelt de wethouder.

‘We zijn nadrukkelijk niet tegen flitsbezorgdiensten, maar in een winkelcentrum wil je het liefst een slager, een bakker, een groenteboer en een kapper. Zaken die voor levendigheid zorgen,’ zegt ze.  De gemeente is inmiddels het gesprek aangegaan met Getir om te spreken over een meer geschiktere locatie voor dergelijke diensten.

Aanloopstraten

Ze ziet voor dit soort bezorgdiensten bijvoorbeeld ruimte in zogenoemde ‘aanloopstraten’ rond centra (op een iets minder prominente plek). Omdat de gemeente indicaties heeft dat meer flitsbezorgdiensten de Amstelveense markt willen betreden spreekt Gordon vast nu uit dat de gemeente van mening is dat deze formules niet onder detailhandelsvlag vallen en bijvoorbeeld ook niet in woonwijken thuishoren.

Amstelveen is in dat standpunt niet uniek; de problematiek rond de flitsbezorgers speelt in meer gemeentes in Nederland en de jurisprudentie of deze bedrijven nu wel of niet detailhandel zijn, spreekt elkaar tegen. Gordon geeft aan dat Amstelveen het detailhandelsbeleid in ieder geval wil aanscherpen op dit punt, om de  Amstelveense winkelcentra levendig te houden, want levendig, compleet en modern is al uitgangspunt van het huidige beleid.

Locaties

Gordon neemt overigens niemand iets kwalijk: 'Het is natuurlijk een lastige situatie. Winkeliers willen natuurlijk een levendig winkelcentrum, maar anderzijds als je als winkelcentrum-eigenaar een partij een contract kan bieden om winkelruimte te verhuren moet je daar goed over nadenken.’

Gordon laat weten dat de gemeente bereid is mee te denken met winkelcentra-eigenaren en flitsbezorgdiensten. ‘Locaties vinden zal een uitdaging worden, maar niet onmogelijk’, zegt Gordon.

Schriftelijke vragen

De PvdA diende vorige week schriftelijke vragen in over het onderwerp. De partij maakt zich ook zorgen over de flitsbezorgdiensten en heeft vragen gesteld aan de wethouder. ‘Overlast van bezorgdiensten is vooral een probleem bij de winkels waar ze vanuit leveren. Dit komt vooral door bezorgers op e-bikes of scooters. Die rijden vaak te hard om bestellingen binnen de beloofde 10 minuten af te leveren. De bezorgers verzamelen zich natuurlijk allemaal bij de dichtstbijzijnde winkel van de bezorgdienst. Ook als die winkel in een woonwijk ligt geeft dat problemen, zoals bijvoorbeeld geluidsoverlast bij het laden en lossen,’ aldus de PvdA


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse in de omgeving van het busstation. De politie spreekt van een verdachte situatie in een bus, waarbij een passagier een verdacht pakketje bij zich zou hebben gehad. De bus is op Meander stopgezet en ontruimd.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.