De nieuwe woontoren De Keizer aan de Van der Hooplaan. [AmstelveenZ]

Amstelveen wil geen wildgroei van hoge woontorens

Amstelveen - Hoge huizenprijzen, forse huurprijzen en lange wachtlijsten voor een woning: de druk op de Amstelveense woningmarkt is gigantisch. Bijbouwen in de hoogte lijkt aanlokkelijk en moet ook, maar het college van B en W wil geen wildgroei van hoge woontorens in Amstelveen.

Dat heeft het Amstelveense college van B & W in een nieuwe hoogbouwvisie vast laten leggen. Daarin staat dat hoogbouw geen doel op zich is en dat het groene karakter van Amstelveen bovendien niet aangetast mag worden.

Verborgen onder een groen bladerdak

Het college ziet Amstelveen - nogal poëtisch - als ‘een stad die verborgen gaat onder een groen bladerdak met hier en daar een aantrekkelijke woontoren die erboven uit steekt’, zo meldt de gemeente in een persbericht.

Boomkruinen

‘De hoogte van de Amstelveense boomkruinen (gemiddeld 15 tot 20 meter) is het uitgangspunt voor de Hoogbouwvisie’, zo legt wethouder Floor Gordon (D66) uit. ‘Hoogbouw mag alleen dáár waar het wenselijk is, waar het kan en waar het past binnen de rest van de omgeving. De woontorens die door het bladerdak heen prikken, moeten van alle kanten aantrekkelijk ogen.’

Hoogbouwvisie biedt bescherming

Die visie op hoogbouw is tegelijkertijd een visie op laagbouw. De visie biedt extra bescherming aan historische wijken, waar hoogbouw verstorend zou kunnen werken voor de beeldkwaliteit, uitstraling en kwaliteit van leven. 'De visie zorgt ervoor dat Amstelveen een groene stad kan blijven tussen de bomen', zegt wethouder Gordon. 'We moeten de hoogte in vanwege de groeiende woonbehoefte, maar we stellen hier een paar belangrijke voorwaarden aan: het groene bladerdak en de beeldkwaliteit van de wijken van Amstelveen blijven gehandhaafd.'

Inspraak

De Hoogbouwvisie ligt vanaf donderdag 7 maart 2019 zes weken ter inzage tot en met woensdag 17 april 2019 in het raadhuis van Amstelveen.


Meer nieuws

Sport vandaag 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 vandaag 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.