De nieuwe woontoren De Keizer aan de Van der Hooplaan. [AmstelveenZ]

Amstelveen wil geen wildgroei van hoge woontorens

Amstelveen - Hoge huizenprijzen, forse huurprijzen en lange wachtlijsten voor een woning: de druk op de Amstelveense woningmarkt is gigantisch. Bijbouwen in de hoogte lijkt aanlokkelijk en moet ook, maar het college van B en W wil geen wildgroei van hoge woontorens in Amstelveen.

Dat heeft het Amstelveense college van B & W in een nieuwe hoogbouwvisie vast laten leggen. Daarin staat dat hoogbouw geen doel op zich is en dat het groene karakter van Amstelveen bovendien niet aangetast mag worden.

Verborgen onder een groen bladerdak

Het college ziet Amstelveen - nogal poëtisch - als ‘een stad die verborgen gaat onder een groen bladerdak met hier en daar een aantrekkelijke woontoren die erboven uit steekt’, zo meldt de gemeente in een persbericht.

Boomkruinen

‘De hoogte van de Amstelveense boomkruinen (gemiddeld 15 tot 20 meter) is het uitgangspunt voor de Hoogbouwvisie’, zo legt wethouder Floor Gordon (D66) uit. ‘Hoogbouw mag alleen dáár waar het wenselijk is, waar het kan en waar het past binnen de rest van de omgeving. De woontorens die door het bladerdak heen prikken, moeten van alle kanten aantrekkelijk ogen.’

Hoogbouwvisie biedt bescherming

Die visie op hoogbouw is tegelijkertijd een visie op laagbouw. De visie biedt extra bescherming aan historische wijken, waar hoogbouw verstorend zou kunnen werken voor de beeldkwaliteit, uitstraling en kwaliteit van leven. 'De visie zorgt ervoor dat Amstelveen een groene stad kan blijven tussen de bomen', zegt wethouder Gordon. 'We moeten de hoogte in vanwege de groeiende woonbehoefte, maar we stellen hier een paar belangrijke voorwaarden aan: het groene bladerdak en de beeldkwaliteit van de wijken van Amstelveen blijven gehandhaafd.'

Inspraak

De Hoogbouwvisie ligt vanaf donderdag 7 maart 2019 zes weken ter inzage tot en met woensdag 17 april 2019 in het raadhuis van Amstelveen.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen 22 mei 2022 20:41

Amstelveen van voorheen (300)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 300 een bijzondere tekening.  

Algemeen 22 mei 2022 13:12

Ernstig sneltram-ongeval 2017: voetgangster liep door rood, GVB moet schadevergoeding betalen

Amstelveen - Een voetgangster die ruim vijf jaar geleden door sneltram 51 werd gegrepen nadat ze door rood was gelopen bij de oversteek aan de Boelelaan, heeft alsnog recht op een (letsel-)schadevergoeding van het GVB, zo heeft de rechter geoordeeld. De vrouw, die ernstig gewond raakte, stapte naar de rechter nadat het vervoersbedrijf meende niet aansprakelijk te zijn.

112 21 mei 2022 16:27

Ongeval op 'DDI-kruispunt' Keizer Karelweg Amstelveen

Amstelveen - Op het speciale DDI-kruispunt aan de Keizer Karelweg ter hoogte van de A9 in Amstelveen, heeft zaterdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen twee personenauto's. Door het ongeval werd het kruispunt deels afgesloten, hetgeen zorgde voor flinke drukte.