De nieuwe woontoren De Keizer aan de Van der Hooplaan. [AmstelveenZ]

Amstelveen wil geen wildgroei van hoge woontorens

Amstelveen - Hoge huizenprijzen, forse huurprijzen en lange wachtlijsten voor een woning: de druk op de Amstelveense woningmarkt is gigantisch. Bijbouwen in de hoogte lijkt aanlokkelijk en moet ook, maar het college van B en W wil geen wildgroei van hoge woontorens in Amstelveen.

Dat heeft het Amstelveense college van B & W in een nieuwe hoogbouwvisie vast laten leggen. Daarin staat dat hoogbouw geen doel op zich is en dat het groene karakter van Amstelveen bovendien niet aangetast mag worden.

Verborgen onder een groen bladerdak

Het college ziet Amstelveen - nogal poëtisch - als ‘een stad die verborgen gaat onder een groen bladerdak met hier en daar een aantrekkelijke woontoren die erboven uit steekt’, zo meldt de gemeente in een persbericht.

Boomkruinen

‘De hoogte van de Amstelveense boomkruinen (gemiddeld 15 tot 20 meter) is het uitgangspunt voor de Hoogbouwvisie’, zo legt wethouder Floor Gordon (D66) uit. ‘Hoogbouw mag alleen dáár waar het wenselijk is, waar het kan en waar het past binnen de rest van de omgeving. De woontorens die door het bladerdak heen prikken, moeten van alle kanten aantrekkelijk ogen.’

Hoogbouwvisie biedt bescherming

Die visie op hoogbouw is tegelijkertijd een visie op laagbouw. De visie biedt extra bescherming aan historische wijken, waar hoogbouw verstorend zou kunnen werken voor de beeldkwaliteit, uitstraling en kwaliteit van leven. 'De visie zorgt ervoor dat Amstelveen een groene stad kan blijven tussen de bomen', zegt wethouder Gordon. 'We moeten de hoogte in vanwege de groeiende woonbehoefte, maar we stellen hier een paar belangrijke voorwaarden aan: het groene bladerdak en de beeldkwaliteit van de wijken van Amstelveen blijven gehandhaafd.'

Inspraak

De Hoogbouwvisie ligt vanaf donderdag 7 maart 2019 zes weken ter inzage tot en met woensdag 17 april 2019 in het raadhuis van Amstelveen.


Meer nieuws

Horeca vandaag 08:23

Ervaar de verrassende lunches & diners bij restaurant Micaro

Amstelveen - Micaro, synoniem voor een unieke smaakbeleving dat bereid is met liefde en geduld, daagt je uit om je zintuigen te laten verrassen. Stap binnen, ontspan en laat de waan van de dag achter je. Dit, terwijl je geniet van een lunch of diner die je verwachtingen overtreft.

Algemeen gisteren 16:48

Zwanenfamilie bivakkeert aan Jane Addamslaan: matig uw snelheid

Amstelveen - Een zwanenfamilie bivakkeert al enkele dagen op een smal grasstrookje tussen het fietspad en de autoweg aan de Jane Addamslaan in Westwijk. Hoewel het nog goed gaat, wordt verkeer verzocht om de snelheid te matigen zolang de zwanen er met hun kroost er zitten.

Sport gisteren 11:55

Dag van de Yoga: 17 juni gratis yoga bij Amity International School

Amstelveen - Zaterdag 17 juni 2023, van 10.00 tot 12.00 uur vindt gratis de Internationale Dag van de Yoga plaats bij Amity International School in Amstelveen. Deze ochtend wordt georganiseerd door de Ambassade van India uit Den Haag, in samenwerking met Stichting International Day of Yoga en Stichting Bridging the Gap. Zowel jong als oud is welkom om kennis te maken met yoga.