Beschilderde elektriciteitskast in het Oude Dorp

Amstelveen wil meer elektriciteitskasten in openbare ruimte benutten voor kunstuitingen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen wil de veelal kleurloze elektriciteits- en kabelkasten in de openbare ruimte gebruiken om wijken kleurrijker te maken door deze kasten te voorzien van professionele kunstzinnige uitingen.

De gemeente stelt Amstelveners in de gelegenheid om elektriciteitskasten in de buurt die een opknapbeurt kunnen gebruiken voor te dragen via Denk Mee Amstelveen. Het idee komt overwaaien uit andere gemeenten, waaronder Aalsmeer. In eerste instantie zullen tien Amstelveense kasten die worden voorgedragen, worden voorzien van kunstzinnige uitingen door professionele kunstenaars.

Straatkastkunst

De gemeente Amstelveen ziet de 'straatkastkunst' als een mooie kans om buurten te verrijken en gaat er mee verder, nadat vrijwilligers van stichting Kunstkast Aalsmeer (de stichting breidt uit naar Amstelveen) in november 2020 de eerste kunstkast in Amstelveen realiseerden in het Oude Dorp nabij het bedrijf Music Meeting Lounge.

Volgens de gemeente zijn Amstelveners er erg enthousiast over en heeft de gemeente vele positieve reacties ontvangen. 'Daarom verleent de gemeente voor dit initiatief subsidie, zodat zij op een laagdrempelige manier kunstkasten kunnen realiseren. Kunstenaars ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding. De stichting is nog op zoek naar vrijwilligers in Amstelveen.'

Hoe meer kunst hoe beter

'Hoe meer kunst op straat, hoe beter', zegt wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD). “Ons streven is om kunst laagdrempelig te maken, zodat iedereen ervan kan genieten. Dit doen we door beeldende kunstroutes te ontwikkelen, kunst- en cultuurinstellingen te stimuleren naar buiten te treden, door een stadspiano beschikbaar te stellen en nu ook door het laten beschilderen van straatkasten. Kunst inspireert en brengt mensen met elkaar in contact. Dus, doe mee en nomineer een kast!”

Denk Mee Amstelveen

De gemeente zet professionele kunstenaars aan het werk om maximaal tien straatkasten te voorzien van een kunstwerk. Op deze manier krijgen de kunstenaars een podium. Een kast nomineren kan via het participatieplatform Denk Mee Amstelveen. Hierop kunne n Amstelveners voor 1 september een locatie aanwijzen (en een foto uploaden) van een te nomineren kast. Ook kan er worden gestemd op een kast als deze meerdere keren wordt voorgedragen. Hoe meer stemmen een kast krijgt, hoe groter de kans dat een professionele kunstenaar ermee aan de slag gaat. 

Amstelveense kunstenaars gezocht

Terwijl Amstelveners stemmen op hun favoriete straatkast roept de gemeente professionele kunstenaars uit Amstelveen op om voor 1 september 2021 een schetsontwerp en een link naar een portfolio aan te leveren via kunstencultuur@amstelveen.nl In september buigt de Amstelveense Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) zich over de ontwerpen en adviseert welke het meest geschikt zijn. Doel is om nog voor het einde van het jaar, en na de buurt te hebben geïnformeerd, de kunstkasten klaar te hebben. Kunstenaars die hun ontwerp mogen realiseren, ontvangen hiervoor een marktconforme vergoeding.

De stad als podium

Het straatkastkunts-initiaief sluit volgens de gemeente goed aan bij de Cultuuragenda 2020-2024 waarbij ‘de stad als podium’ het uitgangspunt is. Doel is om de stad als podium te gebruiken voor allerhande kunstvormen, waardoor kunst zichtbaar wordt voor alle Amstelveners zodat jong en oud, arm en rijk op een laagdrempelige manier kunnen genieten van kunst en cultuur.


Meer nieuws

112 vandaag 12:30

Bekende inbrekerstruc weer in opmars in Amstelveen: takjes tegen de deur

Amstelveen - Een bekende inbrekerstruc is weer in opmars in Amstelveen nu de vakantieperiode is aangebroken. Om erachter te komen of bewoners al dan niet op vakantie zijn, plaatsen inbrekers takjes tegen een deur. Als de takjes langere tijd op hun plaats blijven is het voor inbrekers vaak reden om toe te slaan.  

112 gisteren 10:18

Nachtelijke schuurbrand in Aalsmeer vermoedelijk door gloeiende BBQ-kolen

Aalsmeer - In de Karperstraat in Aalsmeer is afgelopen nacht een bewoner gewond geraakt door een schuurbrand die vermoedelijk is ontstaan door gloeiende restanten houtskool van een barbeque. De brandweer attendeert naar aanleiding van het incident mensen op het belang van veilig barbecuën.