Het nieuwe Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid ligt aan twee kanten van de N201. [Gemeente Amstelveen]

Amstelveen wil nieuw bedrijventerrein snel ontwikkelen

Amstelveen – De gemeente Amstelveen wil dat het Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid (BTAZ) zo snel mogelijk zal worden ontwikkeld. Het is de bedoeling dat hierdoor meer ruimte komt voor regionale ondernemers.  

Momenteel beschikt Amstelveen met Bovenkerk, Legmeer, Westwijk en De Loeten over vier bedrijventerreinen. De afgelopen twee jaar is het merendeel van De Loeten in gebruik genomen en inmiddels is er nog slechts 0,5 hectare grond van de 30 ha beschikbaar. Amstelveense bedrijven kunnen hierdoor niet meer groeien of zich verplaatsen. Ook in de overige gemeenten in de regio Amstelland-Meerlanden is de ruimte voor bedrijven beperkt.

Voorbereidingen

In verband hiermee wil de gemeente dat het nieuwe bedrijventerrein BTAZ, dat naast de N201 en langs de Zijdelweg aan de kant van bedrijventerrein De Loeten in Amstelveen-Zuid ligt, zo snel mogelijk in gebruik kan worden genomen. “Al 10 jaar geleden werden voorbereidingen getroffen om BTAZ te ontwikkelen en destijds is daarom mede door Amstelveen fors geïnvesteerd in de infrastructuur”, zegt wethouder Economische Zaken Floor Gordon vandaag in een persbericht van de gemeente. “Tijdens de economische crisis is de ontwikkeling in de ijskast gezet. De sterke economische groei nu in combinatie met onze woningbouw opgaven maakt dat dit hét moment is om door te pakken met de ontwikkeling.”

Het is de bedoeling dat de Legmeer wordt ontwikkeld tot woon-werkgebied. “Een aantal bedrijven daar wil graag verplaatsen én uitbreiden, maar wel binnen de gemeentegrenzen van Amstelveen”, zegt Gordon. “Daarom hebben wij op basis van gedegen onderzoek en met steun van de regiogemeenten de zacht-hardprocedure voor toestemming opgestart. Het is belangrijk om grondspeculatie te voorkomen. Wij willen actieve sturing geven aan een goede ruimtelijke en noodzakelijke economische ontwikkeling. Daarom stelt het college van b en w de gemeenteraad voor dat de gronden die in het beoogde Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid liggen als eerste aan de gemeente voor verkoop worden aangeboden.”

Verplaatsen

De gemeente werkt ondertussen aan een transformatievisie voor bedrijventerrein Legmeer naar een gemengd woon-werk gebied. Daardoor kunnen niet alle gevestigde bedrijven blijven omdat deze zich niet laten mengen met wonen. De gemeente wil deze bedrijven graag verplaatsen, maar tevens behouden voor Amstelveen en wil hen daarom met BTAZ, dat beschikt over 45 hectare netto ontwikkelruimte, een alternatieve locatie aan kunnen bieden.

Om Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid te kunnen realiseren is toestemming nodig van provincie Noord-Holland. Daarover worden afspraken gemaakt in de Metropoolregio Amsterdam via het Platform Bedrijven en Kantoren (PlaBeKa). In dit platform werken gemeenten en provincies samen op het gebied van werklocaties.

Bestemmingsplan

Zodra PlaBeka en de provincie hebben ingestemd, gaat de gemeente starten met een bestemmingsplan. De gemeente heeft dit proces met de regio voorbereid en het nut en de noodzaak van de ontwikkeling van Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid onderbouwd.

Omliggende Amstelland-Meerlanden gemeenten ondersteunen gezamenlijk de noodzaak voor Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid als een bedrijventerrein met een regionale functie. Gordon heeft hierover op 8 november met gedeputeerde Jaap Bond en de programmamanager PlaBeKa gesproken.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:52

Back to the Future bij NTC Amstelveen

Amstelveen - Van zondag 30 juni tot en met zondag 6 juli vinden er in Amstelveen twee grote internationale tennistoernooien plaats. 

112 vandaag 13:58

Zoekactie in Ouderkerkerplas naar 14-jarige: slachtoffer gevonden

Ouderkerk aan de Amstel - Dinsdagmiddag rond 13.00 uur is er in de Oudekerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel een zoekactie op touw gezet. De politiehelikopter en brandweerduikers zochten vanaf de straat Aan de Wind het water af omdat er een 14-jarige jongen vermist zou zijn. Het slachtoffer is inmiddels gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis.  

Rubriek: Onderweg op de A9 vandaag 10:54

27 juni: webinar over de werkzaamheden aan de A9

Amstelveen - Op donderdag 27 juni, van 20.00 uur tot 21.30 uur, wordt er een webinar georganiseerd (digitaal) over de werkzaamheden aan de A9 in Amstelveen. 

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:00

Bovenkerk verandert 13 juli tijdens Zomerfeest in olympisch dorp

Amstelveen - Zaterdag 13 juli van 14.00 tot 19.00 uur vindt in het Urbanuspark het jaarlijkse Zomerfeest in Bovenkerk plaats. Deze keer staat het feest in het teken van de Olympische Spelen. Voor één dag wordt Bovenkerk een heus olympisch dorp met o.a. leuke sportieve activiteiten voor jeugdige bezoekers. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook dit jaar weer langskomen voor Heel Bovenkerk Bakt, de braderie, de barbecue, heerlijke hapjes en drankjes en diverse optredens.

Evenementen & Activiteiten gisteren 17:32

Amstelveen Culinair 2024: Een culinair feest aan de Poeloever

Amstelveen - De zomer is begonnen en dat betekent dat het bijna tijd is voor hét fijnproevers evenement van het jaar: Amstelveen Culinair. Op zaterdag 6 juli wordt de prachtige poeloever, met uitzicht over De Poel en het Amsterdamse Bos, omgetoverd tot een culinaire ontmoetingsplaats. Dit jaar is het extra speciaal omdat het terrein nog nooit eerder voor een evenement is gebruikt. Met het mooie weer kunnen bezoekers hier genieten van de zonsondergang over De Poel.

Algemeen gisteren 13:51

Nieuwe naam ontmoetingsruimte Kastanjeflat onthuld: Kastanjehof

Amstelveen - Met trots is de nieuwe naam van de ontmoetingsruimte in de Kastanjeflat bekend gemaakt: Kastanjehof. Het naambord werd feestelijk onthuld door wethouder Marijn van Ballegooijen, waarmee de vernieuwde ontmoetingsplek officieel in gebruik is genomen.