Amstelveen wil sneller goedkopere en duurzame woningen bouwen

Amstelveen - Om sneller, goedkopere en duurzame woningen te kunnen bouwen heeft gemeente Amstelveen, samen met talloze andere gemeenten en (bouw-)bedrijven een convenant voor duurzame woningbouw ondertekend. 

In het convenant staan ambitieuze afspraken, strenger dan de huidige wettelijke normen. De ondertekenaars, waaronder dus Amstelveen, komen vooral uit de provincies Utrecht, Flevoland en de regio Amsterdam. Dit is het deel van Nederland waar 30 procent  van de woningbouwopgave gerealiseerd moet worden.

wethouder_adam_elzakalai_amstelveen_vvd.jpg
Wethouder Adam Elzakalai (VVD).

Ambities Amstelveen

Wethouder Adam Elzakalai (Wonen): 'We hebben de ambitie om nieuwe woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te bouwen. Het convenant sluit goed aan bij de ambities die Amstelveen heeft. Het is goed om op MRA-niveau een gezamenlijke ambitie neer te zetten en het is erg zinvol om Amstelveense kennis en ervaring met andere gemeenten te delen via het leertraject.'

Ondertekening convenant duurzaam wonen.jpg
Ondertekening van het convenant.

Behoefte aan duurzame woningbouw

Vanuit gemeenten en markpartijen kwam het signaal dat er grote behoefte was aan afspraken op het gebied van duurzame woningbouw. Bijvoorbeeld over circulariteit, natuurinclusief bouwen, klimaatadaptatie en energiegebruik. Provincie Utrecht en MRA hebben gehoor gegeven aan deze oproep en het convenant vormgegeven. Uiteraard in samenspraak met vertegenwoordigers van bouwbedrijven, ontwikkelaars en overheidsinstellingen. Het convenant is ondertekend door tientallen gemeenten, drie provincies en meer dan 30 ontwikkelaars en bouwbedrijven. Ook de Rabobank Metropoolregio Amsterdam ondertekende het convenant.

rabobank_ugur_pekdemir.jpg
Ugur Pekdemir (Rabobank Metropoolregio Amsterdam)

Sneller, duurzamer én betaalbaarder

Mede als gevolg van dit convenant kunnen woningen echt sneller, duurzamer én betaalbaarder gebouwd worden. Het zou goed zijn als de afspraken uit het convenant als een soort olievlek over Nederland vloeien en nog veel meer partijen zich aansluiten. Met het convenant wordt een gelijk speelveld gecreëerd voor marktpartijen waardoor er toekomstbestendig, kwalitatief hoogwaardig én goedkoper gebouwd kan worden; hierbij wordt uitgegaan van afspraken die toegepast kunnen worden voor alle projecten.

Convenant als landelijke norm

De opstellers van het convenant willen dat de afspraken over de woningbouwnormen gaan gelden als landelijke norm. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (waar Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening onder valt) heeft al interesse getoond en volgt de uitvoering van het convenant nauwgezet. Het convenant dient ook als platform waarin organisaties elkaar vinden om de gemaakte afspraken te vertalen naar de praktijk. Het platform, dat Toekomstbestendig Bouwen heet, wordt ook gebruikt om kennis te delen, zodat er geleerd en onderzocht kan worden op welke manier er nog duurzamer kan worden gebouwd.

Lees meer over het convenant op toekomstbestendigbouwen.nl.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.