Gemeente Amstelveen

Amstelveen wordt proefgemeente voor betere dementiezorg

Amstelveen - Minister Hugo de Jonge van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Amstelveen aangewezen als proefgemeente voor betere Dementiezorg. Amstelveen neemt naast Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch deel aan dit grote vierjarige onderzoek.

Gemeente Amstelveen heeft daar hard haar best voor gedaan.  De problematiek rond inwoners met dementie en hun naasten, zal de komende jaren steeds verder toenemen.

Experimenteren

Het ministerie van VWS wil daarom de dementiezorg verbeteren. Ook wil zij experimenteren met betere dementiezorg met name in en om het huis. Het ministerie verwacht dat in de loop van de tijd dan geld verschuift van de verpleegtehuizen naar de zorg in en om het huis.

Prettig thuis blijven wonen

Met dit dementieonderzoek zal bekeken worden hoe inwoners met dementie en hun naasten passende ondersteuning kunnen krijgen. Hierbij is het doel dat zij langer op een prettige manier thuis kunnen blijven wonen. Hiertoe zullen proeven worden gedaan om te kijken of regels geschrapt kunnen worden en of er makkelijker met geld uit verschillende potten kan worden omgaan. De gemeente, de professor Anne-Mei The en de onderzoekers gaan in gesprek met mantelzorgers, casemanagers en andere betrokkenen in de zorg om goede experimenten te bedenken. Door deze aanpak komt er meer ondersteuning. Een inwoner kan nog mooie jaren hebben en een fijner leven met meer begeleiding. Inwoners kunnen dan ook langer thuis blijven wonen.

Wethouder Van Ballegooijen

Wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen: “Ik ben heel blij dat we van start kunnen gaan met dit onderzoek. De hoop is dat je langer thuis kan wonen als je meer zorg krijgt. We bekijken of we de kwaliteit van de zorg hierdoor kunnen verhogen. Het college maakt zich zorgen over deze Amstelveners en vindt de juiste ondersteuning van deze inwoners en hun mantelzorgers van groot belang.”

1,4 miljoen van VWS en Z&Z

Het Ministerie van VWS geeft gemeente Amstelveen 1 miljoen euro en Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid zal 400.000 euro aan het onderzoek bijdragen. Het College zal aan de raad voorstellen om zelf ook 400.000 euro voor het onderzoek te reserveren.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.