Buitenreclames voor onder andere vliegreizen, zoals hier aan de Keizer Karelweg, moeten uit het Amstelveense straatbeeld gaan verdwijnen.

Amstelveen zet eerste stap om 'fossiele reclames' uit straatbeeld te weren

Amstelveen - Gemeente Amstelveen wil zogenoemde 'fossiele' reclame in de toekomst uit het straatbeeld gaan weren. In bushokjes en op straat mag dan geen reclame meer worden gemaakt voor bijvoorbeeld vlieg- en cruisereizen, benzineauto’s of oliemaatschappijen (zoals Shell).

De eerste stap daartoe werd deze week gezet door de gemeenteraad, op initiatief van GroenLinks en ChristenUnie die daartoe tijdens de raadsvergadering een motie indienden. De motie werd door een meerderheid van de raad gesteund, maar diverse partijen uitten ook hun onvrede over het initiatief.

'Weer een nieuwe vorm van betutteling'

De lokale partijen Actief voor Amstelveen en Goed voor Amstelveen spraken van de zoveelste vorm van betutteling. 'Betutteling en beperking, daar hebben we gewoon iets tegen,' aldus AVA-fractievoorzitter Michel Becker kort en bondig. Raadslid Nachshon Rodrigues Pereira van Goed voor Amstelveen ging nog een stap verder en vond de motie naast een nieuwe vorm van betutteling ook een aanzet tot stemmingmakerij. Ook is er volgens hem geen enkele sprake van consistent beleid. Geen reclame mogen maken voor benzineauto's, maar wel voor elektrische auto's die volgens hem accu's bevatten die door kinderarbeid tot stand zijn gekomen, hij vond het maar vreemd.   

Up

Ook de VVD was tegen de motie. Bart Dorgelo was van mening dat dit soort maatregelen landelijk geregeld moeten worden en niet lokaal. Hij ziet in plaats van een reclame-inperking liever dat iedereen die een elektrische auto koopt, ook de garantie krijgt dat ze die auto ook kunnen opladen. Ook ziet hij liever dat de leden van het College van B en W in een elektrische Up gaan rijden in plaats van in grote benzine-auto's én dat raadsleden minder vliegkilometers maken als ze op vakantie gaan. Dus dat eerst, in plaats van een fossiel reclameverbod.

D66

Waar Maarten de Haan van D66 de motie van CU en GroenLinks volmondig steunde, liet wethouder Frank Berkhout (D66) duidelijk blijken niet onverdeeld enthousiast te zijn om fossiele reclame in Amstelveen nu al te verbieden. Hij vindt in de eerste plaats dat het primair een taak is van de wetgever om te bepalen welke reclames wenselijk zijn of niet.

Berkhout stelde dat het Rijk ook nog met dat vraagstuk worstelt en dat een juridisiche basis voor een verbod momenteel nog ontbreekt. De huidige (aanbestedings-)contracten met de reclamebedrijven openbreken - want dat zal moeten - gaat volgens Berkhout veel geld kosten en zal ook leiden tot schadeclaims. Maar als er nieuwe aanbestedingen gedaan moeten worden in de toekomst, dan zou Amstelveen het als voorwaarde mee kunnen nemen.

Steun

Ondanks de diverse tegenstand was er meer dan voldoende steun voor de motie. De SP was erg enthousiast, evenals collegepartij PvdA. Die laatste partij noemde het stoppen van fossiele promoties - in tegenstelling tot coalitiepartner VVD - juist lokaal goed te regelen en kan niet wachten tot er een verbod op komt. Volgens Arnout van de Bosch is er sprake van een klimaatcrisis die veroorzaakt wordt door fossiele brandstof. Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen bleek voorstander van een gefaseerde uitrol van het weren van fossiele reclames in Amstelveen.

Tabaksreclame

Herman van Veelen van de ChristenUnie, de partij die de motie indiende, stelt in een persbericht van de partij dat 'die fossiele bedrijven heus wel weten wat ze doen, en dat ze niet voor niets rond de € 50.000 per jaar uit aan buitenreclame in Amstelveen uitgeven.' 'Dat doen ze natuurlijk om ons méér fossiele energie aan te smeren. Dat staat lijnrecht tegenover de duurzame ambities van Amstelveen. Dan is het logisch om deze reclame te weren, net zoals we dat al tijden doen met tabaksreclame.’

In navolging andere gemeenten

Veel van de buitenreclame in Amstelveen wordt volgens de CU aanbesteed door de gemeente, zoals reclame op bushokjes en borden op straat. De motie roept op om in goed overleg met reclamebedrijven de fossiele reclame op deze borden  af te gaan bouwen. Er zijn volgens de CU al verschillende gemeentes die moties aannamen om fossiele reclame te weren. 'In Amsterdam is bijvoorbeeld op de reclameborden van de GVB inmiddels geen fossiele reclame meer te zien'.

Voor en tegen

De motie kreeg een meerderheid van 67 procent in de gemeenteraad dankzij steun van coalitiepartijen D66 en PvdA en oppositiepartijen Burgerbelangen Amstelveen, SP en natuurlijk indieners ChristenUnie en GroenLinks.

De coalitiepartijen VVD en Goed voor Amstelveen en oppositiepartijen 50Plus, Actief voor Amstelveen, Belang van Nederland en CDA steunden de motie niet.

De coalitie in Amstelveen wordt gevormd door VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen. Die zaten in dit geval niet op een lijn.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.