Pixabay.com

Amstelveen zet in op zandstrand aan De Poel, met zwemwater

Amstelveen – Gemeente Amstelveen heeft de al eerder aangekondigde plannen voor een openbaar stadsstrand aan de Amstelveense Poel, met zwemmogelijkheden, inmiddels verder uitgewerkt.

Het zandstrand, met een afgebakend stuk zwemwater, moet worden gerealiseerd aan de Noordelijke Poeloever (aan de zijde van recreatie- en horecavoorziening Poels Up). Het te realiseren strand- en zwemgedeelte moet een zandbodem krijgen en in het stadsstrandplan is ook een steiger aan de oostkant van Poel’s Up ingetekend,  waar straks kleinschalige watersport gebruik van maken.

stadsstrand_poeloever.jpg
Schetsplan van het zandstrand aan De Poel

Zwemmen in De Poel

De gemeente wil het zwemgedeelte bij het strand dus fysiek gaan scheiden van de rest van de Poel, zodat er veilig kan worden gezwommen en de waterkwaliteit bij het stadsstrand geregeld kan worden. Maar voor het zover is moeten er nog wel diverse hordes worden genomen. De waterkwaliteit van De Poel is momenteel  nog ondermaats en niet direct geschikt als zwemwater, hoewel al een traject is gestart om de waterkwaliteit te verbeteren, met positieve resultaten.

Baggeren 

Verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer (VVD) laat weten dat een verdere combinatie van maatregelen nodig is, zoals uitbaggeren en (de reeds gestarte) defosfatering van de veenplas. ‘Het is echter niet aan te geven binnen welke termijnen de maatregelen effect hebben. Vervolgonderzoek is daarom nodig om te beoordelen wat mogelijk is.’

De wethouder is voor de realisatie van het stadsstrand en de waterkwaliteit van de beroemde Amstelveense plas blijvend in goed overleg met partners als gemeente Amsterdam, Hoogheemraadschap Rijnland en de provincie Noord-Holland.

De plannen voor het zandstrand aan de Noordelijke Poeloever zijn onderdeel van de integrale plannen van het college voor het naastgelegen Oude Dorp, dat een impuls moet gaan krijgen. Het college wil aan de Noordelijke Poeloever meer ruimte voor recreatie, sport en bewegen en horeca met respect voor de natuurlijke omgeving. Ook de looproute tussen Amsterdamse Bos en het Oude Dorp zal een meer natuurlijke verbinding moeten worden en groen karakter moeten krijgen.

Corona

Wethouder Ellermeijer noemt het juist in deze tijden, waarin het voor veel mensen minder vanzelfsprekend is om naar het buitenland te gaan, belangrijk dat Amstelveen een fijne strandplek te bieden heeft. ‘Het is nu nog niet duidelijk of we volgende zomer nog te maken hebben met corona. Wel duidelijk is dat veel mensen de coronacrisis voelen in de portemonnee,’ zegt Ellermeijer. ‘Ook voor deze mensen is het belangrijk dat we de voorzieningen verbeteren.’


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 15:50

Bovenkerk: nieuwe bussluis bij St. Urbanuskerk, bussluis bij Salamander blijft

Amstelveen - Automobilisten kunnen binnenkort niet meer langs de St. Urbanuskerk door Bovenkerk rijden. Er komt een nieuwe bussluis voor de kerk om doorgaand autoverkeer op de Noorddammerlaan-Legmeerdijk te weren. De bussluis bij Salamander blijft eveneens en wordt, na protest van omwonenden, toch niet verwijderd.

Corona Amstelveen vandaag 14:50

Stijging covid19-besmettingen zet door in Amstelveen

Amstelveen - Het aantal positief op Covid19 geteste Amstelveners is, zoals al viel op te maken uit de laatste dagcijfers, opnieuw fors opgelopen. Uit de nieuwste cijfers van het RIVM blijkt dat de afgelopen twee weken 569 Amstelveners positief zijn bevonden: 3 Amstelveners werden opgenomen in het ziekenhuis en 2 Amstelveense Covid19-patiënten zijn overleden.

Advertorial Winkels vandaag 14:05

De wijnschuur pakt uit

Amstelveen - De Wijnschuur heeft een waanzinnige winactie waarbij je kans maakt op een diner thuis met privé chefkok én heerlijke wijn voor 6 à 8 personen ter waarde van maar liefst €800,-.

Kunst & Cultuur gisteren 18:03

Tussen Kunst & Kitsch in Cobra Museum Amstelveen

Amstelveen - Voor het tv-programma 'Tussen Kunst & Kitsch' zijn vandaag opnames gemaakt in het Cobra Museum in Amstelveen voor een nieuw seizoen van het alom geliefde tv-programma.

Politiek gisteren 12:25

Oppositiepartij bbA verwijt college met twee maten te meten

Amstelveen - De politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt dat de zeven oppositiepartijen in Amstelveen in de voorbereiding op de gemeentelijke begroting voor 2021 op het verkeerde been zijn gezet door het College van B en W.