De noodopvanglocatie in Kronenburg

Amstelveen zet opvang Oekraïense vluchtelingen in hotels en noodopvanglocatie voort

Amstelveen - Omdat het er niet naar uitziet dat Oekraïense vluchtelingen op korte termijn kunnen terugkeren naar hun land, zet gemeente Amstelveen de opvang voorlopig voort. Op dit moment verblijven circa 670 vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen, waarvan circa 350 in de gemeentelijke opvang in hotels en 70 in de tijdelijke noodopvanglocatie. Bij Amstelveense gastgezinnen verblijven circa 250 Oekraïense vluchtelingen.

Amstelveen heeft de overeenkomsten met hotels waar de vluchtelingen uit Oekraïne verblijven verlengd tot 1 januari 2024. Ook de overeenkomsten met instellingen die de vluchtelingen ondersteunen, zoals huisartsenzorg, Participe en Vluchtelingwerk, zijn verlengd. De focus in het jaar 2023 komt wel meer te liggen op zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving en minder op opvang.

Versnelde opvang

Ook geeft gemeente Amstelveen gehoor aan een oproep van het Rijk om versneld andere groepen ontheemden op te vangen en een inventarisatie te starten naar de mogelijkheden voor opvang van asielzoekers/statushouders. Het Rijk verplicht gemeenten om statushouders (vluchtelingen die in Nederland verblijfstatus hebben gekregen) op te vangen naar rato van het aantal inwoners. Om de uitstroom van statushouders uit asielzoekerscentra te bevorderen en daarmee plekken vrij te maken voor asielzoekers wil het Rijk dat gemeenten versneld statushouders opvangen.

Amstelveen voldoet ruimschoots aan de taakstelling van het Rijk. Voor de 2e helft van 2022 is het aantal statushouders voor Amstelveen met 34 naar 104 personen verhoogd. De gemeente heeft voor al deze statushouders huisvesting gevonden.

Opvang asielzoekers -spreidingswet

In februari 2023 treedt naar verwachting de Spreidingswet in werking. Opzet van deze wet is de opvang van asielzoekers gelijkmatig over alle gemeenten in Nederland te verdelen. In een eerste indicatieve berekening van de provincie Noord-Holland komt Amstelveen uit op circa 350 asielzoekers. De gemeente is een inventarisatie gestart naar de mogelijkheden voor opvanglocaties in Amstelveen.

Onderzoek naar locaties

Om de druk op omliggende wijken en voorzieningen beheersbaar te houden gaat de voorkeur uit naar 2 (kleinere) opvanglocaties. De gemeente vindt het belangrijk om dit proces zorgvuldig uit te voeren en zal de gemeenteraad en inwoners tijdig bij dit proces betrekken. Het realiseren van locaties vraagt veel voorbereidingen en is naar verwachting niet eerder dan november 2023 gereed


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 15:01

A9 bij Amstelveen komend weekend in beide richtingen afgesloten, maar Schipholbrug-hijsklus uitgesteld

Amstelveen - De A9 bij Amstelveen is komend weekend (van vrijdag 31 mei 20.00 uur tot maandag 3 juni 05.00 uur) in beide richtingen afgesloten. In het weekend zou eigenlijk het noordelijke brugdek van de Schipholbrug worden ingehesen, maar die klus is uitgesteld door verwachte windstoten. De weekendafsluiting blijft echter in stand, omdat er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd.

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen gisteren 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'