Amstelveen ziet geen draagvlak voor komst islamitische school

Amstelveen - Het Amstelveense college van B & W gaat de gemeenteraad voorstellen om in beroep te gaan tegen een uitspraak van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om een islamitische school op te nemen in het Amstelveense scholenplan.

De gemeenteraad had een aanvraag voor de vestiging van een islamitische school al in 2019 afgewezen. De Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SIO-NH), aanvrager, ging echter in beroep tegen de afwijzing, volgens het ministerie van OCW terecht.

Willekeurig
Gemeente Amstelveen meldt vandaag in een bericht op de gemeentelijke website dat het college het niet eens is met de uitspraak van het ministerie van OCW in de kwestie: ‘Noch de gemeente noch de schoolbesturen hebben tot op heden signalen ontvangen dat er vraag is naar islamitisch onderwijs binnen de gemeentegrenzen. Het lijkt of de keus om een aanvraag in Amstelveen in te dienen willekeurig is gekozen’, aldus de gemeente.

Onvoldoende draagvlak
Amstelveen meldt dat de vrijheid van onderwijs een belangrijk grondrecht is en dat iedereen dan ook een aanvraag kan indienen voor een nieuwe basisschool in Amstelveen. ‘Maar daarbij moet wel aan voorwaarden worden voldaan’, vindt het College van B en W. ‘Voorwaarden zoals aantoonbare mogelijkheden voor voldoende leerlingen binnen de gemeente of een verzorgingsgebied rond de gemeente. De gemeente wil dat een nieuwe school levensvatbaar is.'

'Hiervoor wordt onder meer gekeken naar inwonersaantal, leerlingdichtheid en bevolkingsopbouw. De stichting SIO-NH heeft in de ogen van het college en de raad onvoldoende kunnen aantonen dat er voldoende leerlingen voor hun school in Amstelveen en omgeving wonen,' aldus gemeente Amstelveen, dat benadrukt te streven naar toekomstbestendige en levensvatbare scholen, afgestemd op de behoefte onder inwoners. 

Nieuw wetsvoorstel
Het dossier speelt feitelijk al lang; laat wethouder Herbert Raat (VVD) - die samen met onderwijswethouder Frank Berkhout (D66) optrekt in het dossier - weten: 'Het kabinet is al sinds 2016, mede op het verzoek van Amstelveen, bezig met een nieuw wetsvoorstel omtrent de vestiging van scholen en dat voorstel ligt binnenkort voor bij de Eerste Kamer. Daarbij wordt vooral gekeken naar de daadwerkelijke behoefte onder ouders voor de vestiging van nieuwe scholen om willekerurige aanvragen te voorkomen.' 
(Tekst gaat verder onder foto)

herbert_raat_amstelveen_wethouder_politiek_01 

Raat, die al een behoorlijk tijdje meeloopt in Amstelveen, verwijst naar een eerdere aanvraag voor een islamitische school in 2010, toen van Stichting Cosmicus uit Rotterdam. Die stichting wilde een algemeen bijzondere basisschool stichten in de gemeente. 'We hebben de aanvraag destijds op diverse gronden afgewezen. Een van de belangrijkste redenen was dat nergens uit bleek dat er vanuit ouders vraag of was naar een dergelijke school. Daarna hebben we ook niets meer van die school gehoord’, zegt Raat in een reactie.

Grotere rol ouders
Hij vervolgt: ‘Sinds 2016 is het kabinet, mede vanwege ons verzoek naar aanleiding van die eerdere aanvraag, bezig met een wetsvoorstel om ouders een grotere rol te geven. Het nieuwe wetsvoorstel  - om niet meer abstracte prognoses leidend te laten zijn bij het beginnen van een school, maar ouders die grotere rol te geven - is inmiddels door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer’, aldus Raat. 'Daarom probeert de stichting islamitische onderwijs Noord-Holland (SIO-NH) het kennelijk nu op de valreep nog in Amstelveen'. Raat schreef eerder al persoonlijke weblogs over het onderwerp. 

Wetswijziging op komst
De gemeente meldt in het persbericht over de naderende wetswijziging: ‘Op dit moment kunnen schoolbesturen via een indirecte meting een aanvraag voor een bijzondere school indienen. Bijvoorbeeld door te kijken naar het aantal islamitische inwoners met schoolgaande kinderen in een gemeente. Als het aan de Tweede Kamer ligt gaat dit veranderen. Er is een nieuwe wet in de maak waarin op basis van daadwerkelijke belangstelling van ouders en leerlingen een school gesticht mag worden. Bijvoorbeeld via ouderverklaringen of een marktonderzoek. Op basis van de belangstelling wordt berekend of de school op lange termijn in staat is om voldoende leerlingen aan zich te binden.'

In beroep
Het college is het dan ook niet eens met de uitspraak van het ministerie van OCW en vraagt de gemeenteraad in beroep te gaan bij de Raad van State. In eerste instantie gaat het om het binnen de wettelijk termijn instellen van een formeel beroep. Later zal de gemeenteraad een inhoudelijk voorstel van het College van B en W ontvangen.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur gisteren 21:36

Bostheater vraagt 4 ton subsidie, krijgt nul

Amstelveen - Het Amsterdamse Bostheater krijgt over de periode 2021-2024 geen cent subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Tussen 2017 en 2020 kreeg het bostheater nog 265.000 euro van AFK. 

Politiek gisteren 11:26

AVA wil meer weten van mogelijke mondkapjesplicht in Amstelveen

Amstelveen – De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) wil weten hoe gemeente Amstelveen omgaat met de experimentele mondkapjesplicht, nu binnen Veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland het dragen van een gezichtsmasker verplicht kan worden gesteld op drukke plekken. Amsterdam is al zo ver en voert vanaf 5 augustus een mondkapjesplicht in in diverse delen van de stad.  

Algemeen gisteren 09:46

9-jarige Amstelvener haalt 1100 euro op voor cheeta's met fietstocht door Safaripark

Amstelveen – De 9-jarige Amstelveense scholier Gio Cruz heeft afgelopen weekeinde ruim 1100 euro opgehaald met een sponsorfietstocht door Safaripark Beekse Bergen. Het geld gaat naar een beschermingsproject voor cheeta's. De jonge dierenliefhebber wist in een uur tijd zeven rondjes door het Wildlifepark te fietsen.

Amstelveen van voorheen 2 aug. 2020 18:00

Amstelveen van voorheen (206)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 206 een foto van de voormalige locatie van BMW-dealer Van Poelgeest, toen deze nog in het hart van het Oude Dorp was gevestigd, met tankstation.