Bodemonderzoek aardwarmte [Beeld via Gemeente Amstelveen]

Amstelveen ziet toekomst in aardwarmte

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft zich samen met Almere en Diemen aangesloten bij een bestaand samenwerkingsverband dat tot doel heeft versneld natuurlijke warmte uit de grond in te zetten voor de verwarming van woningen, gebouwen en kassen.

Aardwarmte wordt gezien als duurzame energiebron en een alternatief voor fossiele brandstoffen. Daarbij wordt aardwarmte gezien als een betrouwbare energiebron. 'Het is niet afhankelijk is van weer, wind of van het seizoen', meldt de gemeente in een persbericht.

Verwarmen met aardwarmte

In grote steden als Parijs en München wordt er al jaren gebruik van gemaakt. Om de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waar Amstelveen onderdeel van uitmaakt, aardgasvrij te maken zijn er plannen gemaakt om in 2040 bijna een kwart van de gebouwen in het gebied met aardwarmte te verwarmen. Ook voor de tuinbouw, zoals rond Aalsmeer, is aardwarmte een belangrijk optie voor verduurzaming.

Onderzoek naar bomen.

In de regio rond Amsterdam is aardwarmte tot nu toe beperkt toegepast, omdat onduidelijk is of de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. Om dit in kaart te brengen verricht EBN momenteel, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van beide provincies, seismisch onderzoek.

Het samenwerkingsverband  ‘Versnelling Aardwarmte MRA’ bestaat sinds november 2020, toen de provincies Noord-Holland en Flevoland, de gemeenten Amsterdam en Haarlem, Energie Beheer Nederland (EBN), Vattenfall, Eneco, ENGIE, HVC, Shell en Eavor zich aansloten. Nu volgen dus gemeenten Amstelveen, Almere en Diemen en ook de bedrijven Yeager Energy, IPS Geothermal Energy en Polderwarmte voegen zich bij het verband.

Alternatief voor aardgas

Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid, D66) laat namens het Amstelveense College van B en W weten dat het gebruik van aardwarmte een duurzaam alternatief voor aardgas kan zijn. ‘Steeds meer partijen willen serieus onderzoek doen naar de mogelijkheden om onze gebouwde omgeving hiermee te verwarmen. Overheid en bedrijfsleven hebben elkaar hierin hard nodig.'

De wethouder noemt het heel positief dat Amstelveen zich aansluit bij het samenwerkingsverband. 'Het is weer een stap op weg naar het realiseren van onze doelen.’

Versnelling Aardwarmte MRA

Er wordt in het samenwerkingsverband ook gekeken naar hoe de omgeving het beste kan worden betrokken bij aardwarmteprojecten. 'De samenwerking tussen deze publieke en private partijen heeft als doel om dit onderzoek en het daadwerkelijke winnen van aardwarmte te versnellen. Het project Versnelling Aardwarmte MRA wil het gebruik van aardwarmte als duurzame warmtebron versnellen.

Meer informatie is te vinden op warmteiscool.nl.


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:56

Aan tafel met Eus tijdens online evenement Sprankel

Amstelveen - Schrijver en tv-persoonlijkheid Özcan Akyol (Eus) is woensdag 12 mei 2021 te gast bij het gratis bij te wonen online evenement Sprankel vanuit de Amstelveense bibliotheek.

Verkeer & Vervoer gisteren 17:08

Reminder: per 7 mei flitspalen actief op kruising N201/N231

Amstelveen - Met het gegeven dat twee nieuwe flitspalen op de kruising N201/N231 tussen Amstelveen en Aalsmeer op vrijdag 7 mei 2021 actief worden, attendeert het regionale verkeershandhavingsteam van de politie weggebruikers er nog maar eens op goed op de snelheid en op de kleur van het verkeerslicht te letten.

112 gisteren 14:54

Forse toename van binnenbranden in Amstelveen

Amstelveen - Het aantal binnenbranden waarbij de brandweer in Amstelveen in actie moest komen, is vorig jaar ten opzichte van een jaar eerder behoorlijk gestegen. In 'coronajaar' 2020 rukte de brandweer liefst 38 keer uit voor een binnenbrand.

Algemeen gisteren 11:56

Bevrijdingsvuurloop Amstelveen mogelijk nieuwe traditie

Amstelveen - Om het bevrijdingsvuur in deze bijzondere tijd brandend te houden organiseerde Stichting Amstelveen Oranje gisteren in samenwerking met Amstelveen Sport en AV Startbaan een (sterk aangepaste) Bevrijdingsvuurloop.

Politiek gisteren 11:30

D66 Amstelveen: wachttijd in het AZC maximaal benutten voor inburgering

Amstelveen - Asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) moeten zoveel als mogelijk op het AZC al starten met inburgeringstrajecten, in plaats van pas als zij in Amstelveen wonen. Dit heeft D66 Amstelveen met unanieme steun van de gemeenteraad verankerd in het Amstelveens inburgeringsbeleid.