Bodemonderzoek aardwarmte [Beeld via Gemeente Amstelveen]

Amstelveen ziet toekomst in aardwarmte

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft zich samen met Almere en Diemen aangesloten bij een bestaand samenwerkingsverband dat tot doel heeft versneld natuurlijke warmte uit de grond in te zetten voor de verwarming van woningen, gebouwen en kassen.

Aardwarmte wordt gezien als duurzame energiebron en een alternatief voor fossiele brandstoffen. Daarbij wordt aardwarmte gezien als een betrouwbare energiebron. 'Het is niet afhankelijk is van weer, wind of van het seizoen', meldt de gemeente in een persbericht.

Verwarmen met aardwarmte

In grote steden als Parijs en München wordt er al jaren gebruik van gemaakt. Om de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waar Amstelveen onderdeel van uitmaakt, aardgasvrij te maken zijn er plannen gemaakt om in 2040 bijna een kwart van de gebouwen in het gebied met aardwarmte te verwarmen. Ook voor de tuinbouw, zoals rond Aalsmeer, is aardwarmte een belangrijk optie voor verduurzaming.

Onderzoek naar bomen.

In de regio rond Amsterdam is aardwarmte tot nu toe beperkt toegepast, omdat onduidelijk is of de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. Om dit in kaart te brengen verricht EBN momenteel, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van beide provincies, seismisch onderzoek.

Het samenwerkingsverband  ‘Versnelling Aardwarmte MRA’ bestaat sinds november 2020, toen de provincies Noord-Holland en Flevoland, de gemeenten Amsterdam en Haarlem, Energie Beheer Nederland (EBN), Vattenfall, Eneco, ENGIE, HVC, Shell en Eavor zich aansloten. Nu volgen dus gemeenten Amstelveen, Almere en Diemen en ook de bedrijven Yeager Energy, IPS Geothermal Energy en Polderwarmte voegen zich bij het verband.

Alternatief voor aardgas

Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid, D66) laat namens het Amstelveense College van B en W weten dat het gebruik van aardwarmte een duurzaam alternatief voor aardgas kan zijn. ‘Steeds meer partijen willen serieus onderzoek doen naar de mogelijkheden om onze gebouwde omgeving hiermee te verwarmen. Overheid en bedrijfsleven hebben elkaar hierin hard nodig.'

De wethouder noemt het heel positief dat Amstelveen zich aansluit bij het samenwerkingsverband. 'Het is weer een stap op weg naar het realiseren van onze doelen.’

Versnelling Aardwarmte MRA

Er wordt in het samenwerkingsverband ook gekeken naar hoe de omgeving het beste kan worden betrokken bij aardwarmteprojecten. 'De samenwerking tussen deze publieke en private partijen heeft als doel om dit onderzoek en het daadwerkelijke winnen van aardwarmte te versnellen. Het project Versnelling Aardwarmte MRA wil het gebruik van aardwarmte als duurzame warmtebron versnellen.

Meer informatie is te vinden op warmteiscool.nl.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.