Pixabay.com

Amstelveen zoekt lokale ondernemers die (groene) stroom willen verkopen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen wil duurzame energie van lokale bedrijven gaan afnemen én het opwekken van groene stroom stimuleren. Daarom koopt de gemeente vanaf 2023 samen met zes andere gemeenten uit de regio stroom op een vernieuwende manier in. 

Nog niet eerder kochten gemeenten energie op deze wijze in. Ondernemers die groene stroom opwekken worden opgeroepen om stroom die ze opwekken, maar zelf niet verbruiken, aan de samenwerkende gemeenten te verkopen.

Transparant, duurzaam en lokaal inkopen 

Gemeenten zijn voor hun energie-inkoop aanbestedingsplichtig. Amstelveen werkt hierbij samen met Aalsmeer, Haarlem, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Zandvoort. Ook afvalverwerker Spaarnelanden, het Frans Hals Museum en het Noord-Hollands Archief zijn aangesloten bij deze samenwerking. Wat voorheen niet kon, kan nu wel; energie inkopen van ondernemers uit eigen regio.

"Met deze aanbesteding bieden we lokale ondernemers een goede prijs voor hun extra stroom”, vertelt Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid),  “daarnaast inkomstenzekerheid door langdurige contracten en de mogelijkheid om voorloper te zijn in duurzaamheid.”  

De gemeenten werken met een zogenaamd ‘Dynamisch Aankoopsysteem (DAS)’. Het platform dat hiervoor gebruikt wordt is ‘Groendus Energiemarktplaats’. Hier komt vraag en aanbod van duurzame energie samen; bedrijven kunnen aangeven dat ze energie beschikbaar hebben en de gemeenten geven aan wat ze nodig hebben.

Lokale opwek en afname stimuleren

Zoals in elke aanbesteding voor energie is de prijs erg belangrijk. Bij deze aanbesteding wordt rekening gehouden met de afstand tot de duurzame energieproducent en wordt een toeslag berekend afhankelijk van die afstand. Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid: “De kans om aan de gemeente te mogen leveren voor producenten uit de buurt wordt vergroot, omdat we het netwerk minder belasten als we dichtbij stroom inkopen. We weten nu nog niet hoeveel stroom we van lokale ondernemers kunnen afnemen, maar stimuleren op deze manier bedrijven met grote daken om veel zonnepanelen te plaatsen en de stroom die ze zelf niet gebruiken te verkopen.” 

Samen de energietransitie aanjagen

Op 2 september startten de samenwerkende gemeenten via TenderNed de aanbesteding voor schone energie. Producenten die voldoen aan de selectiecriteria komen in aanmerking voor deelname. De deelnemende producenten profiteren van betere prijzen omdat zij geen afdracht meer aan een traditionele energieleverancier hoeven te betalen. Daarbij kunnen zij gunstige prijsafspraken maken voor de langere termijn. De gemeente hoopt dat lokale producenten enthousiast zijn om zich aan te melden.

Producenten van groene stroom kunnen zich aanmelden voor de aanbesteding via TenderNed op www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/271163/details. Meer informatie over de aanbesteding is te vinden via www.groendus.nl/das.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:26

Stemmen op nieuw kunstwerk in wijkpark Middenhoven

Amstelveen - In Wijkpark Middenhoven komt een nieuw kunstvriendelijk kunstwerk. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft kunstenaar Cindy Bakker geselecteerd voor dit kunstwerk. Zij maakte twee schetsontwerpen. Amstelveners kunnen via denkmee.amstelveen.nl stemmen op een van de twee werken.

Algemeen gisteren 15:53

Amstelveners laten subsidie voor groene gevel en verticale tuin links liggen

Amstelveen - Ondanks dat er een ruime subsidieregeling beschikbaar is, heeft de gemeente Amstelveen dit jaar exact nul subsidie-aanvragen van inwoners gehad voor het aanleggen van een zogenoemde ‘groene gevel’ of ‘verticale tuin’. Wel is er vraag naar subsidie voor groene (sedum) daken en geveltuintjes, maar ook die blijven achter.

Algemeen gisteren 13:52

'Streep door nieuw horecapaviljoen in recreatiegebied Poeloever Amstelveen'

Amstelveen - Amstelveen lijkt een ferme streep te hebben gezet door de ontwikkeling van een nieuw horeca-paviljoen aan De Poel. Over een nieuw paviljoen wordt al jaren gesproken, maar wethouder Herbert Raat geeft in een blog aan er inmiddels geen energie meer in te steken.

Amstelveen van voorheen 2 okt. 2022 20:53

Amstelveen van voorheen (319)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 319 een oude en bijzondere kopergravure getiteld ‘t Dorp Amstelveen.