‘Amstelveens beleid rond Airbnb heeft teveel open einden’

AMSTELVEEN – Het nieuwe Amstelveense beleid rond Airbnb waar de Amstelveense gemeenteraad binnekort over gaat beslissen heeft nog teveel open einden. Die mening is de ChristenUnie, met 1 zetel vertegenwoordigd in de gemeenteraad, toegedaan.

Het college van B & W is van plan een nieuw beleid 'Tijdelijk verblijf en woningdelen' (waar Airbnb onder valt) te gaan invoeren. Kern daarvan is dat Airbnb in plaats van maximaal 60, nog maximaal 30 dagen is toegestaan.

Probleem
Fractievoorzitter en lijsttrekker Bert de Pijper van de ChristenUnie:  ‘We kunnen ons vinden in een beperking tot maximaal 30 dagen van Airbnb. Het probleem is echter dat het raadsvoorstel nog teveel open einden heeft. Een aantal delen van het beleid is voor verschillende uitleg vatbaar. Ook staat niet in het beleid  waarom het college woningdelen alleen voor bepaalde delen van Amstelveen wil toestaan en bijv. waarom niet alleen voor bepaalde categorieën personen, zoals studenten of statushouders. ‘

Motie
De fractie van de ChristenUnie zal tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 13 december a.s. bij de behandeling van het voorstel over Airbnb een motie indienen, met als doel dat voor invoering van een nieuw beleid eerst een aantal vraagpunten moeten zijn beantwoord.

Draagvlak
'Het is belangrijk dat het nieuwe beleid “Tijdelijk verblijf en woningdelen' (Airbnb) draagvlak krijgt in de Amstelveense samenleving. Dat geldt zowel t.a.v. de voor- als tegenstanders van Airbnb. Daarom is het belangrijk dat voordat het nieuwe beleid wordt ingevoerd, eerst een aantal belangrijke vragen over de invulling van dat beleid beantwoord zijn. Anders wordt een goede handhaving onmogelijk. Een breed draagvlak in de samenleving staat of valt met het goed kunnen handhaven van dat beleid”, aldus Bert de Pijper, fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Te streng
De vraag is volgens de CU ook of het beleid op sommige punten niet te streng is. Bij een uitwisselingsweekend van verenigingen, zal het niet meer mogelijk zijn om meer dan vier personen een nacht in je huis, bijv. op de zolderverdieping, te laten overnachten. Ook vragen wij ons af of het beleid t.a.v. verhuur van hospitakamers niet te streng is. Tenslotte blijft het maar de vraag of overlast van “Airbnb-gangers” voor buren en andere omwonenden bij de invoering van dit nieuwe beleid voorkomen wordt.

Huiswerk
‘Kortom, het college heeft nog een hoop huiswerk te doen, voordat dit nieuwe beleid rond Airbnb kan worden ingevoerd’, aldus Bert de Pijper.    


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.