Bord en hekken bij de bouwplaats van De Scheg Oost

Amstelveens nieuwbouwproject Eilands' Eigen (De Scheg Oost) komt in aangepaste vorm terug

Amstelveen - Het nieuwbouwplan Eilands' Eigen in De Scheg Oost in Amstelveen, dat eerder werd gecanceld omdat er te weinig woningen waren verkocht, maakt een doorstart. In het aangepaste (concept-)plan komen er minder woningen (153 in plaats van 172), wordt het het aantal vrijstaande woningen teruggebracht ten faveure van rijwoningen en worden de middeldure koopappartementen vervangen door zogenaamde beneden-bovenwoningen met een tuin of een balkon.

Althans, zo ziet het er nu naar uit. De gemeente Amstelveen en ontwikkelaar VORM leggen namelijk momenteel de laatste hand aan een aangepast woningbouwprogramma voor de nieuwbouwwijk. De gemeente meldt dat het in het oorspronkelijke nieuwbouwproject onvoldoende woningen werden verkocht, omdat de ontwikkelaar te maken kreeg 'met snelle en onvoorziene veranderingen in de kopersmarkt en de bouwwereld.'

Aanpassing opzet wijk

Om alsnog te kunnen bouwen was het noodzakelijk om het woningbouwprogramma van het project Eilands' Eigen aan te passen. VORM geeft aan dat de stedenbouwkundige opzet van Eilands'Eigen nu op een aantal punten wijzigt. Er komen meer rijwoningen in verschillende types en ook komt er een divers aanbod aan tweekappers verdeeld over vier verschillende fases.

Het totaal aantal woningen neemt iets af. In plaats van de maximale 172 woningen worden er nu waarschijnlijk 153 woningen gebouwd. ‘Dat leidt tot meer kwaliteit in de openbare ruimte, nog meer aandacht voor de leefbaarheid en een aanbod aan woningen dat beter aansluit bij de huidige marktomstandigheden,’ meldt de gemeente.  Onder meer door het gewijzigde woningaanbod, een efficiënter bouwsysteem en een verscherping van de bouwkosten is Eilands Eigen in de nieuwe opzet volgens VORM haalbaar

Voorrang voor eerdere kopers

Het aantal middeldure koopwoningen met een koopsom van € 355.000 neemt licht toe. Voor dit type woningen waren al koopcontracten getekend. Ontwikkelaar VORM geeft tijdens het nieuwe verkoopproces van Eilands' Eigen voorrang aan de oorspronkelijke kopers. Deze kopers worden nadat het woonprogramma definitief is hiervan op de hoogte gesteld vóór de start van de verkoop. 

Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening): ‘Wij hebben bedongen dat degenen die al een koopcontract hadden getekend, opnieuw recht van eerste koop krijgen. Hoewel de middeldure koopappartementen in de nieuwe opzet worden vervangen door zogenaamde beneden-bovenwoningen met een tuin of een balkon.’

Nieuwe vergunning nodig

Op dit moment zetten de gemeente en VORM in goed overleg de laatste puntjes op de i. De gemeente kijkt onder meer naar verhouding verharding versus groen, ruimtelijke kwaliteiten en duurzaamheid. De nieuwe Amstelveense stadsbouwmeester geeft ook adviezen. Ook bekijkt de gemeente of de inmiddels verleende bouwvergunning voor het oorspronkelijke plan nog deels overeind kan blijven voor een klein aantal huizen. Dan kan nadat de vergunning onherroepelijk is, direct gestart worden met bouwen. Daarnaast is een nieuwe vergunning nodig.

Doorstart

Floor Gordon geeft aan heel blij met de ‘doorstart’: 'Bijkomend voordeel is dat er meer woningen nu financieel beter bereikbaar zijn. De wijk is bedoeld voor doorstromers en gezinnen.’

De gemeenteraad is afgelopen week geïnformeerd over het aangepaste voorstel voor woningbouw in Scheg Oost, dat nog in de conceptfase zit en binnenkort definitef gemaakt moet worden.


Meer nieuws

Wonen vandaag 14:35

Deur weer op kier voor woningbouw Kronenburg; Amstelveen om tafel met minister

Amstelveen - De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Hugo de Jonge) heeft gemeente Amstelveen uitgenodigd om opnieuw om tafel te gaan om alsnog mogelijkheden voor de bouw van woningen in de wijk Kronenburg te bespreken. Amstelveen heeft de uitnodiging geaccepteerd. Beide partijen hopen dat de impasse die rond de grotendeels leegstaande en verouderde kantorenwijk - gelegen onder de aanvliegroute van Schiphol - is ontstaan kan worden doorbroken, maar de partijen liggen nog wel behoorlijk ver uiteen.

112 gisteren 19:44

Steekpartij aan Orion in Middenhoven

Amstelveen - Aan Orion in de wijk In Middenhoven in Amstelveen Zuid heeft maandagavond omstreek half 8 een steekpartij plaatsgevonden.  

Wonen gisteren 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport gisteren 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.