Carbid schieten [Beeld: CDA Amstelveen]

Amstelveens verbod op carbidschieten hangt in de lucht

Amstelveen - Naast vuurwerk moet ook carbidschieten bij de komende jaarwisseling per direct worden verboden in Amstelveen. Dat vindt het CDA. De partij vreest dat Amstelveners carbidschieten als alternatief gaan gebruiken voor het afsteken van vuurwerk.

Het CDA Amstelveen gaat een voorstel indienen om dat verbod zo spoedig mogelijk in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vast te leggen.

Nog niet geregeld

‘Juridisch gezien is carbidschieten geen vuurwerk en daarom gelden de regels uit het vuurwerkbesluit niet’, zegt CDA-fractievoorzitter Pier Rienks. ‘Carbidschieten is vaak geregeld in de APV van een gemeente. Maar in Amstelveen is dat nog niet het geval.’

Binnen de veiligheidsregio’s wordt er deze week gesproken over een verbod op carbidschieten, maar als het aan het CDA ligt moet Amstelveen  hier niet op wachten en carbidschieten niet alleen dit jaar, maar voor altijd verbieden in de gemeentelijke regelgeving’, aldus Rienks.

Onervaren 

Rienks: ‘Carbidschieten moet niet als alternatief worden gebruikt voor vuurwerk. Als je onervaren bent kunnen er ongelukken gebeuren waardoor de druk op de zorg alsnog toeneemt.’

Doordat het afsteken van vuurwerk grotendeels aan banden is gelegd nemen de bestellingen voor carbid snel toe, meldt het CDA. ‘Niet alleen in de gebieden waar carbidschieten een traditie is, maar in heel Nederland.’

Ontploffing

Ook als de APV geen carbidregels kent mag je volgens het CDA niet zomaar carbidschieten. 'Dan gelden de regels uit het strafrecht die stellen dat je stoffen niet zomaar tot ontploffing mag brengen. Maar voor de politie is de handhaving daarvan lastig. En die politie willen we in deze coronatijd ook ontlasten’, zegt Rienks.

De komende jaarwisseling is vuurwerk juist verboden om groepsvorming te voorkomen en om politie en zorg dit jaar te ontlasten.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 10:13

Hinder door afgesloten A9 Amstelveen

Amstelveen - Lokaal en regionaal verkeer ondervindt dit weekeinde hinder van de afsluiting van Rijksweg A9 door Amstelveen.

Sport gisteren 10:00

Nieuwe manager zwembad: Menno Valk staat in de startblokken

Amstelveen - Kortere wachtlijsten voor de zwemles, meer aqua activiteiten, nieuwbouwplannen. De nieuwe manager van zwembad De Meerkamp, Menno Valk, staat te popelen om het avontuur aan te gaan. De gedreven manager heeft zijn sporen verdiend in de wereld van zwembaden exploitatie. Maar ook in het water is de Almeerder ervaren en heeft jarenlang op hoog niveau waterpolo gedaan. Kortom, hoogste tijd voor een kennismaking.

Horeca 18 jun. 2021 19:00

Stadshart Horeca Hits (2): Speciaalbier, cocktails & fingerfood van Bar Dixie - Beer & Kitchen

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In deze tweede aflevering: speciaalbier & cocktails in combinatie met fingerfood van Bar Dixie – Beer & Kitchen.