Carbid schieten [Beeld: CDA Amstelveen]

Amstelveens verbod op carbidschieten hangt in de lucht

Amstelveen - Naast vuurwerk moet ook carbidschieten bij de komende jaarwisseling per direct worden verboden in Amstelveen. Dat vindt het CDA. De partij vreest dat Amstelveners carbidschieten als alternatief gaan gebruiken voor het afsteken van vuurwerk.

Het CDA Amstelveen gaat een voorstel indienen om dat verbod zo spoedig mogelijk in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vast te leggen.

Nog niet geregeld

‘Juridisch gezien is carbidschieten geen vuurwerk en daarom gelden de regels uit het vuurwerkbesluit niet’, zegt CDA-fractievoorzitter Pier Rienks. ‘Carbidschieten is vaak geregeld in de APV van een gemeente. Maar in Amstelveen is dat nog niet het geval.’

Binnen de veiligheidsregio’s wordt er deze week gesproken over een verbod op carbidschieten, maar als het aan het CDA ligt moet Amstelveen  hier niet op wachten en carbidschieten niet alleen dit jaar, maar voor altijd verbieden in de gemeentelijke regelgeving’, aldus Rienks.

Onervaren 

Rienks: ‘Carbidschieten moet niet als alternatief worden gebruikt voor vuurwerk. Als je onervaren bent kunnen er ongelukken gebeuren waardoor de druk op de zorg alsnog toeneemt.’

Doordat het afsteken van vuurwerk grotendeels aan banden is gelegd nemen de bestellingen voor carbid snel toe, meldt het CDA. ‘Niet alleen in de gebieden waar carbidschieten een traditie is, maar in heel Nederland.’

Ontploffing

Ook als de APV geen carbidregels kent mag je volgens het CDA niet zomaar carbidschieten. 'Dan gelden de regels uit het strafrecht die stellen dat je stoffen niet zomaar tot ontploffing mag brengen. Maar voor de politie is de handhaving daarvan lastig. En die politie willen we in deze coronatijd ook ontlasten’, zegt Rienks.

De komende jaarwisseling is vuurwerk juist verboden om groepsvorming te voorkomen en om politie en zorg dit jaar te ontlasten.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:37

Amstelveen van voorheen (223)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 223 weer eens een fraaie ansichtkaart van Plein 1960, genomen in de richting van de Rembrandtweg.

112 gisteren 17:07

Jonge straatrover gepakt dankzij hulp buurtbewoner; mes gevonden

Amstelveen - De politie heeft zondag aan het einde van de middag mede dankzij een alerte buurtbewoner een verdachte van een straatroof gearresteerd in Amstelveen Zuid. De politie vond ook een mes dat de verdachte had weggegooid op een schoolplein aan Orion. 

Algemeen 28 nov. 2020 11:06

Kinderen betuigen spijt na brandje in papiercontainer

Amstelveen - In de wijk Middenhoven moest de brandweer er gistermiddag aan te pas komen om een brandje in een papiercontainer te blussen. De brand was onststaan doordat kinderen klein vuurwerk in de klep hadden gegooid.

Advertorial Verkeer & Vervoer 28 nov. 2020 09:00

Elektrisch, hybride of waterstof? Hyundai heeft het

Amstelveen - Stil en schoon vervoer. Beter voor het milieu. Geen uitstoot. Hyundai zet vaart achter het elektrisch rijden in Nederland. Zij is het enige automerk dat keuze biedt uit alle denkbare elektrische aandrijflijnen: volledig elektrisch, hybride, plug-in hybride en waterstof. Welke duurzame mobiele oplossing je zoekt; Hyundai heeft het. Nu en in de toekomst! Nieuwsgierig? Kom de modellen bekijken bij Goldcar in Amstelveen.