Carbid schieten [Beeld: CDA Amstelveen]

Amstelveens verbod op carbidschieten hangt in de lucht

Amstelveen - Naast vuurwerk moet ook carbidschieten bij de komende jaarwisseling per direct worden verboden in Amstelveen. Dat vindt het CDA. De partij vreest dat Amstelveners carbidschieten als alternatief gaan gebruiken voor het afsteken van vuurwerk.

Het CDA Amstelveen gaat een voorstel indienen om dat verbod zo spoedig mogelijk in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vast te leggen.

Nog niet geregeld

‘Juridisch gezien is carbidschieten geen vuurwerk en daarom gelden de regels uit het vuurwerkbesluit niet’, zegt CDA-fractievoorzitter Pier Rienks. ‘Carbidschieten is vaak geregeld in de APV van een gemeente. Maar in Amstelveen is dat nog niet het geval.’

Binnen de veiligheidsregio’s wordt er deze week gesproken over een verbod op carbidschieten, maar als het aan het CDA ligt moet Amstelveen  hier niet op wachten en carbidschieten niet alleen dit jaar, maar voor altijd verbieden in de gemeentelijke regelgeving’, aldus Rienks.

Onervaren 

Rienks: ‘Carbidschieten moet niet als alternatief worden gebruikt voor vuurwerk. Als je onervaren bent kunnen er ongelukken gebeuren waardoor de druk op de zorg alsnog toeneemt.’

Doordat het afsteken van vuurwerk grotendeels aan banden is gelegd nemen de bestellingen voor carbid snel toe, meldt het CDA. ‘Niet alleen in de gebieden waar carbidschieten een traditie is, maar in heel Nederland.’

Ontploffing

Ook als de APV geen carbidregels kent mag je volgens het CDA niet zomaar carbidschieten. 'Dan gelden de regels uit het strafrecht die stellen dat je stoffen niet zomaar tot ontploffing mag brengen. Maar voor de politie is de handhaving daarvan lastig. En die politie willen we in deze coronatijd ook ontlasten’, zegt Rienks.

De komende jaarwisseling is vuurwerk juist verboden om groepsvorming te voorkomen en om politie en zorg dit jaar te ontlasten.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.