Amstelveense golfers op zoek naar vermiste Lud

AMSTELVEEN - Hij is een muskuseend en de naam is Lud (ofwel Lonely Ugly Duck). De afgelopen twee jaar had de markante eend het gebied rond Hole 1 van Golfcentrum Amsteldijk tot zijn habitat gemaakt, maar er is nu lichte paniek uitgebroken in de Amstelveense golfscene: Lud wordt namelijk al enige tijd vermist.

Aan de zuidrand van Amstelveen (Waardhuizen) is Lud nagenoeg een beroemdheid. De muskuseend houdt zich al jaren op in het open gebied bij Turfschip en Baken in de wijk Waardhuizen en is een bekende verschijning onder buurtbewoners. Lud ontwikkelde zich de laatste twee jaar echter tot heuse mascotte van het naastgelegen golfcentrum en heeft zijn huidige naam ook aan de greenkeepers van de golfbaan te danken.

Geliefd
Al direct na de realisatie van de Amstelveense golfbaan had Lud zijn kans gepakt voor een luxe upgrade van zijn leefomgeving: Hole 1, met alle voorzieningen die een muskuseend maar kan wensen. De zeker niet-mensenschuwe eend met het opvallende uiterlijk werd bijvoorbeeld dagelijks - met stukjes brood -  gevoerd door golfers, die hem als vast onderdeel van Hole 1 zagen. Ook buurtbewoners zorgen 's winters, als er minder golfers zijn, voor voer. Voor sommige bijgelovige golfers brengt Lud zelfs geluk: al met al is de eend simpelweg een geliefd gezicht (ook al niet zo knap) in de contreien van de golfbaan.

Uppie
Lud overleeft al jaren in z'n uppie. In zijn roerige leven vóór de golfbaan maakte Lud onderdeel uit van een trio muskuseenden, dat enkele jaren geleden al vaker in het nieuws kwam. Net geboren muskuseendjes werden namelijk tot twee keer aan toe in het voorjaar doodgebeten door loslopende honden, hetgeen destijds voor grote consternatie zorgde in de buurt, ook al omdat dat gebeurde in een gebied waar loslopende honden verboden zijn.

Mysterie
De andere twee volwassen eenden waren op een dag ook verdwenen (bestemming onbekend), een mysterie dat nog altijd niet is opgelost. Maar Lud hield onderwijl dapper stand. Onbevestigde bronnen beweren dat Lud na de verdwijning van zijn maatjes nog al eens de behoefte had om het aan te leggen met zwanen in het gebied, mogelijk gedreven door zijn eenzaamheid.

Angst
Onder golfers bestaat nu het vermoeden dat 'hun mascotte' Lud opzettelijk uit zijn vertrouwde leefomgeving is verwijderd en mogelijk zelfs niet meer leeft. Er gaan zelfs roddels (dat doen golfers normaal nooit natuurlijk) dat een buurtbewoonster last had van de eend, waarna zou zijn ingegrepen, maar of dat iets met de verdwijning van Lud te maken heeft is vooralsnog onbekend. Wie Lud heeft gezien (signalement: rode snavel, zwarte met witte veren en tsja, niet de knapste) kan zich melden op de Facebookpagina van Golfcentrum Amsteldijk.

Op de foto
Een portret van Lud uit de winter van 2014. (Foto: AMSTELVEENZ)


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.