Amstelveense golfers op zoek naar vermiste Lud

AMSTELVEEN - Hij is een muskuseend en de naam is Lud (ofwel Lonely Ugly Duck). De afgelopen twee jaar had de markante eend het gebied rond Hole 1 van Golfcentrum Amsteldijk tot zijn habitat gemaakt, maar er is nu lichte paniek uitgebroken in de Amstelveense golfscene: Lud wordt namelijk al enige tijd vermist.

Aan de zuidrand van Amstelveen (Waardhuizen) is Lud nagenoeg een beroemdheid. De muskuseend houdt zich al jaren op in het open gebied bij Turfschip en Baken in de wijk Waardhuizen en is een bekende verschijning onder buurtbewoners. Lud ontwikkelde zich de laatste twee jaar echter tot heuse mascotte van het naastgelegen golfcentrum en heeft zijn huidige naam ook aan de greenkeepers van de golfbaan te danken.

Geliefd
Al direct na de realisatie van de Amstelveense golfbaan had Lud zijn kans gepakt voor een luxe upgrade van zijn leefomgeving: Hole 1, met alle voorzieningen die een muskuseend maar kan wensen. De zeker niet-mensenschuwe eend met het opvallende uiterlijk werd bijvoorbeeld dagelijks - met stukjes brood -  gevoerd door golfers, die hem als vast onderdeel van Hole 1 zagen. Ook buurtbewoners zorgen 's winters, als er minder golfers zijn, voor voer. Voor sommige bijgelovige golfers brengt Lud zelfs geluk: al met al is de eend simpelweg een geliefd gezicht (ook al niet zo knap) in de contreien van de golfbaan.

Uppie
Lud overleeft al jaren in z'n uppie. In zijn roerige leven vóór de golfbaan maakte Lud onderdeel uit van een trio muskuseenden, dat enkele jaren geleden al vaker in het nieuws kwam. Net geboren muskuseendjes werden namelijk tot twee keer aan toe in het voorjaar doodgebeten door loslopende honden, hetgeen destijds voor grote consternatie zorgde in de buurt, ook al omdat dat gebeurde in een gebied waar loslopende honden verboden zijn.

Mysterie
De andere twee volwassen eenden waren op een dag ook verdwenen (bestemming onbekend), een mysterie dat nog altijd niet is opgelost. Maar Lud hield onderwijl dapper stand. Onbevestigde bronnen beweren dat Lud na de verdwijning van zijn maatjes nog al eens de behoefte had om het aan te leggen met zwanen in het gebied, mogelijk gedreven door zijn eenzaamheid.

Angst
Onder golfers bestaat nu het vermoeden dat 'hun mascotte' Lud opzettelijk uit zijn vertrouwde leefomgeving is verwijderd en mogelijk zelfs niet meer leeft. Er gaan zelfs roddels (dat doen golfers normaal nooit natuurlijk) dat een buurtbewoonster last had van de eend, waarna zou zijn ingegrepen, maar of dat iets met de verdwijning van Lud te maken heeft is vooralsnog onbekend. Wie Lud heeft gezien (signalement: rode snavel, zwarte met witte veren en tsja, niet de knapste) kan zich melden op de Facebookpagina van Golfcentrum Amsteldijk.

Op de foto
Een portret van Lud uit de winter van 2014. (Foto: AMSTELVEENZ)


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.