Huisarts Judith Tjin-a-Ton

Amstelveense huisarts: speel geen Russisch Roulette met coronavirus

Amstelveen - ‘Als jij nu een pistool met 2000 gaten hebt en er zit 1 kogel in en je kunt kiezen of je hem aan je hoofd zet of niet, doe je dat dan? Ik denk dat veel mensen dat niet durven’. De Amstelveense huisarts Judith Tjin-a-Ton heeft in de talkshow Amstelveen Spreekt met een metafoor laten weten hoe gevaarlijk een Covid19-besmetting kan zijn.

Tjin-A-Ton staat als huisarts in gezondheidscentrum Marne in de frontlinie van de Amstelveense coronazorg en ziet wat het virus kan doen met mensen. Gisterenavond was ze te gast in de talkshow Amstelveen Spreekt, waar zij door presentator Frans Huissen werd gevraagd naar een eerdere uitspraak die ze deed: ‘Het coronavirus is een Russisch Roulette: beseffen we wel dat er ook echte kogels in de revolver zitten?'

Tjin-A-Ton gaf aan dat het voorbeeld van een pistool met 2000 gaten wel een heel extreem voorbeeld is, maar ze waarschuwt dat nog heel veel mensen denken: ik ben jong en gezond het zal bij mij wel loslopen. ‘Dat klopt ook bij een aantal mensen, maar die garantie heb je niet van te voren’, sprak Tjin-A-Ton.

De huisarts liet weten heel veel mensen te hebben gezien die slechts milde covid-klachten hebben gehad, maar langdurig moe blijven en bijvoorbeeld na een paar maanden steeds nog niet goed kunnen sporten. ‘Dat is hetgeen we veel zien en dat zijn dan milde covid-klachten,’ zegt ze.

tjin_a_ton.jpg

Corona-moeheid

Tjin-A-Ton werd in de talkshow vanuit boekhandel Libris-Venstra geflankeerd door burgemeester Tjapko Poppens, die ook ziet dat de coronacrisis een grote impact heeft op veel Amstelveners, in zowel economische als maatschappelijke zin. De burgemeester wees op het gevaar voor ‘corona-moeheid’ door enerzijds de enorme overkill aan informatie die op mensen afkomt en anderzijds de discipline die nodig is om de maatregelen vol te houden. ‘Heel veel mensen proberen de maatregelen te volgen, maar het duurt wel lang. Ik heb het zelf ook wel eens, dat ik denk: ik wou dat corona weg was, maar ja, corona is er nog,’ zei Poppens.

De burgemeester hoopt dat Amstelveners er gezamenlijk in slagen corona onder controle te krijgen. ‘Hoe eerder het uit de wereld is, hoe beter’.  Voor Poppens is het belangrijk dat mensen uit de frontlinie van de zorg hun verhaal vertellen; de reden dat hij de talkshow een prima initiatief vindt. ‘We moeten deze verhalen delen met alle Amstelveners.’

judit3.jpg

Judith Tjin-A-Ton liet ook weten dat de impact van corona op de huisartsenpraktijk ook groot is, maar dat mensen met wat voor klachten dan ook nog steeds veilig geholpen kunnen worden. Tjin-A-Ton benadrukte dat ze heel graag wil overbrengen dat mensen met klachten niet bang hoeven te zijn om zich te melden, ook al kunnen de huisartsen minder mensen zien dan normaal (de wachtkamer mag niet vol zitten). Er worden momenteel vooral veel telefonische consulten gehouden, maar daarnaast is de praktijk wel zo aangepast dat mensen toch veilig langs kunnen komen als het echt nodig is.

Zo zijn er aparte ruimtes voor mensen met corona-klachten en mensen met andere klachten, die elkaar niet mogen zien. ‘Die twee stromen zijn gescheiden. Het belangrijkste voor mensen is om te weten dat ze veilig terecht kunnen’, aldus Tjin-A-Ton. Ook gaat de huisarts geregeld op huisbezoek als het niet anders kan, in beschermende kleding.

Gezonde leefstijl

Tjin-A-Ton wees er ook op dat een gezonde leefstijl heel belangrijk is, voor weerbaarheid tegen het coronavirus. ‘Mensen die denken, daar wil ik wat mee, die kunnen ook bij onze huisartsenpraktijk terecht’.

De lokale talkshow Amstelveen Spreekt is terug te zien via deze link. De talkshow begint met muziek.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.