Jongerenhangplek in recreatiegebied Poeloever, nabij het raadhuis

Amstelveense jongeren verdienen meer en betere ontmoetingsplekken

Amstelveen – Omdat Amstelveense jongeren in de huidige coronaperiode worden getroffen door tal van preventieve maatregelen, beperking van bewegingsvrijheid en gebrek aan sociale contacten, heeft de gemeenteraad besloten om te bekijken hoe de Jongeren Ontmoetings Plekken (JOP’s) in Amstelveen verbeterd en of mogelijk uitgebreid kunnen worden.

Een voorstel daartoe, van Actief Voor Amstelveen (AVA), D66, Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en PvdA, om te onderzoeken waar de jongeren behoefte aan hebben en te bekijken waar er meer ruimte aanwezig is om een jongerenontmoetingsplek te creëren, werd afgelopen week unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Chillen Amstelveen

AVA-initiatiefneemster Jacqueline Höcker stelt dat Amstelveense jongeren gedurende deze coronatijd meer depressiviteit vertonen, zich geïsoleerd voelen en studieachterstanden hebben. ‘Binnen deze groep zijn eveneens ongezonde levensgewoonten toegenomen. Veel jongeren hebben het gevoel de regie over hun eigen leven te verliezen. Ze willen sociale contacten, vrienden zien en chillen’, aldus Höcker.

jacqueline-höcker groot.jpg
Jacqueline Höcker (AVA)

Volgens AVA hebben jongeren behoefte aan vaste ontmoetingsplekken. ‘Amstelveen heeft eigenlijk te weinig van dit soort plekken. Daarbij komt dat de bestaande JOP-plekken toe zijn aan vernieuwing.’

In gesprek

Daarom pleit AVA om met jongeren in gesprek te gaan over wat hun behoeften zijn. Het college is opgeroepen om met spoed te onderzoeken waar ruimte is om nieuwe ontmoetingsplekken te maken. ‘Daarnaast moet verkend worden of de bestaande JOP's nog aantrekkelijk zijn om te gebruiken door jongeren, en hoe ze eventueel verbeterd kunnen worden. En tenslotte wil AVA dat de gemeente tijdig jongeren met problemen in het oog krijgt om daarop in te spelen en bijvorbeeld te informeren over de aanwezigheid van ontmoetingsplekken.

Beladen onderwerp

Höcker:'Natuurlijk is het 'elkaar opzoeken' in deze tijd een beladen onderwerp. Maar met voldoende corona-maatregelen en goede naleving daarvan moet het mogelijk zijn fijne ontmoetingsplaatsen voor jongeren te organiseren'.


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 14:19

Na brief ook videoboodschap van burgemeester Amstelveen

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft, na een open brief aan alle Amstelveners eerder deze week, ook een videoboodschap uitgedaan aan inwoners, nu het aantal corona-besmettingen onder Amstelveners flink blijft toenemen.

Algemeen gisteren 10:35

Amstelveen start bomenkwekerij voor kinderen: de Kinderbomenbank

Amstelveen – Een kwekerij waar basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente bijna 900 bomen gaan kweken, die over een aantal jaar elders in de stad worden aangeplant. Amstelveen beleefde gisteren een primeur met de start van de eerste Kinderbomenbank van Nederland.  

Corona Amstelveen 22 okt. 2020 16:37

57 Amstelveners afgelopen 24 uur positief getest op Covid19

Amstelveen - De afgelopen 24 uur zijn 57 Amstelveners positief getest op het Covid19-virus. Hoewel het aantal positief geteste Amstelveners aan de hoge kant blijft, was er in Amstelveen in tegenstelling tot landelijk geen sprake van een recordaantal dagbesmettingen.

Algemeen 22 okt. 2020 13:31

Overleg over educatieve invulling Amstelveense bunker

Amstelveen - Eind oktober gaat gemeente Amstelveen met het het Verzetsmuseum, de stichting Amstelveen Oranje, het CIDI, de Vereniging Historisch Amstelveen en het Museum zonder Muren in overleg over een educatieve invulling van de Amstelveense bunker aan de Wolfert van Borsselenweg.