Michel Becker

Amstelveense ondernemers in nood: 'Acute steun noodzakelijk, niet wachten op Den Haag'

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) wil dat gemeente Amstelveen niet langer op Den Haag blijft wachten en acuut steun gaat verlenen aan Amstelveense ondernemers die zwaar getroffen worden door de energiecrisis, zoals bakkers en slagers.

Frontman van de partij, Michel Becker, bezocht diverse Amstelveense familiebedrijven en is zich een hoedje geschrokken. Hij slaakt een noodkreet:  'Ik ben erg geschrokken van de ernst van de situatie waarin deze bedrijven verkeren.’

400 procent

Als voorbeeld noemt Becker enkele middenstanders, onder wie Keurslagerij Van Ingen aan de Van der Hooplaan. ‘Hij weet zich geen raad meer met een gestegen energierekening van 400 procent,’ zegt Becker. De slagerij betaalt volgens Becker normaal gesproken rond de 1.100 euro energiekosten per maand, maar nu is dat meer dan 5.000 euro per maand.

Grondstofprijzen

Ook de bakkerij van Moniek en Johan Koolhaas geeft Becker als zorgwekkend  voorbeeld:  ‘Naast de sterk verhoogde energieprijzen - een broodoven op 300 graden kun je alleen maar op gas stoken - zijn ook de grondstofprijzen gestegen. Prijsverhogingen van 30 procent voor meel, graan en slagroom. Ook de prijs van roomboter ging in enkele maanden omhoog van € 89,- naar € 200,- voor 25 kilo,’ zegt Becker.

Niet doorberekenen

AVA meldt dat de ondernemers al die kostenstijgingen niet kunnen of willen doorberekenen aan hun klanten: ‘Veel mensen hebben momenteel al minder te besteden.’

Actief voor Amstelveen is van plan om de eerstvolgende raadsvergadering een motie in te dienen om acute steunverlening door de gemeente mogelijk te maken. In de motie wordt voorgesteld leningen aan de ondernemers te verstrekken, vooruitlopend op de Rijkssteun middels de TEK-regeling ( Tegemoetkoming Energie Kostenregeling)

Niet langer wachten op Den Haag

Actief voor Amstelveen stelde het college al eerder schriftelijke en mondelinge vragen om steun voor het MKB en Middengroepen op korte termijn. ‘Daar kwam als antwoord op dat men wilde wachten op wat Den Haag zou gaan doen. Nou dat hebben we geweten. Er komt weliswaar een steunpakket voor energiebesparing, maar niet op korte termijn.’ Becker: 'Dat gaat op korte termijn dus niet werken, want de steunmaatregelen worden als staatssteun beschouwd. En dat betekent dat de Europese Commissie goedkeuring moet geven. Dat kan wel januari 2023 worden'. 


Meer nieuws

Wonen vandaag 14:35

Deur weer op kier voor woningbouw Kronenburg; Amstelveen om tafel met minister

Amstelveen - De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Hugo de Jonge) heeft gemeente Amstelveen uitgenodigd om opnieuw om tafel te gaan om alsnog mogelijkheden voor de bouw van woningen in de wijk Kronenburg te bespreken. Amstelveen heeft de uitnodiging geaccepteerd. Beide partijen hopen dat de impasse die rond de grotendeels leegstaande en verouderde kantorenwijk - gelegen onder de aanvliegroute van Schiphol - is ontstaan kan worden doorbroken, maar de partijen liggen nog wel behoorlijk ver uiteen.

112 gisteren 19:44

Steekpartij aan Orion in Middenhoven

Amstelveen - Aan Orion in de wijk In Middenhoven in Amstelveen Zuid heeft maandagavond omstreek half 8 een steekpartij plaatsgevonden.  

Wonen gisteren 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport gisteren 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.