Michel Becker

Amstelveense ondernemers in nood: 'Acute steun noodzakelijk, niet wachten op Den Haag'

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) wil dat gemeente Amstelveen niet langer op Den Haag blijft wachten en acuut steun gaat verlenen aan Amstelveense ondernemers die zwaar getroffen worden door de energiecrisis, zoals bakkers en slagers.

Frontman van de partij, Michel Becker, bezocht diverse Amstelveense familiebedrijven en is zich een hoedje geschrokken. Hij slaakt een noodkreet:  'Ik ben erg geschrokken van de ernst van de situatie waarin deze bedrijven verkeren.’

400 procent

Als voorbeeld noemt Becker enkele middenstanders, onder wie Keurslagerij Van Ingen aan de Van der Hooplaan. ‘Hij weet zich geen raad meer met een gestegen energierekening van 400 procent,’ zegt Becker. De slagerij betaalt volgens Becker normaal gesproken rond de 1.100 euro energiekosten per maand, maar nu is dat meer dan 5.000 euro per maand.

Grondstofprijzen

Ook de bakkerij van Moniek en Johan Koolhaas geeft Becker als zorgwekkend  voorbeeld:  ‘Naast de sterk verhoogde energieprijzen - een broodoven op 300 graden kun je alleen maar op gas stoken - zijn ook de grondstofprijzen gestegen. Prijsverhogingen van 30 procent voor meel, graan en slagroom. Ook de prijs van roomboter ging in enkele maanden omhoog van € 89,- naar € 200,- voor 25 kilo,’ zegt Becker.

Niet doorberekenen

AVA meldt dat de ondernemers al die kostenstijgingen niet kunnen of willen doorberekenen aan hun klanten: ‘Veel mensen hebben momenteel al minder te besteden.’

Actief voor Amstelveen is van plan om de eerstvolgende raadsvergadering een motie in te dienen om acute steunverlening door de gemeente mogelijk te maken. In de motie wordt voorgesteld leningen aan de ondernemers te verstrekken, vooruitlopend op de Rijkssteun middels de TEK-regeling ( Tegemoetkoming Energie Kostenregeling)

Niet langer wachten op Den Haag

Actief voor Amstelveen stelde het college al eerder schriftelijke en mondelinge vragen om steun voor het MKB en Middengroepen op korte termijn. ‘Daar kwam als antwoord op dat men wilde wachten op wat Den Haag zou gaan doen. Nou dat hebben we geweten. Er komt weliswaar een steunpakket voor energiebesparing, maar niet op korte termijn.’ Becker: 'Dat gaat op korte termijn dus niet werken, want de steunmaatregelen worden als staatssteun beschouwd. En dat betekent dat de Europese Commissie goedkeuring moet geven. Dat kan wel januari 2023 worden'. 


Meer nieuws

112 gisteren 15:30

Ernstig ongeval op kruising Binderij/Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de kruising van de Bovenkerkerweg met de Binderij nabij bedrijventerrein Bovenkerk in Amstelveen heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een traumateam werd opgeroepen.

Sport gisteren 12:00

Nederlandse toptennissers strijden om titel op NK Tennis in NTC Amstelveen

Amstelveen - Niet vaak komt toptennis zo dichtbij als nu! Van 11 tot en met 18 december is het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen (NTC) gastheer van de Nationale Kampioenschappen Tennis. Het evenement waar de Nederlandse (rolstoel)tennistop het jaar afsluit. Op de indoorbanen komen de beste Nederlandse tennissers in actie in de strijd om de nationale titels in het enkel- en dubbelspel met deelname van o.a. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Suzan Lamens en Golden Slam winnares Diede de Groot.

Algemeen gisteren 09:23

Culinair auteurs op 11 december bij Libris Venstra

Amstelveen - Op zondag 11 december a.s. zijn culinair auteurs Joris en Wouter Bijdendijk, Jigal Krant en Mari Maris bij Libris Venstra aan het Stadsplein. Zij worden geinterviews door Foodies Magazine en aansluitend is er ruimte voor het stellen van vragen en het signeren van boeken.

Politiek gisteren 09:00

Financieel in de knel? Gemeente Amstelveen helpt!

Amstelveen - Een groeiend aantal Amstelveners kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen door de sterk gestegen (energie-)prijzen. Toch is er een groot aantal inwoners dat de hulpstap naar de gemeente niet zet: uit onwetendheid, trots of misschien wel angst. Wethouder Marijn van Ballegooijen benadrukt dat de gemeente iedereen die financieel in de knel zit wil en vaak ook kan helpen.

Amstelveen van voorheen 4 dec. 2022 20:20

Amstelveen van voorheen (328)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 328 een oude prentbriefkaart uit 1962.