Ingang van bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen Zuid

Amstelveense opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige asielzoekers begin 2024 open

Amstelveen - De verwachting is dat de nieuwe Amstelveense opvanglocatie voor jonge alleenstaande asielzoekers in de tweede week van januari 2024 opengaat. Er wordt spoedig gestart met de realisatie van de opvanglocatie, die wordt gesitueerd aan de Bouwerij op bedrijventerrein Legmeer.  De opvanglocatie zal een plek bieden aan ongeveer 60 jongeren tussen de 15 en 18 jaar.

Op dit moment is verder nog niets bekend over de samenstelling van de groep asielzoekers die er zal worden gehuisvest, zo meldt het College van B en W in een brief aan de gemeenteraad. In mei dit jaar maakte het College bekend tijdelijke woonunits voor jonge asielzoekers te gaan realiseren aan de Bouwerij.

Bouw

In de update over de stand zaken, die ook aan omwonenden is gestuurd, wordt gemeld dat het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) binnenkort zal starten met voorbereidende werkzaamheden op het terrein, waaronder de aanleg en aansluiting van zaken als riolering, water en elektriciteit. Daarna worden de tijdelijke woonunits op het terrein geplaatst. Het plaatsen en inrichten van de woonunits duurt 6 tot 7 weken. Het plaatsen van de units kan in de directe omgeving enige overlast  geven vanwege het laden en lossen.

Het COA is eveneens verantwoordelijk voor de inrichting van de ruimte rondom de opvanglocatie, zoals bestrating, picknicktafels, fietsenstalling, hekken en een poort en de installatie van camera’s.

Opvang en begeleiding

De locatie zal worden beheerd door een manager en een team jeugdmedewerkers van het COA. Het Nidos heeft als onafhankelijke voogdijinstelling de voogdij over de jongeren. De jongeren krijgen ook een mentor. Zij zijn leerplichtig en gaan onderwijs volgen aan het Nova College (internationale schakelklas). Daarnaast krijgen zij huiswerkbegeleiding, ondersteuning bij het dagelijks leven en voorlichting over de normen, waarden en omgangsvormen in Nederland, ook op het gebied van seksualiteit.

Buiten schooltijden wordt dagbesteding aangeboden en ze krijgen individuele en groepsgerichte begeleiding. Op de locatie gelden huisregels. De gemeente heeft aandacht voor de leefbaarheid en veiligheid en stelt samen met COA en politie een veiligheidsplan voor de omgeving op.

Omwonendengroep

Bij voldoende interesse kan een groep worden opgericht met omwonenden en betrokken partijen om contact met de omgeving te verbeteren. In deze groep worden informatie gedeeld en signalen en initiatieven besproken. Inwoners kunnen zich hiervoor aanmelden via vluchtelingen@amstelveen.nl.

Open huis

De verwachting is dat de locatie tweede week van januari 2024 opengaat voor de jonge asielzoekers. Daarvoor zal de gemeente een open huis organiseren. Het COA, de gemeente en andere organisaties zijn dan aanwezig om uitleg te geven en eventuele vragen te beantwoorden. Een datum van dit open huis zal later bekend worden gemaakt.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 15:01

A9 bij Amstelveen komend weekend in beide richtingen afgesloten, maar Schipholbrug-hijsklus uitgesteld

Amstelveen - De A9 bij Amstelveen is komend weekend (van vrijdag 31 mei 20.00 uur tot maandag 3 juni 05.00 uur) in beide richtingen afgesloten. In het weekend zou eigenlijk het noordelijke brugdek van de Schipholbrug worden ingehesen, maar die klus is uitgesteld door verwachte windstoten. De weekendafsluiting blijft echter in stand, omdat er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd.

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen gisteren 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'