Amstelveense proef met ‘bufferblocks’ voor wateropslag en geleidelijke waterafvoer

Amstelveen - De gemeente Amstelveen plaatst op dit moment als proef zogenaamde bufferblocks in een deel van de Frans Halslaan. Deze buurt krijgt nieuwe gescheiden riolering: voor het afvoeren van vuil water naar de rioolwaterzuivering en het afvoeren van schoon regenwater naar de sloten in de omgeving.

Zo moet het riool minder belast raken bij hevige regenval en kan wateroverlast worden voorkomen.  Onder de parkeervakken van de Frans Halslaan, tussen de Rembrandtweg en Carel Fabritiuslaan (Stadshart/Elsrijk), worden momenteel holle stenen (ook wel of bufferblocks) aangelegd, met daarbovenop een laag zand en speciale betonklinkers met afstandhouders.

Holle ruimte

Door de ruime voegen kan het regenwater makkelijk naar de holle ruimte van de bufferblocks lopen. Vervolgens kan het water gedoseerd worden afgevoerd naar de sloten in de omgeving of via de holle stenen in de grond zakken. De stenen worden in een speciaal doek gewikkeld, waardoor er geen zand met het water in de holle ruimte meekomt.

Eerdere proef

Duurzaamheidswethouder Floor Gordon (D66) nam gisteren een kijkje en laat weten dat de nieuwe techniek momenteel wordt getest. ‘In de Frans Halslaan tussen de Rembrandtweg en de Miereveldlaan hebben we deze nieuwe techniek al toegepast en recent een proef gedaan met het laten vollopen van de straat. De eerste resultaten worden op dit moment uitgewerkt door de Hogeschool van Amsterdam die dit onderzoek ook in andere gemeenten uitvoert.'

Peilbuizen

De bufferblocks worden dus nog niet overal gebruikt. Gordon: 'We moeten eerst de uitkomsten van de proef afwachten en ook de kosten tegen de baten afwegen.'  Op plekken waar vaak sprake is van wateroverlast heeft de gemeente ook peilbuizen geplaatst, Hiermee onderzoekt de gemeente wat er met het grondwater gebeurt als de bufferblocks regen opvangen en afvoeren.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:41

Maximaal 30 km/u ook in delen Buitenveldert: even wennen

Buitenveldert/Amstelveen - Amstelveners die al moeite hebben om zich aan de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur te houden op de Beneluxbaan richting Amsterdam, worden vanaf vandaag extra op de proef gesteld in delen van Buitenveldert: daar geldt sinds vandaag op diverse wegen, zoals de Van Boshuizenstraat, Van Leijenberghlaan en A.J. Ernststraat een maximumsnelheid van 30 km/u.

Algemeen 7 dec. 2023 14:34

Speciale signeersessie Marianne Timmer bij De Wijnschuur

Amstelveen/Nes/Uithoorn - Olympisch kampioen Marianne Timmer komt op zaterdag 9 december 2023 tussen 15.00 en 17.00 uur naar De Wijnschuur in Nes aan de Amstel om haar nieuwe boek 'De Timmerfabriek' te promoten en te signeren.