Gespreksleider Nico Postma (links) in gesprek met wethouder Rob Ellermeijer. [Gemeente Amstelveen]

Amstelveners in gesprek over woonruimteverdeling

Amstelveen - Ruim 140 Amstelveners zijn afgelopen woensdag met de gemeente in gesprek gegaan over woonruimteverdeling. Ze waren uitgenodigd voor een zogenoemd stadsgesprek in P60.

Tijdens het stadsgesprek stond de vraag hoe de schaarse sociale huurwoningen eerlijker verdeeld kunnen worden centraal. “De grote opkomst toont een enorme betrokkenheid aan van Amstelveners met het onderwerp”, zegt wethouder Rob Ellermeijer in een persbericht van de gemeente. “Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan over hoe we omgaan met de huidige schaarste en welke groepen al dan niet voorrang moeten krijgen en waarom.”

Ontwikkeling

“Daarom dank ik iedereen die woensdag naar P60 is gekomen om hun verhalen en ideeën te delen met de gemeente”, vervolgt Ellermeijer. “Het is waardevolle input voor de verdere ontwikkeling van de woonruimteverdeling in Amstelveen en de regio.”

Het huidige systeem van woonruimteverdeling in de woonregio Amsterdam/Amstelland-Meerlanden/Zaanstreek-Waterland wordt onderzocht. Vraag is of het verdeelsysteem niet rechtvaardiger kan en voldoende tegemoet komt aan woningzoekenden die in een spoedeisende situatie verkeren. Voor woningzoekenden met spoed is geen snelle route. Er is wel een urgentieregeling, maar daarvoor worden strenge regels gehanteerd.

Stemmen

Aanwezigen konden stemmen op stellingen. Daarna vond telkens een gesprek plaats. Zo vond een meerderheid van 76 procent dat mensen met spoed moeten voorgaan op mensen die een betere woning zoeken. Er was hierbij geen verschil in stemgedrag tussen mensen die op de wachtrij staan en niet.

De situatie 'scheiding met kinderen' werd door 68 procent van de stemmers gezien als de belangrijkste reden voor spoed. Ook jongeren die thuis in een problematische situatie zitten of gezinnen die bij familie of vrienden wonen, moeten volgens 55 procent van de stemmers voorrang krijgen. Daarnaast vond 40 procent van de stemmers dat mensen die te duur wonen voorrang moeten krijgen. Tijdelijke contracten vindt 64 procent van de stadsgesprekdeelnemers een prima optie om mensen met spoed aan een woning te helpen.

Loting

De bijeenkomst in P60 vormde het vierde stadsgesprek van de gemeente. De selectie voor deze avond vond plaats door middel van loting. Om er voor te zorgen dat er ook voldoende jongeren aanwezig zouden zijn, werd gekozen voor een steekproef. Van de deelnemers aan dit stadsgesprek was een op de drie deelnemers tussen de 18 en 34 jaar oud.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.