Touria Meliani (wethouder cultuur Amsterdam, GL) en Herbert Raat (wethouder cultuur Amstelveen, VVD)

Amsterdam en Amstelveen vinden elkaar; Bostheater gered van ondergang

Amstelveen - Gemeente Amsterdam en Amstelveen zitten volledig op 1 lijn als het gaat om het belang van het Amsterdamse bostheater. Beiden gemeenten steunen het theater de komende jaren financieel, waardoor het bostheater weer plannen kan maken voor de toekomst na een uiterst onzekere periode.

Het Amsterdamse Bostheater kent zware tijden door de coronacrisis. Zonder extra steun van de twee gemeenten zou het theater een onzekere toekomst tegemoet gaan, zeker nadat het vorig jaar midden in de crisis een tonnensubsidie misliep omdat het Amsterdams Fonds voor de Kunst onvoldoende budget had.

Subsidies

De reddende hand komt nu van de Colleges van Amsterdam en Amstelveen. Het college van Amsterdam heeft deze week in navolging van Amstelveen een financiële toezegging gedaan voor de komende jaren. Amstelveen stelde eind vorig jaar naast een garantiesubsidie van € 45.000 op verzoek van de gemeenteraad nog eens € 50.000 extra beschikbaar. Voorwaarde was wel dat de gemeente Amsterdam ook zou bijspringen.

Deze week heeft het Amsterdamse college besloten jaarlijks een subsidie van gemiddeld € 250.000 te verstrekken voor de periode 2021-2024. 'Het Amsterdamse Bos is waar Amstelveners en Amsterdammers elkaar vinden; wij zijn er beiden trots op, zegt VVD-wethouder Herbert Raat (Cultuur, Amstelveen).

Wethouders: uniek theater

Raat is zeer te spreken over de inspanningen van gemeente Amsterdam en GroenLinks-wethouder Touria Meliani (Cultuur, Amsterdam) om het bostheater niet verloren te laten gaan. Hij vindt het mooi dat Amstelveen en Amsterdam elkaar gevonden hebben op dit dossier en benadrukt het belang van 'korte lijnen' tussen beide gemeentes. 'We kunnen hele studies maken over hoe gemeentes onderling moeten communiceren, maar belangrijker is dat je af en toe de telefoon pakt en elkaar spreekt.'

Uniek theater

Meliani stelt dat het Amsterdamse Bostheater een uniek theater is midden in de natuur dat het Amsterdamse college graag behoudt voor de stad en iedereen die er graag komt: 'Een plek waar talent zich kan ontwikkelen, met een heel gevarieerd aanbod en een breed publiek. Daarom is het ontzettend goed dat de gemeente Amsterdam en de gemeente Amstelveen samen tot deze oplossing zijn gekomen.'

Raat noemt het Bostheater een culturele diamant. 'Daarom hebben we er alles aan gedaan om het theater te behouden voor beide gemeenten. Een buitenluchttheater is helemaal in deze tijd van corona en de nasleep die het gaat kennen, enorm belangrijk. Onze complimenten aan de Amstelveense en Amsterdamse gemeenteraad en speciale dank aan mijn collega-wethouder Touria Meliani voor haar grote betrokkenheid voor het behoud van het theater en de cultuur in het algemeen.'

Theaterproducties

De geplande grote theaterproducties - met deze zomer Toneelgroep Oostpool en daarna Internationaal Theater Amsterdam (2022), Orkater (2023) en De Warme Winkel (2024) - kunnen dankzij de financiële steun doorgaan. Hiernaast bestaat het zomerprogramma in 2021 uit een grote jeugdvoorstelling in samenwerking met De Toneelmakerij en het Boslab Theaterfestival, en uit concerten en filmavonden. Het openluchttheater wordt momenteel aangepast met het oog op de anderhalvemetersamenleving.

Touria Meliani Herbert Raat Gwen Bakker en Ingejan Ligthart Schenk (003).jpg
Wethouder Touria Meliani (kunst en cultuur Amsterdam), wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur Amstelveen), Gwen Bakker (zakelijk directeur Bostheater) en Ingejan Ligthart Schenk (Artistiek directeur Bostheater).


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:47

14-jarige Amstelvener aangehouden om bankhelpdeskfraude

Amstelveen - Een 14-jarige Amstelvener is begin april aangehouden vanwege bankhelpdeskfraude. De puber werd gepakt toen hij in Hengelo bij de woning van een 79-jarig slachtoffer, zogenaamd namens de bank diens pinpas en telefoon kwam ophalen.

Algemeen gisteren 09:16

Documentaire Gerlach 30 mei op televisie

Amstelveen - De documentaire Gerlach, over de laatste akkerbouwer in Amstelveen, is een grote hit. Na een succesvolle bioscooprelease met maar liefst landelijk 25.000 bezoekers, wordt de prijswinnende docu op 30 mei uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV.