Pixabay.com

Amsterdam volgt Amstelveen met zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen

Amstelveen - Na Amstelveen heeft nu ook gemeente Amsterdam een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen ingevoerd. 

Dat heeft gemeente Amsterdam vandaag bekend gemaakt. Amstelveens wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) is verheugd dat Amsterdam nu ook met een zelfbewoningsregeling is gekomen om speculatie op de overspannen regionale woningmarkt tegen te gaan.

Beter laat dan nooit

'Goed dat Amsterdam en wethouder Ivens nu ook speculatie tegengaan. Beter laat dan nooit', zegt Raat. Amstelveen, dat een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen al enkele jaren hanteert, kwam vorig jaar nog landelijk in het nieuws, nadat  een bewoonster in Westwijk een boete van liefst 50.000 euro opgelegd kreeg wegens het niet nakomen van die contractueel vastgelegde zelfbewoningsplicht. In de slepende rechtszaak die reeds in 2018 startte stelde de rechter gemeente Amstelveen uiteindelijk in het gelijk. Met de bewoonster is uiteindelijk een betalingsregeling overeengekomen.

De zelfbewoningsplicht staat in Amstelveen al een tijd in koopcontracten bij nieuwbouwwoningen en werden in 2018 verder aangescherpt. 'De uitspraak van de rechter toonde aan dat je als gemeente ook echt iets tegen de wantoestanden die de woningmarkt verzieken kan doen, dus dat is goed nieuws voor onze goede buur Amsterdam', zegt Raat. 

Landelijk wordt inmiddels ook gewerkt aan zelfbewonigsplicht (cq. anti-speculatiebeding) voor bestaande woningen: daarvoor is een wetswijziging noodzakelijk.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.

Algemeen 11 aug. 2020 11:53

Bewoners Groenelaan in verzet tegen bouwplannen met spandoeken

Amstelveen - Bewoners van de Najade-flat hebben spandoeken opgehangen als protest tegen de bouwplannen voor een nieuw wooncomplex op de plek van het Sakko-tankstation en de aanpalige showroom aan Newa 2 in de wijk Groenelaan.

112 11 aug. 2020 11:07

Mercedes-rijder vlucht na aanrijding: politie op zoek naar witkleurige C-Klasse

Amstelveen – De Amstelveense politie is op zoek naar de bestuurder van een witkleurige Mercedes C-Klasse Estate (bouwjaar 2006), die er afgelopen zaterdagavond vandoor ging nadat hij in aanrijding was gekomen met een snorfiets aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen. Twee opzittenden raakten daarbij gewond.