VVD-wethouder Herbert Raat, directeur Amsterdamse Bostheater Ingejan Ligthart Schenk en AVA-raadslid Jacqueline Höcker

Amsterdamse Bostheater kan rekenen op financiële steun Amstelveen

Amstelveen – Gemeente Amstelveen is het Amsterdamse Bostheater financieel tegemoet gekomen met een garantie van 45.000 euro uit het corona-noodfonds om het theater te laten overleven.

De garantie wordt verleend vanuit het lokale corona ondersteuningsfonds, meldt de gemeente in een persbericht.

Verzekering
‘De garantstelling moet gezien worden als een verzekering tegen aanzienlijk tegenvallende inkomsten. Dit doen wij om ervoor te zorgen dat het Bostheater kan overleven en ook in volgende jaren cultureel aanbod kan blijven verzorgen. Het theater vormt een belangrijk onderdeel van de Amstelveense kunst en cultuur’, zegt wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD).

Bostheater
Voor het Amsterdamse Bostheater is het onzeker of het speelseizoen deze zomer door kan gaan, ook als de maatregelen na 1 juni worden versoepeld. Het theater dat voor 80 procent afhankelijk is van publieksinkomsten heeft volgens gemeente Amstelveen behoefte aan snelle financiële zekerheid:

'Het Amsterdamse Bostheater moet nu al grote verplichtingen aangaan en financieel investeren wil het deze zomer voorstellingen kunnen geven, zoals de opbouw van het toneel en repetities. Daarbij moeten er aanpassingen gedaan worden in verband met de anderhalvemetermaatregel'.

1 augustus
Gemeente Amstelveen vervolgt: 'Normaal beginnen de voorbereidingen op 1 mei om op 1 juli de hoofdvoorstelling te kunnen starten. Dit wordt niet gehaald. Maar dankzij de extra steun van de gemeente kunnen zij de pijlen richten op 1 juni, mochten de rijksmaatregelen dit toelaten. Dan zou de eerste voorstelling op 1 augustus kunnen plaatsvinden. Dit betekent dus een kortere periode om inkomsten te genereren'.

Overleven
Raat zegt verder: 'Er is nog geen zicht op wanneer het Rijk de maatregelen voor de culturele sector kan versoepelen, maar het is belangrijk om vooruit te blijven kijken. Vooral voor het Bostheater dat bijna geheel afhankelijk is van publieksinkomsten. Daarom staat de gemeente Amstelveen voor 45.000 euro garant, zodat het bij Amstelveners populaire theater kan overleven.' De kans bestaat dat het theater in een korter seizoen de investeringen niet geheel terugverdient.

Tegenprestatie
Het college van B en W vraagt de culturele instellingen die extra steun krijgen vanuit het corona ondersteuningsfonds, om te kijken welke tegenprestatie zij kunnen leveren om Amstelveners te helpen in deze moeilijke tijd. Het Amsterdamse Bostheater heeft aangegeven de suggestie van wethouder Raat te steunen en een gratis voorstelling te ontwikkelen voor medewerkers met een cruciaal beroep in Amstelveen, zoals het zorgpersoneel.

Garantstelling
Het Amsterdamse Bostheater is voor haar voortbestaan voor 80 procent afhankelijk van inkomsten uit ticketverkoop en horeca, maar worden daarnaast gesubsidieerd door zowel de gemeenten Amstelveen als Amsterdam. 'Amstelveen staat nu garant om de onzekere publieksinkomsten op te vangen. Het is onzeker in hoeverre het gebruik van de garantstelling echt nodig is. In het ergste geval kan het theater in 2020 door de rijksmaatregelen helemaal geen voorstellingen geven.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.