Energiefixer Anne Nijenhuis in Amstelveen

Anne Nijenhuis (19) is Energiefixer en plaatst gratis duurzame producten bij inwoners thuis

Amstelveen - Gemeente Amstelveen blijft inwoners zoveel mogelijk helpen om energie te besparen. Enerzijds is dat hard nodig voor het klimaat en anderzijds is het een manier om de energiekosten in deze dure tijden te drukken. Amstelveen zet met succes gratis Energiefixers in om inwoners te helpen. Maar wat doet een Energiefixer nu precies? Anne Nijenhuis is sinds afgelopen zomer Energiefixer en legt het uit.

Ze is een vrolijke verschijning en ze haalt enorm veel voldoening uit haar werk: de 19-jarige klimaatbewuste Anne is een heuse Energiefixer. Zoals de naam al zegt ‘fixt’ een Energiefixer gratis kleine duurzame klusjes bij mensen in huis, een service die gratis is voor Amstelveners die moeite hebben met het betalen van de energierekening. Zij kunnen een gratis huisbezoek aanvragen via de website energieloketamstelveen.nl

Maar gemeente Amstelveen zet Energiefixers ook deur-aan-deur in, in wijken waar bijvoorbeeld veel oudere of matig geïsoleerde (huur-)woningen staan, zoals in de wijk Patrimonium. ‘We bellen dan bij de mensen aan en vragen of ze behoefte hebben aan kleine duurzame maatregelen in huis,’ zegt Anne. ‘Wij voeren die ter plekke uit.’

Producten ter waarde van 100 euro

Energiefixers mogen per huishouden voor circa 100 euro aan gratis duurzame materialen plaatsen en daar blijkt veel behoefte aan te zijn. Uitgerust met een koffer vol materialen, zoals tochtstrips, tochtbanden, led lampen, waterbesparende douchekoppen en radiatorfolie- en ventilatoren, trekt Anne door Amstelveen om mensen kosteloos te helpen met die kleine duurzame ingrepen. Die vaak eenvoudige ingrepen zijn voor sommige bewoners te duur, of te ingewikkeld.

Veel bewoners hebben bijvoorbeeld nog geen radiatorfolie en radiatorventilatoren, iets dat flink kan helpen om energie te besparen. Ook tochtband of tochtstrips brengt Anne veel aan. ’Soms zie je enorme kieren, dus dat lossen we dan ook op.’

Anne heeft ook een heel arsenaal aan ledlampen bij zich met allerlei soorten fittingen, maar ze bemerkt dat in Amstelveen toch behoorlijk veel huishoudens al ledlampen hebben, ook al zijn er ook uitzonderingen. ‘Ik ben al een keer op een lamp van 300 watt gestuit. Dan maakt een ledlamp wel een heel groot verschil,’ lacht ze.

Huisbezoeken

Bewoners reageren veelal positief en zijn verrast dat de maatregelen gratis zijn. Ook ervaren ze vaak direct meer comfort in huis. 'Geweldig, het is een stuk warmer in huis en ik hoef minder te stoken,' reageert een bewoonster die recent bezoek kreeg van een Energiefixer.

Om Energiefixer te worden volgde Anne een cursus en sindsdien legt ze heel wat huisbezoeken af, samen met een enthousiast en jong team Energiefixers. ‘Het is een geweldig leuk team en we onderhouden onderling ook veel contact. Zo leren we van elkaar en worden we steeds slimmer. Ik kan echt iedereen aanraden Energiefixer te worden,’ lacht ze.

Ook zetten Energiefixers de cv-ketel standaard op 60 graden en natuurlijk worden er bij een huisbezoek tips gegeven. ‘Een huisbezoek duurt gemiddeld een uur. Soms wat langer, maar meestal wat korter,’ zegt Anne. ‘Het is echt ontzettend leuk om op deze manier bij te dragen aan een duurzamere wereld en tegelijkertijd bewoners te helpen!’

GA NAAR HET ENERGIELOKET

De BelKlus voor 67-plussers en gehandicapten

Wist je dat Amstelveense senioren (67+) en gehandicapten voor het uitvoeren van kleine energiebeperkende maatregelen in huis gratis een beroep kunnen doen op de BelKlus? De gecertificeerde medewerkers van de BelKlus brengen kosteloos zaken als radiatorfolie, ledlampen en tochtstrips aan en geven kosteloos voorlichting! Kijk op www.belklus.nl, bel via 020 647 10 89 of stuur een mail naar info@BelKlus.nl

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.