ANPR-camera’s Westwijk blijken pas sinds juli operationeel

ANPR-camera’s Westwijk blijken pas sinds juli operationeel Foto: Davey Photography, Rob Franken

Amstelveen – De ANPR-camera’s die in februari in Westwijk werden opgehangen om het aantal inbraken terug te dringen blijken pas sinds begin juli volledig operationeel te zijn.


- Lees verder onder deze advertentie -

Dat heeft de burgemeester gemeld in een brief aan de gemeenteraad. ‘Door problemen met de verwerkingscapaciteit bij de Landelijke Eenheid in Driebergen, heeft het langer geduurd dan voorzien voordat het ANPR-systeem in Amstelveen in gebruik kon worden genomen. Sinds begin juli is het systeem operationeel. De politie heeft toegezegd begin oktober de eerste resultaten te presenteren’, meldt Tjapko Poppens nu.

Preventief

Het ANPR-systeem lijkt, hoewel niet werkend, de afgelopen maanden wel een preventieve werking te hebben gehad, want in recente overzichten van de inbraken per postcodegebied komt Westwijk niet meer voor.

De burgemeester meldt in de brief dat sinds begin dit jaar op vijf locaties op toegangswegen tot Westwijk in totaal zes ANPR camera’s werden geïnstalleerd: 'Het betreft een zogenaamd vast camerasysteem: op ad hoc-basis kan door de politie ook mobiel ANPR worden ingezet op andere locaties in Amstelveen. De politie is verantwoordelijk voor het beheer van het ANPR-systeem. Dit geldt ook voor het toezicht en de verwerking van de gegevens. De ANPR-camera’s leggen kentekens van passerende voertuigen vast.'

'De kentekens worden doorgestuurd naar een database van de politie in Driebergen. De kentekens worden real time vergeleken met een bestand met verdachte kentekens. Iedere keer dat een verdacht voertuig het camerasysteem in Amstelveen passeert, krijgt de politie een melding (‘hit’). Vervolgens kan de politie snel en gericht in actie komen.'


Reacties