AmstelveenZ

Anti Inbraak Team volop aan de slag in Amstelveen

Amstelveen - De politiesterkte in regio Amsterdam-Amstelland staat de laatste dagen volop ter discussie, nadat De Telegraaf onthulde dat Amsterdam de strijd tegen criminaliteit aan het verliezen is.

Amstelveen baarde landelijk opzien door dit voorjaar een speciaal Anti Inbraak Team van oud-politie-agenten te formeren. Niet iedereen was daar voorstander van, want ging Amstelveen nu zijn eigen politiemacht formeren? Nee is het antwoord; maar helpen aan de veiligheid van Amstelveen doet het team met succes.

Het Anti Inbraak Team (afgekort AIT) is nu enkele maanden onderweg en trekt dagelijks, vaak ongezien, door de Amstelveense wijken. AmstelveenZ reed een middagje mee met het team, dat zich vastbijt in het terugdringen van het hoge aantal inbraken in de afgelopen jaren. De teamleden van ‘The A-Team’ zijn allen zeer ervaren oud-agenten van diverse leeftijden. Ze blijven in dit artikel het liefst anoniem, om niet al teveel slapende honden wakker te maken.

Hard

Wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) is de grote voorvechter van het Anti Inbraak Team; samen met voormalig burgemeester Bas Eenhoorn maakte hij zich er hard voor. Voor teamleider Frank van het Anti Inbraak Team is de opstelling van de Amstelveense wethouder bijzonder. ‘Daar kunnen andere gemeenten echt een voorbeeld aan nemen, een wethouder die zo pal voor veiligheid staat. Dat is vrij uniek,’ zegt hij, met een enorme vracht aan (leidinggevende) expertise, ervaring en kennis in diverse gemeentes en regio’s.

De opdracht voor het AIT is simpel: het tegenhouden en betrappen van inbrekers en het inbraakcijfer naar beneden krijgen. Daarom wilde Amstelveen per se een team vol expertise, ervaring en kennis. Dat zorgt ervoor dat de teamleden in een oogopslag verdachte situaties herkennen; ze weten precies waar ze op moeten letten.

‘Het grote voordeel is dat wij continu actief zijn om (potentiële) inbrekers op te sporen; in tegenstelling tot de politie worden wij niet weggeroepen voor een ongeval of reanimatie’, laat teamlid Marco weten. De dertiger werkte jarenlang bij de politie en was enkele jaren privédetective totdat hij de oproep van de gemeente zag.  ‘Op mijn lijf geschreven’, zegt hij enthousiast.

Geen borstklopperij

Sinds het team actief is, is het aantal inbraken in Amstelveen drastisch gedaald. Dat mocht ook wel, want het aantal inbraken liep de spuigaten uit, met soms 2 tot 3 inbraken per dag. Toch is het team niet van de borstklopperij, want elke inbraak is er één teveel. Ook de inzet van ANPR-camera’s in Westwijk blijkt te helpen: in die wijk daalde het aantal inbraken gigantisch zo blijkt uit de jongste cijfers. Maar inbrekers zijn niet gek: ze verplaatsten de werkzaamheden deels naar Waardhuizen: een wijk met veel hofjes en paden.

‘Waardhuizen was de afgelopen maanden een hot-spot; we zijn hier heel actief en elke dag aanwezig. We letten niet alleen op personen, maar ook op vreemde auto’s die hier niet thuis horen’, zegt Marco. ‘Inmiddels is de piek afgezwakt. ’Het team wordt niet zomaar lukraak de straat opgestuurd: via uitgebreide data wordt vooraf berekend waar en wanneer de kans het grootst is dat er wordt toegeslagen. ‘Dat is veelal gewoon op klaarlichte dag’, zegt Marco.

Bewustwording belangrijk

Opsporen is slechts een van de taken van het team, want ook rapporteren en preventie zijn wezenlijke onderdelen van het werk. ‘Mensen bewust maken is heel belangrijk, zo niet het belangrijkste’ zegt hij. ‘We proberen ook op buurtmarkten- en braderieën voorlichting te geven, zoals laatst in Waardhuizen’, zegt hij.

In Amstelveen is bij inbrekers vooral de zogenoemde kerntrek-methode een geliefde tactiek om woningen binnen te dringen. Daarbij wordt in het cilinderslot van een deur geboord om deze er vervolgens in z’n geheel uit te trekken en de deur met een haak te openen. Maar inbrekers zijn opmerkelijk nauwkeurig in het kiezen van woningen.

‘Inbrekers worden niet graag gezien vanaf de weg. Huizen met dichte tuinen en veel struiken of bomen zijn favoriet. We kunnen natuurlijk moeilijk vragen of iedereen z’n struiken en bomen weg kan halen, maar het is wel raadzaam om regelmatig te snoeien.’

Het Anti Inbraak Team staat via portofoons in contact met de politie, maar heeft (uiteraard) niet de bevoegdheden van de politie. ‘We hebben een ondersteunende functie. Als we iets verdachts zien, proberen we zoveel mogelijk te achterhalen of de verdachte(n) iets van plan zijn. En ja als het moet gaan we erachter aan om iemand aan te houden.

Maar als je om alles gaat bellen en het blijkt niets, is je draagvlak bij de politie snel weg.’ De samenwerking met de politie verloopt tot dusver opmerkelijk goed; wat helpt is dat ze dezelfde taal spreken. ‘Ze ervaren onze ondersteuning als zeer welkom, maar wij zijn nadrukkelijk geen agenten,’ zegt Marko.

Auto-inbraken

Naast woninginbraken is het team ook druk met autokrakers. Op dat gebied valt veel te winnen, want de krakers slaan steeds vaker toe, vaak in bendevorm. Nu helpt het natuurlijk om geen waardevolle spullen in het zicht te leggen als je je auto parkeert, maar dat is geen garantie dat er niet wordt ingebroken.

‘De bendes scannen auto’s met apparaatjes die Bluetooth-signalen herkennen. Die geeft je laptop of telefoon altijd af, dus ook al liggen je spullen in de kofferbak of onder je stoel, dan breken ze gewoon je auto open’, zegt Frank.

De parkeerplaatsen bij de Amstelzijde waren bijvoorbeeld lang gewild werkterrein van autokrakers, maar door veelvuldig surveilleren en camerabewaking lijkt dat daar redelijk de kop ingedrukt. ‘We hebben ook overleg met eigenaren van parkeerterreinen en garages, want we hebben hun hulp ook nodig’.

De Schouwburggarage in het Stadshart is ook een hotspot, waar veel autoruiten sneuvelen. Het inbraakteam is er druk mee, maar niet iedere eigenaar is even welwillend extra maatregelen te treffen.

Bemoedigend

Al met al is het Anti Inbraak Team prima onderweg en lijken de eerste resultaten bemoedigend. Dit najaar komt Amstelveen met een eerste officiële rapportage. Wethouder Herbert Raat laat in een reactie weten tevreden te zijn met de inzet van het team tot dusver. Het Anti Inbraak Team is voor een periode van drie jaar ingezet.


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.