AVA pleit voor coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen na bezoek aan hulplocatie Handweg

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA)  zal  in de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad een motie indienen voor het aanstellen van een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen om alle hulp die in Amstelveen wordt gegeven aan vluchtelingen te structureren. Dit nadat AVA-raadslid Gonnie van rietschoten een zeer indrukwekkende rondleiding kreeg op de hulplocatie aan de Handweg.

Actief voor Amstelveen-raadslid Gonnie van Rietschoten bracht recent een bezoek aan de zogenoemde ‘weggeefwinkel’ aan de Handweg in het voormalige pand van Van Diemen Sports en de opslag in het voormalige pand van Life en Garden, meldt AVA in een persbericht. 'Met eigen ogen zag zij hoe enorm veel werk er verzet wordt door de vrijwilligers, onder leiding van Irina en Caresse. Samen met onder andere  Elena Nabatova van Participe Amstelland is er in zeer korte tijd een megaklus geklaard.'

Lees hier meer over de Handweg-locatie

Meer handen nodig

Een zeer indrukwekkende rondleiding die laat zien dat er nog meer handen nodig zijn. Omdat niet alleen de Oekraïense vluchtelingen uit Amstelveen hier naar toe komen om de broodnodige spullen te halen. Maar ook Oekraïners uit omliggende gemeenten zoals Aalsmeer, Amsterdam en zelfs Almere vinden inmiddels de weg naar de Handweg. En dat alles wordt georganiseerd en geregeld door vrijwilligers,’  meldt AVA in het persbericht.

Beveiliging

AVA: ‘Ook de beveiliging is in handen van deze mensen, terwijl er eigenlijk professionele beveiliging nodig is. De hulpvraag groeit zo hard, dat men soms te lang moet wachten en dat kan irritaties geven. Een beveiliger aan de deur voor controle en iemand voor registratie is eigenlijk onontbeerlijk geworden.’

Meer hulp

Buiten de locatie aan de Handweg wordt er nog zeer veel georganiseerd in Amstelveen, meldt AVA: ‘School, sport, uitjes eigenlijk te veel om op te noemen. Dit wordt mede georganiseerd door Participe Amstelland. De stroom vluchtelingen lijkt voorlopig nog niet te eindigen en er zijn ook nog andere vluchtelingen in Amstelveen die hulp nodig hebben. Vrijwilligers en iedereen die ondersteuning aanbieden, beginnen op hun tandvlees te lopen en er is dringend overkoepelde coördinatie nodig. Veel bedrijven bieden hulp aan, maar door verspreide communicatie en het missen van een vast aanspreekpunt blijft veel hulp liggen.’

Druk en onzekerheid

Daarbij komt volgens AVA nog eens dat de huidige locaties uiterlijk half mei leeg moet zijn omdat dan de sloop gaat beginnen met het bouwrijp maken voor de bouw van woningen aan de Handweg. ‘Er wordt nog gesproken met de Gemeente Amstelveen om te kijken naar een nieuwe locatie. Deze druk en onzekerheid brengt grote spanningen met zich mee, terwijl de mensen zich alleen maar bezig willen houden met het geven van hulp. Er zijn op korte termijn al maatregelen nodig.’

Aanspreekpunt

Actief voor Amstelveen zal daarom, in eerstvolgende vergadering van de Gemeenteraad, een motie indienen voor een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen om alle hulp te structureren. Met het aanstellen van een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen  moet als het aan AVA ligt één gemeenschappelijk aanspreekpunt voor alle organisaties, vrijwilligers en bedrijven komen die hulp aanbieden of nodig hebben. ‘Deze huidige hardwerkende vrijwilligers worden dan ontlast van allerlei randzaken en hoeven ze zich alleen bezig te houden met waar ze goed in zijn: hulp bieden aan vluchtelingen,’ aldus Van Rietschoten.


Meer nieuws

Sport vandaag 09:19

Amsterdamse Bos Golf op 27 juni: inschrijven nog mogelijk

Amstelveen - De 11e editie van de Amsterdamse Bos Golf komt er weer aan. Op dinsdag 27 juni 2023 is het Amsterdamse Bos voor één dag omgetoverd in een 18 holes golfbaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Inmiddels hebben zich al veel mensen opgegeven, maar er kunnen er nog een paar bij. Met een flight of individueel!

Kunst & Cultuur vandaag 08:12

Open Ateliers 2023: 60 professionele kunstenaars openen de deuren

Amstelveen - De Atelierroute komt er weer aan. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni openen 60 professionele kunstenaars tijdens de Open Ateliers 2023 van 11.00 tot 17.00 uur hun deuren om iedereen kennis te laten maken met hun werk. Voorafgaand aan dit weekend is er bij het Cobra Museum een gratis Centrale Expositie waar de deelnemende kunstenaars ieder alvast één werk laten zien. Ontdek tijdens deze dag verschillende disciplines en laat je verrassen door de gevarieerde kunstwereld.

Evenementen & Activiteiten gisteren 09:38

Tweede editie De Kegel Family Fair op zaterdag 24 juni

Amstelveen - De eerste editie vorig jaar van De Kegel Family Fair was een groot succes. Op zaterdag 24 juni vindt daarom de tweede editie plaats. Tussen 12.00 en 18.30 uur wordt het terrein van de Kegel aan de Bovenkerkerweg omgetoverd tot een heus walhalla voor jong en oud.

Kunst & Cultuur gisteren 07:25

Cobra Museum viert 75 jaar Cobra-beweging met grootschalige tentoonstelling

Amstelveen - In het naoorlogse Parijs werd 75 jaar geleden de revolutionaire Cobra-beweging opgericht. Het was een kunstenaarsbeweging die bekend stond om zijn grenzeloze en vrije ideeën. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert dit jubileum met een knallend tentoonstellingsprogramma met veel internationale bruiklenen. Met dezetentoonstellingen brengt het Cobra Museum actuele maatschappelijke thema’s tot leven, om samen met de bezoekers die grenzeloze vrijheid te beleven.