AVA pleit voor coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen na bezoek aan hulplocatie Handweg

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA)  zal  in de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad een motie indienen voor het aanstellen van een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen om alle hulp die in Amstelveen wordt gegeven aan vluchtelingen te structureren. Dit nadat AVA-raadslid Gonnie van rietschoten een zeer indrukwekkende rondleiding kreeg op de hulplocatie aan de Handweg.

Actief voor Amstelveen-raadslid Gonnie van Rietschoten bracht recent een bezoek aan de zogenoemde ‘weggeefwinkel’ aan de Handweg in het voormalige pand van Van Diemen Sports en de opslag in het voormalige pand van Life en Garden, meldt AVA in een persbericht. 'Met eigen ogen zag zij hoe enorm veel werk er verzet wordt door de vrijwilligers, onder leiding van Irina en Caresse. Samen met onder andere  Elena Nabatova van Participe Amstelland is er in zeer korte tijd een megaklus geklaard.'

Lees hier meer over de Handweg-locatie

Meer handen nodig

Een zeer indrukwekkende rondleiding die laat zien dat er nog meer handen nodig zijn. Omdat niet alleen de Oekraïense vluchtelingen uit Amstelveen hier naar toe komen om de broodnodige spullen te halen. Maar ook Oekraïners uit omliggende gemeenten zoals Aalsmeer, Amsterdam en zelfs Almere vinden inmiddels de weg naar de Handweg. En dat alles wordt georganiseerd en geregeld door vrijwilligers,’  meldt AVA in het persbericht.

Beveiliging

AVA: ‘Ook de beveiliging is in handen van deze mensen, terwijl er eigenlijk professionele beveiliging nodig is. De hulpvraag groeit zo hard, dat men soms te lang moet wachten en dat kan irritaties geven. Een beveiliger aan de deur voor controle en iemand voor registratie is eigenlijk onontbeerlijk geworden.’

Meer hulp

Buiten de locatie aan de Handweg wordt er nog zeer veel georganiseerd in Amstelveen, meldt AVA: ‘School, sport, uitjes eigenlijk te veel om op te noemen. Dit wordt mede georganiseerd door Participe Amstelland. De stroom vluchtelingen lijkt voorlopig nog niet te eindigen en er zijn ook nog andere vluchtelingen in Amstelveen die hulp nodig hebben. Vrijwilligers en iedereen die ondersteuning aanbieden, beginnen op hun tandvlees te lopen en er is dringend overkoepelde coördinatie nodig. Veel bedrijven bieden hulp aan, maar door verspreide communicatie en het missen van een vast aanspreekpunt blijft veel hulp liggen.’

Druk en onzekerheid

Daarbij komt volgens AVA nog eens dat de huidige locaties uiterlijk half mei leeg moet zijn omdat dan de sloop gaat beginnen met het bouwrijp maken voor de bouw van woningen aan de Handweg. ‘Er wordt nog gesproken met de Gemeente Amstelveen om te kijken naar een nieuwe locatie. Deze druk en onzekerheid brengt grote spanningen met zich mee, terwijl de mensen zich alleen maar bezig willen houden met het geven van hulp. Er zijn op korte termijn al maatregelen nodig.’

Aanspreekpunt

Actief voor Amstelveen zal daarom, in eerstvolgende vergadering van de Gemeenteraad, een motie indienen voor een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen om alle hulp te structureren. Met het aanstellen van een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen  moet als het aan AVA ligt één gemeenschappelijk aanspreekpunt voor alle organisaties, vrijwilligers en bedrijven komen die hulp aanbieden of nodig hebben. ‘Deze huidige hardwerkende vrijwilligers worden dan ontlast van allerlei randzaken en hoeven ze zich alleen bezig te houden met waar ze goed in zijn: hulp bieden aan vluchtelingen,’ aldus Van Rietschoten.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:30

Online informatieavond over subsidies en leningen voor verduurzamen woning

Amstelveen - Voor inwoners van Amstelveen die meer willen weten over subsidies en geldzaken voor het verduurzamen van hun woning wordt op donderdag 29 februari om 19.30 uur een online informatiebijeenkomst gehouden. Aanmelden is ook nuttig als je deze avond geen tijd hebt, want je kan de bijeenkomst na aanmelding op een later moment terugkijken.

Algemeen gisteren 17:32

Code Oranje om zware windstoten

Amstelveen - Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd in verband met verwachte zware windstoten. In Noord-Holland geldt code oranje tussen 21.00 en 00.00 uur.

Algemeen gisteren 16:30

Gemeente en politie wijzen kinderen op gevaren internet met game HackShield

Amstelveen - Kinderen zijn steeds vaker online. Ze spelen games, appen en brengen veel tijd op social media door. Helaas zijn ze zich nauwelijks bewust van de gevaren die hier aan kleven. Samen met de politie zet de gemeente het online spel HackShield in, om kinderen weerbaar te maken op internet.

112 gisteren 14:18

Autobrand Oude Dorp: vermoedelijk technisch mankement

Amstelveen - Een korte maar hevige autobrand aan Zetveld in het Oude Dorp van Amstelveen waarbij afgelopen dinsdagnacht een personenwagen grotendeels in de as werd gelegd, is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement.