AVA pleit voor coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen na bezoek aan hulplocatie Handweg

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA)  zal  in de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad een motie indienen voor het aanstellen van een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen om alle hulp die in Amstelveen wordt gegeven aan vluchtelingen te structureren. Dit nadat AVA-raadslid Gonnie van rietschoten een zeer indrukwekkende rondleiding kreeg op de hulplocatie aan de Handweg.

Actief voor Amstelveen-raadslid Gonnie van Rietschoten bracht recent een bezoek aan de zogenoemde ‘weggeefwinkel’ aan de Handweg in het voormalige pand van Van Diemen Sports en de opslag in het voormalige pand van Life en Garden, meldt AVA in een persbericht. 'Met eigen ogen zag zij hoe enorm veel werk er verzet wordt door de vrijwilligers, onder leiding van Irina en Caresse. Samen met onder andere  Elena Nabatova van Participe Amstelland is er in zeer korte tijd een megaklus geklaard.'

Lees hier meer over de Handweg-locatie

Meer handen nodig

Een zeer indrukwekkende rondleiding die laat zien dat er nog meer handen nodig zijn. Omdat niet alleen de Oekraïense vluchtelingen uit Amstelveen hier naar toe komen om de broodnodige spullen te halen. Maar ook Oekraïners uit omliggende gemeenten zoals Aalsmeer, Amsterdam en zelfs Almere vinden inmiddels de weg naar de Handweg. En dat alles wordt georganiseerd en geregeld door vrijwilligers,’  meldt AVA in het persbericht.

Beveiliging

AVA: ‘Ook de beveiliging is in handen van deze mensen, terwijl er eigenlijk professionele beveiliging nodig is. De hulpvraag groeit zo hard, dat men soms te lang moet wachten en dat kan irritaties geven. Een beveiliger aan de deur voor controle en iemand voor registratie is eigenlijk onontbeerlijk geworden.’

Meer hulp

Buiten de locatie aan de Handweg wordt er nog zeer veel georganiseerd in Amstelveen, meldt AVA: ‘School, sport, uitjes eigenlijk te veel om op te noemen. Dit wordt mede georganiseerd door Participe Amstelland. De stroom vluchtelingen lijkt voorlopig nog niet te eindigen en er zijn ook nog andere vluchtelingen in Amstelveen die hulp nodig hebben. Vrijwilligers en iedereen die ondersteuning aanbieden, beginnen op hun tandvlees te lopen en er is dringend overkoepelde coördinatie nodig. Veel bedrijven bieden hulp aan, maar door verspreide communicatie en het missen van een vast aanspreekpunt blijft veel hulp liggen.’

Druk en onzekerheid

Daarbij komt volgens AVA nog eens dat de huidige locaties uiterlijk half mei leeg moet zijn omdat dan de sloop gaat beginnen met het bouwrijp maken voor de bouw van woningen aan de Handweg. ‘Er wordt nog gesproken met de Gemeente Amstelveen om te kijken naar een nieuwe locatie. Deze druk en onzekerheid brengt grote spanningen met zich mee, terwijl de mensen zich alleen maar bezig willen houden met het geven van hulp. Er zijn op korte termijn al maatregelen nodig.’

Aanspreekpunt

Actief voor Amstelveen zal daarom, in eerstvolgende vergadering van de Gemeenteraad, een motie indienen voor een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen om alle hulp te structureren. Met het aanstellen van een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen  moet als het aan AVA ligt één gemeenschappelijk aanspreekpunt voor alle organisaties, vrijwilligers en bedrijven komen die hulp aanbieden of nodig hebben. ‘Deze huidige hardwerkende vrijwilligers worden dan ontlast van allerlei randzaken en hoeven ze zich alleen bezig te houden met waar ze goed in zijn: hulp bieden aan vluchtelingen,’ aldus Van Rietschoten.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 09:43

Achtste editie Jonas Ohlsson Summerschool in Museum Cobra

Amstelveen - Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli vindt de achtste editie van de Jonas Ohlsson Summerschool plaats in Museum Cobra. Samen met de veelzijdige kunstenaar Jonas Ohlssonkun je je creativiteit ontdekken en je artistieke vaardigheden ontwikkelen. 

Algemeen vandaag 08:59

D66 & VVD willen tempo met realisatie Park Zuid

Amstelveen - D66 en VVD willen dat er voldoende groen is in elke wijk en er ook voldoende ruimte is voor parken. Er worden momenteel verkenningen gedaan naar de mogelijkheden voor een nieuw park in Amstelveen Zuid. D66 en VDD willen dat de verkenning snel wordt afgerond zodat dat de start van de aanleg voor 2030 plaats kan vinden.

Amstelveen van voorheen gisteren 20:46

Amstelveen van voorheen (411)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 411 een oude prentbriefkaart van de Amsterdamseweg met rechts de Annakerk.

112 gisteren 16:36

Motorscooter uitgebrand op de Beneluxbaan

Amstelveen - Op de Beneluxbaan in Amstelveen is ter hoogte van de oprit bij de Ouderkerkerlaan een motorscooter in brand gevlogen. De bestuurder van de motorscooter kon hem tot stilstand brengen en veilig afstappen. Even later stond het hele voertuig in brand.

Sport gisteren 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’

Algemeen 13 jul. 2024 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller.