Pixabay

AVA, SP, GL pleiten in gemeenteraad voor bevriezing van huren tijdens corona-crisis

Amstelveen - De politieke partijen AVA, SP en GroenLinks proberen vanavond met een motie in de gemeenteraad af te dwingen dat de huren in Amstelveen worden bevroren vanwege de corona-crisis.

Volgens de partijen komen Amstelveense huurders in de problemen doordat woningcorporaties, commerciële verhuurders en ook de gemeente de huren ook in deze periode verhogen, soms met het maximale percentage. Eerder pleitten de partijen al voor een gezamenlijk protest van huurders tegen huurverhogingen.

Amstelveense huurders

AVA, SP en GL stellen dat door de corona-crisis veel Amstelveners te kampen hebben met financiële onzekerheden en dat de impact van de crisis en de financiële gevolgen nog niet goed zijn te overzien voor huishoudens, maar ook voor verenigingen, instellingen en MKB'ers en ZZP'ers. Volgens de fracties is huurbevriezing slechts een eerste stap en is er veel meer nodig om uit de crisis te komen.

Druk uitoefenen

Ze vinden dat het College van  B en W meer druk moet uitoefenen op woningcorporaties en commerciële vastgoedverhuurders om de huren in Amstelveen niet te verhogen. Ook ook pleiten de partijen ervoor dat de huur van gemeentelijke eigendommen dit jaar niet wordt verhoogd.

Lobby in Den Haag

Daarnaast vinden de partijen dat het College bij het kabinet in Den Haag en bij alle politieke partijen dient te pleiten voor bevriezing van de huren en in 2020 af te zien van geïndexeerde huurverhogingen.

Gemeenteraad

De motie wordt vanavond ingediend tijdens de (digitale) gemeenteraadsvergadering; de vraag is of er een meerderheid voor is. Het College riep verhuurders eerder al op coulant te zijn met huurverhogingen. In de visie van het College zijn in Amstelveen actieve corporaties als Eigen Haard, DUWO en Woonzorg Nederland al terughoudend met huurverhogingen en zetten ze huurders niet op straat.


Meer nieuws

Wonen gisteren 15:35

Amstelveen komt met nieuwe actie voor aanschaf zonnepanelen

Amstelveen - Huiseigenaren in Amstelveen Noord kunnen binnenkort weer profiteren van voordeel bij de aanschaf van zonnepanelen. Gemeente Amstelveen organiseert samen met het Regionaal Energieloket een collectieve inkoopactie.

Corona Amstelveen 22 sep. 2020 14:55

Verdubbeling corona-besmettingen in Amstelveen

Amstelveen - Het aantal vastgestelde corona-besmettingen (COVID-19) is in Amstelveen opgelopen naar 203, nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van een week eerder, zo blijkt uit een nieuwe update van het RIVM.

Verkeer & Vervoer 22 sep. 2020 14:28

Test met ‘wachtrijvoorspeller’ wordt uitgebreid

Amstelveen - De provincie Noord-Holland gaat een technische test met zogenoemde 'wachtrijvoorspellers', die het aantal wachtende auto's voor een verkeerslicht voorspellen om de doorstroming te bervorderen, uitbreiden. De voorspeller wordt al ingezet op de N201 nabij Schiphol, maar het ligt uiteindelijk in de bedoeling de nieuwe techniek op 270 kruispunten in de provincie in te zetten.