Pixabay.com

AVA wil geld vrijmaken uit lokaal corona-noodfonds voor inzet huiswerkbuddy's

Amstelveen – Oppositiepartij Actief voor Amstelveen (AVA) vindt dat het College van B en W geld moet vrijmaken uit het Amstelveense corona-noodfonds voor de inzet van huiswerkbuddy’s.

‘Door de huidige- en mogelijke langere lockdown zijn de scholen dicht en komen vooral ouders met jonge kinderen op de basisschool hierdoor in problemen. Het thuiswerken levert voor ouders grote druk op. Er ontstaan niet alleen conflicten met de eigen werkgever of opdrachtgever, maar ook veel spanning in de relationele sfeer en mogelijk een kind onvriendelijke thuissituatie met een voedingsbodem voor huiselijk geweld’, meldt AVA.

Studenten inschakelen

Huiswerkondersteuning zou in de ogen van AVA door studenten kunnen worden gegeven, met inachtneming van alle RIVM-regels. Volgens AVA bevinden veel studenten zich momenteel in een sociaal isolement en kunnen zelf niet naar les of college. AVA ziet voor de coördinatie van de inzet van huiswerkbuddy’s een rol voor het platform Amstelveenvoorelkaar, dat mogelijk voor de organisatie van de begeleiding en het toezicht op de ondersteuning kan zorgen. Frans Huissen van Amstelveenvoor elkaar staat daar volgens AVA positief tegenover.

Vergoeding 5 euro per uur

‘Je zou hierbij kunnen denken aan een vrijwilligersvergoeding van ongeveer 5 euro per uur, met een maximum van 8 uur per huishouden per week', stelt AVA, en vergoeding die dan wordt verstrekt door Amstelveenvoorelkaar; het platform ontvangt dan van de gemeente uit het Noodfonds Corona financiële compensatie voor de gemaakte kosten voor administratie en bemiddeling, alsmede budget om studenten de aantoonbare lesuren uit te betalen, zo ziet AVA de constructie.

Voor een succesvolle uitvoering van dit plan moeten betrokken partijen wat AVA betreft snel om de tafel om een convenant op te stellen met voorwaarden voor deelneming aan dit project door studenten en ouders. 'Scholen blijven voorlopig nog gesloten, leraren zijn beperkt inzetbaar, de lockdown is wederom verlengd en er is geen perspectief dat deze situatie spoedig zal veranderen', benadrukt AVA.

De partij vindt dat ouders tijdens de coronacrisis niet alleen veel lof maar ook ondersteuning verdienen bij de huiswerkbegeleiding die zij geven. 'Dat is onontbeerlijk om kinderen niet op achterstand te laten raken.

Schriftelijke vragen

AVA-fractievoorzitter Michel Becker heeft het College van B en W schriftelijke vragen gesteld en wil onder andere weten of het College positief tegenover het voorstel staat om uit het coronanoodfonds gelden beschikbaar te stellen voor de aanstelling van huiswerkbuddy’s en vraagt of het College met grote spoed met Amstelveenvoorelkaar in overleg treedt om het een en ander  te realiseren.

AVA oppert ook om in samenspraak met Amstelveenvoorelkaar een try-out te starten met een 'social buddy' die tegen een vrijwilligersvergoeding een aantal uren ondersteuning kan geven bij gezinnen met kinderen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.