AmstelveenZ

AVA wil meer weten van mogelijke mondkapjesplicht in Amstelveen

Amstelveen – De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) wil weten hoe gemeente Amstelveen omgaat met de experimentele mondkapjesplicht, nu binnen Veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland het dragen van een gezichtsmasker verplicht kan worden gesteld op drukke plekken. Amsterdam is al zo ver en voert vanaf 5 augustus een mondkapjesplicht in in diverse delen van de stad.  

Vanaf woensdag 5 augustus is het dus in delen van Amsterdam verplicht om een mondkapje te dragen. Het gaat om gebieden waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende uitwerking hebben gehad of leiden tot ongewenste economische effecten. De mondkapjesverplichting is een experiment en komt niet in de plaats van de 1,5 meter regel.

Het RIVM concludeerde onlangs dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (waar Amstelveen ook onder valt) zal nauwkeurig in de gaten houden of deze gewenste effecten ook daadwerkelijk optreden. 'Op basis van deze informatie wordt besloten over de duur van de maatregelen en eventuele uitbreiding naar andere gebieden', meldt gemeente Amsterdam.

Vraagtekens bij AVA

Fractievoorzitter van AVA, Michel Becker, zet vraagtekens bij het experiment tot het verplicht dragen van gezichtsmaskers, mocht deze in Amstelveen ook gaan worden toegepast. Becker heeft de burgemeester van Amstelveen om opheldering gevraagd via schrifetlijke vragen. 

Volgens AVA heeft de burgemeestervan Amsterdam (Femke Halsema) de beslissing over de (experimentele) gezichtsmaskerplicht genomen; de partij wil in de eerste plaats weten of Halsema de beslissing heeft genomen als burgemeester van Amsterdam of als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland, waar ook Amstelveen onder valt. Aansluitend is AVA benieuwd of burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, als vice-voorzitter van de Veiligheidsregio met het besluit eens is.

Handhaving

Becker is benieuwd of een gezichtsmaskerplicht op drukke plekken in Amstelveen toegepast gaat worden en zo ja, hoe die maatregel dan gehandhaafd gaat worden. Bij overtreding van de gezichtsmaskermaatregel wordt volgens AVA een boete van 95 euro in het vooruitzicht gesteld; de partij vraagt zich af of daar niet extra handhavingscapaciteit voor nodig is.

Criteria

Ook wil de partij duidelijkheid over welke criteria van toepassing zijn bij het dragen van mondkapjes. 'Waar kunnen inwoners en ondernemers deze lezen en zo mogelijk verwachten?' vraagt AVA zich af. 'Bijvoorbeeld bij verzorgingshuizen- de vrijdagmarkt- supermarkten- Stadshart- sportinstellingen- scholen-kinderdagverblijven en Horecabedrijven?  En is de burgemeester voornemens deze zo nodig, in navolging van de horeca in Amsterdam, te sluiten?', aldus AVA,

Mogelijk onrechtmatig

Becker wijst erop dat het opleggen van een gezichtsmaskerplicht via de noodverordening mogelijk onrechtmatig is. Daarvoor haalt de partij professor Wim Voerman aan, die onlangs via diverse landelijke media stelde dat voor het opleggen van een dergelijke plicht een formele wet is vereist, die thans ontbreekt. 'Als het opleggen van een dergelijke plicht onrechtmatig blijkt te zijn, zegt de burgemeester van Amstelveen dan toe om zich tegen het opleggen van dergelijke plicht te verzetten?', vraagt AVA zich af. AVA wil zo snel mogelijk antwoorden op de vragen.

Mondkapjesplicht in delen Amsterdam

De Amsterdamse mondkapjesverplichting op drukke plekken, vanaf 5 augustus, geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder, op straat en in winkels. De maatregel wordt gefaseerd ingevoerd en gaat op woensdag 5 augustus als eerste gelden in het Wallengebied, de winkelstraten Kalverstraat/ Nieuwendijk en op de markten op Plein ‘40-’45 en de Albert Cuypstraat. 'De mondkapjesverplichting geldt niet in inrichtingen waar al landelijke maatregelen gelden, zoals sportscholen, horeca en musea. Hier worden bezoekers namelijk al gedoseerd toegelaten, wat de kans op verspreiding van het virus verkleint', aldus gemeente Amsterdam.


Meer nieuws

Politiek vandaag 11:48

D66 pleit voor inzet energiecoaches in Amstelveen

Amstelveen - D66 Amstelveen vindt dat Amstelveen 'energiecoaches' moet gaan inzetten, die wijkbewoners op vrijwillige basis gaan adviseren over energiegebruik, energiebesparing en energieopwekking.  

Beauty & Mode vandaag 11:38

Make-OverZ: Klaar voor verandering

Amstelveen - In de rubriek Make-OverZ krijgen lezers van AmstelveenZ Magazine een nieuwe look van De Kapper. Deze keer in de stoel van de Kapper: Froukje Hoekemeijer.

112 vandaag 08:23

Twee gewonden bij scooterongeval Oranjebaan

Amstelveen - Bij een ongeval met een scooter op het fietspad van de Oranjebaan, ter hoogte van de Bankrasweg, zijn maandagavond twee personen gewond geraakt. 

112 gisteren 21:01

Aanhouding na botsing tussen fietser en scooter op fietspad Beneluxbaan

Amstelveen - Op het fietspad van de Beneluxbaan ter hoogte van het viaduct Ouderkerkerlaan zijn maandagavond een (snor-)scooter en een fietser in aanrijding gekomen. De ter plaatse gekomen politie hield een van de betrokken aan omdat hij een politie-agent beledigde en onder invloed verkeerde.

Politiek gisteren 17:01

Modulaire schoolgebouwen zijn de toekomst volgens GroenLinks

Amstelveen - GroenLinks Amstelveen ziet kansen om modulair bouwen door te voeren voor komende onderwijsbouwprojecten in Amstelveen. 'Met modulair bouwen kan je flexibeler, duurzamer en op een circulaire wijze schoolgebouwen realiseren.'

Evenementen & Activiteiten gisteren 16:32

Streep door Kerstsamenzang en Kerstloop in Amstelveen

Amstelveen - Door de coronacrisis zal er dit jaar geen Kerstsamenzang worden gehouden op het Dorpsplein in Amstelveen. Ook de traditionele Kerstloop in Bovenkerk is uit voorzorg gecancelled.