Aziatische tijgermug duikt opnieuw op in Amstelveen

Aziatische tijgermug duikt opnieuw op in Amstelveen Foto: Voorbeeld van een tijgermug. [Beeld: Pixabay.com]

Amstelveen - Dit jaar blijken in Amstelveen opnieuw twee exemplaren van de als gevaarlijk te boek staande 'Aziatische tijgermug' te zijn aangetroffen. Daarmee is Amstelveen dit jaar (tot nu toe) de enige gemeente in Nederland waar deze mug officieel is waargenomen.

De exotische mug, die (virus-)ziekten en parasieten kan verspreiden naar mensen en dieren, werd begin januari en eind april in Amstelveen waargenomen, zo blijkt uit informatie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA meldt niet waar de tijgermug exact is waargenomen binnen de gemeentegrenzen, omdat die informatie privacygevoelig is. De NVWA houdt maandelijks bij in welke gemeenten de tijgermug is aangetroffen: tot nu toe is dat alleen in Amstelveen. Wel zijn er in 2019 vier regsitraties geweest van de eveneens gevaarlijke gelekoortsmug, waarvan drie in Haarlemmermeer en 1 in Lingewaard.

De Aziatische tijgermug steekt met name overdag. Het beestje is zuiver zwartwit van kleur en heeft ongevlekte vleugels. De voelsprieten van de mug zijn langer dan de kop. De mug is klein van formaat: aanzienlijk kleiner dan een muntje van 10 eurocent. Klik hier voor meer informatie over het uiterlijk van de Aziatische tijgermug (RIVM).

Het RIVM noemt de kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten (zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts) kunnen overdragen te verwaarlozen is. 'In Nederland komt knokkelkoorts, zikakoorts en chikungunya tot nu toe alleen voor bij mensen die uit een tropisch gebied kwamen waar de ziekte voorkomt', aldus het RIVM.


Reacties